• Ναυτιλία

    Βασίλης Κορκίδης: Η Ελλάδα μπορεί να κατασκευάσει πολεμικά πλοία

    Βασίλης Κορκίδης

    Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος ΕΒΕΠ


    Η «κατασκευαστική» διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις για το νέο ελληνικό πλοίο

    Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δήλωση  του προέδρου  του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Τάσου Ροζολή ότι η Ελλάδα δεν δύναται να ναυπηγήσει πολεμικό πλοίο. Τόσο ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης όσο και οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σύρου εκφράζουν κάθετα την αντίθεσή τους, και επεξηγούν τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας μπορεί να κατασκευάσει πολεμικό πλοίο.

    Οι εργαζόμενοι θέτουν μάλιστα και ζήτημα Τουρκίας, αφού σημειώνουν απευθυνόμενοι στον κ. Ροζολή ότι: «Θέλουµε να πιστεύουµε ότι δεν έχετε λόγο να ενισχύσετε την αντίληψη των ‘γειτόνων’ µας περί ανίκανων των Ελλήνων».

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης με επιστολή του προς τους εργαζόμενους των ναυπηγείων Σύρου, του μοναδικού μεγάλου ναυπηγείου της χώρας που λειτουργεί με τις μηχανές πρόσω ολοταχώς, δηλώνει κατηγορηματικά ότι:

    «Τίποτα δεν είναι αδύνατο να κατασκευαστεί στις ελληνικές ναυπηγικές μονάδες όταν μάλιστα σε αυτές υπάρχει ζέουσα τεχνογνωσία η οποία έχει σφυρηλατηθεί μέσα από τις αναθέσεις, που κατέληξαν επιτυχώς, για την κατασκευή πολεμικών πλοίων επιφανείας αλλά και υποβρυχίων.

    Εκ των πραγμάτων καθίσταται προφανές ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, το οποίο βρίσκεται σε κοινή ρότα με εκείνους που επιδιώκουν την αναζωογόνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, προσδοκά και θα υποστηρίξει παντιοτρόπως το επιχειρείν που δραστηριοποιείται στην αμυντική βιομηχανία της χώρας προκειμένου να επιτευχθεί κατασκευή οιουδήποτε τύπου πλοίων για τις ανάγκες της εθνικής άμυνας της αλλά και για τον εκσυγχρονισμό της ακτοπλοΐας και ενδυνάμωσης της φορτηγού ναυτιλίας που θα έχει σχεδιαστεί από έλληνες ναυπηγούς.

    Η Ελλάδα είναι άλλωστε μία χώρα με μακραίωνη ναυτική παράδοση στις κατασκευές αμυντικών πλοίων, και όχι μόνο, ενώ διαθέτει λαμπρά μυαλά που κατέχουν την ναυπηγική τέχνη σε όλα τα πεδία. Πεπεισμένο το Ε.Β.Ε.Π ότι τα ελληνικά χέρια μπορούν να θαυματουργήσουν το όλο θέμα εναπόκειται στην άσκηση της κατάλληλης ώθησης από το κράτος ώστε να παρουσιαστούν, με βάσει τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, υλοποιήσιμα σχέδια για σκάφη όλων των τύπων, που ευελπιστούμε να κατασκευαστούν σύντομα στις ελληνικές ναυπηγικές μονάδες. «Μέγα το της θαλάσσης κράτος»!

    Η Σύρος

    Το Εργοστασιακό Σωματείο Ναυπηγείων Σύρου με επιστολή -απάντηση που απέστειλε στον πρόεδρο του ΣΕΚΠΥ με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στους αρμόδιους υπουργούς στα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης, στον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, επισημαίνει χαρακτηριστικά:

    «Βλέπουμε πραγματικά με «ανοικτό το στόμα» τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, του οποίου η δουλειά θα ήταν κανονικά να προωθεί την κατασκευή Εθνικού πλοίου αφού τουλάχιστον ένα Ελληνικό Ναυπηγείο που έχει την δυνατότητα υπάρχει, χωρίς καμία επιφύλαξη και καμία γνώση, δημοσίως να δηλώνει πως η Χώρα δεν έχει καμία ικανότητα ναυπήγησης Εθνικού πλοίου αναφορικά με κορβέτες ή φρεγάτες ή ακόμα και περιπολικά, διαστρεβλώνοντας και απαξιώνοντας την πραγματικότητα και την εξέλιξή μας;» και συνεχίζει:

    «Έχετε άραγε κύριε Ροζολή, συνομιλήσει με τους εργαζόμενους ή την διοίκηση των Ναυπηγείων; Έχετε κάνει κάποια διαβούλευση με τους ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων μας; Έχετε πάρει κάποια απόφαση ΓΣ ή ΔΣ για να καταφέρεστε με αυτόν τον απίστευτα ανθελληνικό τρόπο; Εσείς λόγω θέσης θα έπρεπε να στηρίζετε, να προωθείτε και να μεθοδεύετε το αντίθετο. Αυτές σας οι δηλώσεις κινδυνεύουν να γίνουν πρώτο θέμα στα τούρκικα μέσα ενημέρωσης και «βούτυρο στο ψωμί» των Τούρκων σε μια κρίσιμη για την Χώρα και τα συμφέροντα της περίοδο….. Με την ίδια ψυχή και το μυαλό μας θα φτιάξουμε και Εθνικό πλοίο όταν μας ανατεθεί και θα είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό.»

