• Ναυτιλία

    Θόδωρος Αγγελόπουλος: Kέρδη άνω των 50 εκατ. δολ. για την Metrostar από την πώληση δύο τάνκερ

    Με μία νέα παραγγελία η ναυτιλιακή Metrostar Management, συμφερόντων της του εφοπλιστή Θεόδωρου Αγγελόπουλου, επιστρέφει στην αγορά των suezmax τάνκερ

    Θεόδωρος Αγγελόπουλος, επιχειρηματίας και εφοπλιστής


    Σημαντικά κέρδη άνω των 50 εκατ. δολαρίων εξασφάλισε η ναυτιλιακή Metrostar Management, συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόδωρου Αγγελόπουλου από την πώληση δύο τάνκερ aframax πενταετίας, εν μέσω της ανανέωσης του στόλου της με νέες παραγγελίες.

    Σύμφωνα με τη ναυλομεσιτική Allied Shipbroking, η εταιρεία πούλησε τα αδελφά πλοία Crudemed και Crudesun χωρητικότητας 115,643 dwt, που κατασκευάστηκαν το 2018 στο ναυπηγείο Daehan Shipbuilding, σε αγοραστές από την Νότιο Κορέα.

    Η τιμή πώλησης ανήλθε στα 70 εκατ. δολάρια έκαστο και είναι κατά πολύ υψηλότερη από αυτή που πλήρωσε η ναυτιλιακή για την κατασκευή τους.

    Η Metrostar είχε παραγγείλει τα δύο δεξαμενόπλοια τον Απρίλιο του 2017 και τα παρέλαβε ένα χρόνο αργότερα, πληρώνοντας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, 42-43 εκατ. δολάρια για το καθένα.

    Η ναυτιλιακή είναι γνωστή για τις επιτυχημένες κινήσεις της στο asset play ενώ από την ίδρυση της το 1996 έχει πραγματοποιήσει συνολικά 214 συμφωνίες αγοραπωλησίας πλοίων και πάνω από 83 συμβάσεις νεότευκτων σε μεγάλα ναυπηγεία της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας.

    Παράλληλα έχει διαχειριστεί όλων των κατηγοριών τα πλοία, πετρελαιοφόρα, bulkers και containerships.

    Στροφή στα τάνκερ μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου

    Η Metrostar διαθέτει σήμερα στόλο με πέντε σύγχρονα πλοία στο νερό, εκ των οποίων τα Crudemed και Crudesun είναι τα παλαιότερης κατασκευής.

    Με την πώληση τους, η εταιρεία θα μείνει με δύο τάνκερ suezmax κατασκευής 2021 και ένα δεξαμενόπλοιο προϊόντων πετρελαίου LR2 που κατασκευάστηκε το 2021.

    Ωστόσο, έχει σε εξέλιξη το νέο ναυπηγικό της πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την κατασκευή έξι τάνκερ μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου.

    Ειδικότερα, το 2024 αναμένεται να παραλάβει τα δεξαμενόπλοια τύπου LR2, Μetro Aegean, Metro Ionian και Metro Bosphorus, χωρητικότητας 115,000 dwt, τα οποία κατασκευάζονται στο ναυπηγείο Hyundai Vietnam SB. Το κόστος θα ανέλθει, κατά πληροφορίες, στα 62,5 εκατ. δολάρια έκαστο.

    Φέτος η εταιρεία προχώρησε στην παραγγελία και τέταρτου τάνκερ LR2 χωρητικότητας 115,000 dwt., με option για την κατασκευή ενός ακόμη αδελφού πλοίου. Θα κατασκευαστεί στο ίδιο ναυπηγείο, η τιμή του θα ανέλθει στα 67,5 εκατ. δολάρια και θα παραδοθεί το 2026.

    Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Metrostar, το 2025 θα παραλάβει δύο μικρότερα τάνκερ LR1, χωρητικότητας 75,000 dwt, που κατασκευάζονται στο ναυπηγείο Jiangsu New Times.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κρίτων Λεντούδης: Το πάθος για τα πολυτελή αυτοκίνητα, ο γάμος και τα μεγάλα deals στη ναυτιλία

    Costamare: Τα μερίσματα για τις προνομιούχες μετοχές θα πληρωθούν στις 16 Οκτωβρίου

    Carnival Corporation: Κέρδη 1 δισ. – Τα πλοία ταξίδευαν με πληρότητα 109%



    ΣΧΟΛΙΑ