• Ναυτιλία

    Τουρκία: Πιστοποιημένα από την ΕΕ εννέα Ναυπηγεία που ανακυκλώνουν πλοία

    Τουρκικά ναυπηγεία


    Υπάρχουν τρία νέα τουρκικά ναυπηγεία στην 11η έκδοση της ευρωπαϊκής λίστας εγκαταστάσεων ανακύκλωσης πλοίων που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο ευρωπαϊκός κατάλογος περιλαμβάνει πλέον 48 εγκαταστάσεις ανακύκλωσης πλοίων, συμπεριλαμβανομένων 38 ναυπηγείων στην Ευρώπη (ΕΕ, Νορβηγία και ΗΒ), 9 ναυπηγεία στην Τουρκία και 1 ναυπηγείο στις ΗΠΑ. Πολλά ναυπηγεία της ευρωπαϊκής λίστας είναι σε θέση να ανακυκλώνουν ακόμη και μεγάλα πλοία.

    Σε αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται: «Στο πλαίσιο της εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ για την ανακύκλωση πλοίων, η Επιτροπή θα συνεχίσει και θα αυξήσει την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ναυπηγείων του Ευρωπαϊκού Καταλόγου με τους όρους που καθορίζονται από τη νομοθεσία της ΕΕ. , και μέσω ελέγχων χωρίς προειδοποίηση, αν χρειαστεί».

    Το σημείωμα εξηγεί ότι «οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες κατέχουν περίπου το 40% του παγκόσμιου στόλου. Πολλά από αυτά τα πλοία διαλύονται εκτός ΕΕ, κυρίως στη Νότια Ασία, σε συνθήκες που είναι συχνά επιβλαβείς για την υγεία των εργαζομένων και το περιβάλλον.

    Από τις 31 Δεκεμβρίου 2018, ο κανονισμός της ΕΕ για την ανακύκλωση πλοίων απαιτεί από όλα τα μεγάλα ποντοπόρα πλοία που φέρουν τη σημαία ενός κράτους μέλους της ΕΕ να χρησιμοποιούν εγκεκριμένη εγκατάσταση ανακύκλωσης που περιλαμβάνεται στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Εγκαταστάσεων Ανακύκλωσης Πλοίων.

    Η Ευρωπαϊκή Λίστα ενημερώνεται τακτικά για να προσθέσει περισσότερες συμβατές εγκαταστάσεις ή για να αφαιρέσει εκείνες που έχουν πάψει να είναι συμβατές. Για να συμπεριληφθεί στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο, οποιαδήποτε εγκατάσταση ανακύκλωσης πλοίων, ανεξάρτητα από την τοποθεσία της, πρέπει να πληροί ορισμένες απαιτήσεις ασφάλειας και περιβάλλοντος.

    Για εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην ΕΕ, οι αρμόδιες εθνικές αρχές πρέπει να επαληθεύσουν ότι πληρούνται όλες οι σχετικές προϋποθέσεις και στη συνέχεια να ενημερώσουν την Επιτροπή ότι η εγκατάσταση πρέπει να καταχωριστεί στον κατάλογο.

    Οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης που βρίσκονται σε τρίτες χώρες και επιθυμούν να ανακυκλώσουν πλοία που φέρουν τη σημαία ενός κράτους μέλους πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή για συμπερίληψη στον ευρωπαϊκό κατάλογο.

    Η Επιτροπή διενεργεί επί του παρόντος την αξιολόγηση επανεξέτασης του κανονισμού για την ανακύκλωση πλοίων. Πραγματοποιήθηκε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση το πρώτο εξάμηνο του 2023 και οι στοχευμένες διαβουλεύσεις με διάφορες ομάδες συμφερόντων συνεχίζονται ακόμη.

    Διαβάστε επίσης:

    Diana Shipping (Σεμίραμις Παληού): Καθαρά έσοδα στο εξάμηνο 33,1 εκατ. δολάρια

    Παναγιώτης Τσάκος: Είναι στόχος ζωής να προετοιμάζουμε νέους και νέες για να στραφούν προς τη θάλασσα

    ΕΕΕ: Η Ναυτιλία είναι στρατηγικός τομέας για την Ευρωπαϊκή Οικονομία – Μεταφέρει το 72% του εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