ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα επικαιροποιημένα οικονομικά μεγέθη της ελληνόκτητης ναυτιλίας είναι εντυπωσιακά, καθώς εμφανίζουν σημαντική αύξηση.
Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι ακόμη και η ελληνική σημαία, παρουσιάζει θετικά στοιχεία, όσον αφορά τα δεξαμενόπλοια, αλλά κυρίως τα επιβατηγά πλοία.
Ο αριθμός των πλοίων με ελληνική σημαία, τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, διαμορφώθηκε στα 1.868 πλοία, έναντι 1.828 που ήταν τον Ιούλιο του 2024.
Ωστόσο, η χωρητικότητα, μειώθηκε από 36.204.754 κόρους, σε 34.953.043 κόρους και αυτό οφείλεται στη μείωση των φορτηγών πλοίων κατά 18 πλοία και κατά 1.251.043 κόρους.
Όμως, τα δεξαμενόπλοια στο ανασκοπούμενο διάστημα αυξήθηκαν κατά 3 τάνκερ και από 408 πλοία έφτασαν τα 411, τα επιβατηγά πλοία αυξήθηκαν κατά 46 πλοία και από 781 πλοία έγιναν 827 πλοία και τα διάφορα πλοία αυξήθηκαν κατά 9 πλοία και από 278 έφτασαν τα 287 πλοία.
Άλλο θετικό στοιχείο, όσον αφορά στο ελληνικό νηολόγιο, είναι ότι τα πλοία με ηλικία μέχρι τα 5 έτη, αυξήθηκαν από 118 σε 150 πλοία.
Ωστόσο, τα πλοία με ηλικία από 25 έως 30 έτη, αυξήθηκαν από 110 σε 140 και άνω των 30 ετών από 848 πλοία σε 871 πλοία.
Οι παραγγελίες
Άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι οι Έλληνες εφοπλιστές, σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv, συνεχίζουν να κλείνουν συμφωνίες με ναυπηγεία της Κίνας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας για τη ναυπήγηση πλοίων
Επισημαίνεται ότι στο τέλος Αυγούστου, συνολικά 997 πλοία, έναντι 968 πλοίων τον μήνα Ιούλιο και 962 πλοίων που κατασκεύαζαν τον μήνα Ιούνιο.
Με άλλα λόγια μέσα σε τριάντα ημέρες υπέγραψαν συμφωνίες για τη ναυπήγηση 29 επιπλέον πλοίων στα ναυπηγεία της Κίνας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.
Από τα 29 πλοία, τα 27 είναι δεξαμενόπλοια
Υπενθυμίζεται ότι τον μήνα Μάιο, οι Έλληνες εφοπλιστές ναυπηγούσαν 913 πλοία, τον Απρίλιο, 863 πλοία, τον Μάρτιο κατασκεύαζαν 838, τον Φεβρουάριο 803 και τον Ιανουάριο 735 πλοία και τον Δεκέμβριο του 2025, 693 πλοία και τον Νοέμβριο του 2025, 651 πλοία.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Χclusive:
Οι Έλληνες εφοπλιστές ναυπηγούν 214 (215) φορτηγά πλοία, που αντιπροσωπεύουν το 13% της παγκόσμιας υπό ναυπήγησης χωρητικότητας, 458 (431) δεξαμενόπλοια, που αντιπροσωπεύουν το 28%,220 (224) πλοία, μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που αντιστοιχούν στο 13%, επίσης 50 (50) πλοία μεταφοράς LNG, που αντιστοιχεί στο 15% και 45 (48) πλοία μεταφοράς LPG, που είναι το 14% της υπό κατασκευής χωρητικότητας.
Οι ανταγωνιστές των Ελλήνων εφοπλιστών, ναυπηγούν συνολικά 4.817 πλοία, 1.476 φορτηγά , 1.165 δεξαμενόπλοια, 1.590 πλοία μεταφοράς κοντέινερ, 281 LNG και 305 LPG.
Ο ελληνόκτητος στόλος
Επίσης, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα, Petrofin Research, του Τεντ Πετρόπουλου, ο ελληνόκτητος στόλος επεκτάθηκε -σε όρους dwt- κατά 1% το περασμένο έτος 2025, φτάνοντας τα 493,4 εκατ. dwt, έναντι 488,6 εκατ. dwt το 2024.
Όσον αφορά σε αριθμό πλοίων, ο ελληνόκτητος στόλος ενισχύθηκε καθαρά με 114 μονάδες, φτάνοντας τα 6.822 πλοία.
Η μέση ηλικία των εν λόγω πλοίων διαμορφώθηκε στα 14,5 έτη, ενώ η μέση χωρητικότητά τους στα 72.331 dwt.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνόκτητου στόλου υποχώρησε ελαφρώς το 2025, καθώς τόσο οι αγορές νεότερων πλοίων από τη second-hand αγορά όσο και οι παραλαβές νεότευκτων σημείωσαν άνοδο το υπό εξέταση έτος, τονίζει η Petrofin Research.
