ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας εισέρχονται σε μια νέα φάση όπου η φιλοδοξία για το κλίμα τίθεται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια, επισημαίνει στην εβδομαδιαία επισκόπηση του, ο ναυλομεσιτικός οίκος Xclusiv.
Η τελευταία έκθεση του IEA World Energy Outlook σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή μετατόπιση.
Σύμφωνα με το νέο σενάριο «Τρέχουσες Πολιτικές», η ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αυξάνεται για τα επόμενα 25 χρόνια, χωρίς ουσιαστική μείωση των εκπομπών CO₂, εκτός εάν αλλάξουν πορεία οι πολιτικές, τονίζουν οι αναλυτές και προσθέτουν:
Ο IEA σημειώνει ότι το 2024 σηματοδότησε την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί, ωστόσο οι κυβερνήσεις δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα στην προσιτή τιμή και τη σταθερότητα έναντι της απαλλαγής από τον άνθρακα.
Η κατανάλωση πετρελαίου θα μπορούσε να φτάσει τα 113 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2050, τροφοδοτούμενη από την αεροπορία, τα φορτηγά και τα πετροχημικά, ενώ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 40-50% έως το 2035, κυρίως από αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ινδία και η Νοτιοανατολική Ασία.
Αυτή η διαρθρωτική ανθεκτικότητα της ζήτησης, υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Xclusiv, στηρίζει ένα μακροπρόθεσμο υποστηρικτικό υπόβαθρο για τη δραστηριότητα εμπορίας πετρελαίου και, κατ’ επέκταση, για την απασχόληση στα δεξαμενόπλοια.
Περισσότερη ενέργεια που μετακινείται σε μεγαλύτερες αποστάσεις – ειδικά προς την Ασία – μεταφράζεται άμεσα σε αύξηση των τονο-μιλίων. Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη αγορά διαμορφώνεται λιγότερο από τις μακροοικονομικές τάσεις και περισσότερο από τη γεωπολιτική και τις κυρώσεις.
Τα τελευταία μέτρα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Rosneft και της Lukoil, τα οποία τίθενται σε πλήρη ισχύ στις 21 Νοεμβρίου, έχουν πυροδοτήσει μια βιασύνη από τα ινδικά διυλιστήρια να εξασφαλίσουν ρωσικά βαρέλια πριν κλείσει η θύρα επικοινωνίας.
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου ρωσικής προέλευσης στην Ινδία αυξήθηκαν σε 1,69 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο και θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω αυτόν τον μήνα, καθώς οι εταιρείες επιταχύνουν τις παραδόσεις.
Ταυτόχρονα, τα διυλιστήρια διαπραγματεύονται νέες συμφωνίες με προμηθευτές από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή για να αντιμετωπιστούν οι αναταραχές.
Αναλυτές της S&P Global προειδοποιούν ότι οι κυρώσεις, ενδεχομένως οι πιο αυστηρές μέχρι σήμερα, θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά την προσβάσιμη αγορά εξαγωγών της Ρωσίας, ακόμη και αν η εφαρμογή τους ποικίλλει ανά περιοχή.
Η άμεση συνέπεια ήταν η απότομη συσσώρευση «πετρελαίου σε πλοία» καθώς οι έμποροι αξιολογούν τους κινδύνους συμμόρφωσης και αναδρομολογούν τα φορτία.
Μόνο τον Οκτώβριο, τονίζουν οι αναλυτές, σημειώθηκε αύξηση άνω των 90 εκατομμυρίων βαρελιών πλωτών αποθεμάτων αργού πετρελαίου, σύμφωνα με τον IEA. Αυτή η υλικοτεχνική συμφόρηση έχει περιορίσει τη διαθέσιμη χωρητικότητα των δεξαμενόπλοιων, ωθώντας τα κέρδη των VLCC και Suezmax απότομα υψηλότερα.
Οι εμπορευματικές μεταφορές spot στις διαδρομές Μέσης Ανατολής-Κίνας έχουν αυξηθεί, υποστηριζόμενες από μεγαλύτερες αποστάσεις ταξιδιών και καθυστερήσεις στα λιμάνια.
Οι διακοπές λειτουργίας των διυλιστηρίων και τα μειωμένα αποθέματα προϊόντων έχουν ταυτόχρονα αυξήσει τα περιθώρια κέρδους διύλισης σε υψηλά δύο ετών στην Ευρώπη και την Ασία, προσθέτοντας περαιτέρω δυναμική στη ζήτηση δεξαμενόπλοιων.
Ενώ αυτές οι διαταραχές στηρίζουν τον τομέα των δεξαμενόπλοιων, εκθέτουν επίσης την αστάθειά του. Μόλις οι κυρώσεις τιμολογηθούν πλήρως ή σταθεροποιηθούν τα νέα εμπορικά πρότυπα, οι τιμές θα μπορούσαν να ομαλοποιηθούν, αν και ένα υψηλό βασικό επίπεδο ζήτησης τονο-μιλίου θα πρέπει να διατηρηθεί στις αρχές του 2026.
Για την αγορά ξηρού φορτίου χύδην, η επίδραση είναι έμμεση αλλά σημαντική. Το αυξημένο κόστος των καυσίμων, οι αναδρομολογημένες αλυσίδες εφοδιασμού καυσίμων και η βιομηχανική δραστηριότητα που συνδέεται με την ενέργεια -ιδίως στην Ασία- διαμορφώνουν την οικονομία των ταξιδιών και υποστηρίζουν τις ροές άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος.
Στην ουσία, η αποτυχία του κόσμου να απομακρυνθεί από τους υδρογονάνθρακες διασφαλίζει ότι τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν κεντρικά στον παγκόσμιο εμπορικό ορίζοντα.
Για τη ναυτιλία, αυτό σημαίνει μια βιώσιμη βάση όγκων φορτίου, που διακόπτεται από γεωπολιτικές διαταραχές που δημιουργούν τόσο κίνδυνο όσο και ευκαιρίες.
Η πρόκληση για τους συμμετέχοντες στην αγορά, καταλήγουν οι αναλυτές, είναι να πλοηγηθούν μεταξύ μακροπρόθεσμης αισιοδοξίας για τη ζήτηση ενέργειας και βραχυπρόθεσμης αστάθειας που οφείλεται στις κυρώσεις, τις αλλαγές πολιτικής και τη δυναμική της περιφερειακής διύλισης.
Διαβάστε επίσης
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση των 40 εταιρειών της WIMA
Οι ναυτικοί των Φιλιππίνων εισφέρουν στην οικονομία της χώρας τους 5,6 δισ. δολάρια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιατί… παίζει καθυστερήσεις το deal Μασούτη-Κρητικού
- Ποιος Ρονάλντο και ποιος Μέσι; Ο σταρ του Μουντιάλ θα είναι… Νορβηγός
- Ralph Lauren Christmas: Η νέα τάση διακόσμησης για τις γιορτές που έγινε εμμονή στα social media
- Οι θέσεις των billionaires επενδυτών στην Τεχνητή Νοημοσύνη- Ποιες μετοχές αγοράζουν και ποιες πουλάνε