    Η Ελευσίνα

    Από την πλευρά του, το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας σε δική του επιστολή προς τον κ. Ροζολή επισημαίνει ότι: «βρεθήκαµε στη δυσάρεστη θέση να αναγνώσουµε τις πρόσφατες δηλώσεις σας σχετικά µε την ανικανότητα της πατρίδας µας όπως αυτή εκπροσωπείται από τα χέρια όλων των Ελλήνων ΝαυπηγοΕργατών, να κατασκευάσει Εθνικό Πλοίο. Εντελώς αντιφατικά πριν λίγους µήνες δηλώνατε σε έτερη συνέντευξη σας ότι οφείλουµε την «…επανεκκινήση της Αµυντικής Βιοµηχανίας τώρα! Ο χρόνος µας τελείωσε…». Εάν καταλαβαίνουµε καλά επιθυµείτε κι εσείς όπως και κάποιοι «άλλοι» την δυνατότητα «επιλογής» σχετικά µε την Επανεκκίνηση της Αµυντικής Βιοµηχανίας. Αξιότιµε κύριε Ροζολή, σε συνέχεια της επιστολής του Εργοστασιακού Σωµατείου των ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΥΡΟΥ και όλων των γραφοµένων τους, σας επισηµαίνουµε τα εξής:

    Ναυπηγούνται ήδη Εθνικά Πλοία στα Ναυπηγεία µας, δεδοµένου ότι ύστερα από παλινωδίες ∆ιοικούντων και Εµπλεκοµένων που δηµιούργησαν καθυστερήσεις και υπερχρεώσεις, αναλάβαµε ως ΝαυπηγοΕργάτες σε συνεργασία µε το Υπουργείο Εθνικής Άµυνας την κατασκευή των δύο τελευταίων Τ.Π.Κ. της σύµβασης.

    Όλα αυτά ενόσω είµαστε απλήρωτοι. Αυτό ωστόσο δεν µας στερεί το δικαίωµα πάνω από όλα να αγαπάµε την δουλειά µας, να εργαζόµαστε µε µεράκι, να πιστεύουµε στις δυνατότητες µας, να δηλώνουµε βέβαιοι για την ικανότητα κατασκευής πλοίων.

    Αξιότιµε κύριε Ροζολή, θέλουµε να πιστεύουµε ότι θα ανασκευάσετε τις δηλώσεις σας. Έχετε πολλούς λόγους όπως θα έχετε καταλάβει… Θέλουµε να πιστεύουµε ότι ούτε τις δυνατότητες των Ελλήνων ΝαυπηγοΕργατών θέλετε να µειώσετε, ούτε τις ελπίδες για την αναγέννηση του Κλάδου θέλετε να στερήσετε. Θέλουµε να πιστεύουµε ότι δεν έχετε λόγο να ενισχύσετε την αντίληψη των «γειτόνων» µας περί ανίκανων των ελλήνων,

    Αξιότιµε κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδος, Αξιότιµοι κύριοι Κοινοποιούµενοι, Ελπίζουµε ότι οι αποφάσεις σας που θα αφορούν την Επανεκκίνηση της βιοµηχανίας για την πατρίδα µας, θα ληφθούν µε γνώµονα τις δυνατότητες των Ελλήνων ΝαυπηγοΕργατών και την βεβαιότητα της ικανότητας ολοκλήρωσης οποιασδήποτε ναυπηγικής πρόκλησης καθώς και όσων θέλουν να Επενδύσουν στην πρόοδο και την ευηµερία µέσα από µία υγιή επιχειρηµατικότητα και όχι σε «βαρίδια» και «δυνάµεις αδράνειας» του παρελθόντος».

    Το παρασκήνιο

    Η Ελλάδα αναζητά τα τελευταία χρόνια το πολεμικό πλοίο που θα αναλάβει τον δύσκολο ρόλο της θαλάσσιας άμυνας της χώρας, ενδεχομένως και πέραν τον ελληνικών θαλάσσιων συνόρων. Για τις φρεγάτες αυτές έχουν ενδιαφερθεί χώρες όπως η Αμερική, η Γαλλία αλλά και η Γερμανία. Μετά μέχρι στιγμής δεδομένα η Ελλάδα θέλει να κατασκευαστούν τα πλοία στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί και η προσπάθεια αναβίωσης της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας. Θέση, που την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές φαίνεται να έχει αποδεχτεί μόνο η αμερικανική πλευρά.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέο LNG carrier για την Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη

    Signal Ocean: Από τα product tankers θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της ναυτιλίας

    Κατσαφάδος (υφυπουργός Ναυτιλίας): Θα καταβάλλω όλες μου τις δυνάμεις στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια



    ΣΧΟΛΙΑ