Συνολικά, σε σύγκριση με το 2024, η επέκταση του ελληνόκτητου στόλου αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό, αφού τη χρονιά εκείνη επεκτάθηκε καθαρά κατά 214 μονάδες σε αριθμό πλοίων, και κατά 2,9% σε όρους dwt.
Τα τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα από το 2022 και έπειτα, η ετήσια ανάπτυξη του ελληνόκτητου στόλου κυμαίνεται κάτω από το 3%.
Η Petrofin Research επισημαίνει επίσης ότι η τάση αυτή διαφαίνεται ότι αντιστρέφεται την περίοδο 2025/2026, με τον ρυθμό των παραγγελιών για νεότευκτα να επιταχύνει τόσο, ώστε οι παραλαβές τους να αναμένονται έως και το 2030.
Μέχρι και το πέρας του 2025, τα πλοία ελληνικών συμφερόντων στο orderbook ανέρχονταν σε 679, αθροιστικής χωρητικότητας 60,4 εκατ. dwt -άνοδος 37,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024.
Η διάρθρωση των εταιρειών
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εταιρειών διαχείρισης πλοίων στην Ελλάδα, το 2025 ήταν μειωμένες κατά μία μονάδα σε σχέση με το 2024, με το άθροισμά τους να διαμορφώνεται στις 587 -ο μικρότερος καταγεγραμμένος αριθμός εταιρειών από το 2005.
Η τάση συγκεντρωτισμού των ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εμφανής, αφού από 690 εταιρείες το 2005, μέσα σε μία 20ετία έχουν υποχωρήσει κατά 103 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το εν λόγω διάστημα, ο αριθμός των εταιρειών πλοιοδιαχείρισης είχε κορυφωθεί το 2009, φτάνοντας εκείνη τη χρονιά τις 773.
Ως προς το μέγεθος των εν λόγω 587 εταιρειών το 2025, με γνώμονα τον αριθμό των πλοίων που διαχειρίζονταν, η ταξινόμησή τους έχει ως εξής:
- 287 εταιρείες διαχειρίζονταν έως και τέσσερα πλοία.
- 199 εταιρείες διαχειρίζονταν από πέντε έως και 15 πλοία.
- 101 εταιρείες διαχειρίζονταν τουλάχιστον 16 πλοία.
Σε όρους dwt-, και συγκεκριμένα το 79,2%, διαχειρίζονταν οι εταιρείες με 16+ πλοία, ενώ οι εταιρείες μεσαίου (5-15 πλοία) και μικρού μεγέθους (1-4) το 16,3% και 4,4% αντίστοιχα.
Η χρηματοδότηση
Τα στοιχεία της Petrofin Research δείχνουν ότι το συνολικό ύψος των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων προς την ελληνική ναυτιλία ανήλθε στα 59,7 δισ. δολάρια στο τέλος του 2025, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 11,5%, έναντι των 53,5 δισ. δολαρίων του 2024.
Οι ελληνικές τράπεζες ήταν οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Την περασμένη χρονιά, οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες αύξησαν το μερίδιό τους στη συνολική τραπεζική χρηματοδότηση προς τους Έλληνες πλοιοκτήτες από 34,7% σε 41,5%.
Μάλιστα, οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, αύξησαν τη συνολική χρηματοδότησή τους κατά 35,1%, από 17,28 δισ. το 2024 σε 23,35 δισ. δολάρια πέρσι.
Συνολικά, και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η τραπεζική χρηματοδότηση προς Έλληνες πλοιοκτήτες έφθασε τα 59,69 δισ. δολάρια στο τέλος του 2025, καταγράφοντας αύξηση 11,5%, από τα 53,51 δισ. δολάρια το 2024.
Το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών και των κυπριακών τραπεζών διευρύνθηκε κατά 33,6%, από 18,57 δισ., σε 24,8 δισ. δολάρια.
Διαβάστε επίσης
ΗΠΑ και Κίνα κατεβάζουν τους δασμούς σε εμπόριο $60 δισ. – Ποια προϊόντα μπαίνουν στη συμφωνία
Δημήτρης Ι. Γουλανδρής: Ο εφοπλιστής που φιλοδοξεί να βάλει «σύγχρονα πανιά» στα ποντοπόρα πλοία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΙΛΥΔΑ: «Πύλη» στην αγορά ηλεκτρονικής τιμολόγησης των ΗΑΕ – Πιστοποιήθηκε η Ravera
- Τρέλανε την Ευρώπη η Εθνική με τη νίκη στη Γερμανία (video)
- Το δολάριο επωφελείται από τις αδιάκοπες ρευστοποιήσεις στις αγορές ομολόγων
- Πιέσεις στα ομόλογα, άλμα του Brent στα 107 δολάρια – Νέα δοκιμασία για τις αγορές από την κρίση στη Μέση Ανατολή
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.