• Ναυτιλία

    Super deal από την Αγγελική Φράγκου στην αγορά των containerships

    Αγγελική Φράγκου, πρόεδρος και CEO της Navios Partners

    Αγγελική Φράγκου, πρόεδρος και CEO της Navios Partners


    Στην πώληση δύο containerships 16ετίας σε τιμή ρεκόρ προχώρησε η  Navios Maritime Partners της Αγγελική Φράγκου, εκμεταλλευόμενη την hot αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

    Η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακή ανακοίνωσε ότι προχωρά στην πώληση των πλοίων Navios Utmost και Navios Unite, χωρητικότητας 8,204 teu έκαστο, που κατασκευάστηκαν το 2006, στην τιμή των 220 εκατ. δολαρίων.

    Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

    Μετά την συναλλαγή ο στόλος της Navios Partners θα αποτελείται από 54 φορτηγά πλοία, 47 containerships και 45 δεξαμενόπλοια.

    Aυξημένα έσοδα και κέρδη το 2021

    Η Navios Maritime Partners εμφάνισε το 2021 έσοδα ρεκόρ 713,2 εκατ. δολάρια, προσαρμοσμένα EBITDA 426,5 εκατ. δολάρια και προσαρμοσμένα κέρδη 364,1 εκατ. δολάρια.

    Η Αγγελική Φράγκου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ναυτιλιακής σχολίασε μεταξύ άλλων: «Το 2021 ξανασχεδιάσαμε την δημόσια ναυτιλιακή εταιρεία. Σήμερα, η Navios Partners είναι μία από τις κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, διαφοροποιημένη σε 15 τύπους πλοίων σε τρία τμήματα, εξυπηρετώντας περισσότερες από 10 τελικές αγορές. Κάθε τμήμα λειτουργεί ανεξάρτητα για να μετριάσει τη μεταβλητότητα των άλλων. Αν και δεν περιμένουμε ότι αυτό θα λειτουργήσει τέλεια, πιστεύουμε ότι η ποικιλομορφία θα μειώσει επαρκώς την μεταβλητότητα και θα δημιουργήσει ευελιξία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων τόσο στη λειτουργία όσο και στην οικονομική πολιτική μας, καθώς ναυλώνουμε, αγοράζουμε και πουλάμε πλοία και χρηματοδοτούμε τις δραστηριότητές μας».

    Τον Νοέμβριο 2021, η Navios Partners εξαγόρασε τέσσερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεταφορικής ικανότητας 5.300 teu, στην τιμή των 62,8 εκατ. δολαρίων. Τα πλοία θα ενταχθούν στον στόλο της το 2024. Παράλληλα, έχει options για την παραγγελία δύο ακόμη ίδιων πλοίων.

    Μετά και από τη συγκεκριμένη συναλλαγή, η εταιρεία έχει επενδύσει περίπου 1 δισ. δολάρια για την ναυπήγηση 18 νεότευκτων πλοίων που θα παραλάβει μέχρι το 2024.

    Η Navios Maritime Partners έχει συνάψει μακροχρόνιες συμφωνίες ναύλωσης για 11 containerships του στόλου της εξασφαλίζοντας έσοδα 670 εκατ. δολαρίων.

    Μέρισμα

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Navios Partners ανακοίνωσε τη διανομή μετρητών για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ύψους 0,05 δολαρίων ανά μετοχή, ενώ η καταβολή του στους δικαιούχους πραγματοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2022.

    Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 τα έσοδα της ναυτιλιακής ανήλθαν στα 268,1 εκατ. δολάρια και τα κέρδη της στα 117,5 εκατ. δολάρια.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η ΖΙΜ ναύλωσε 13 πλοία της Αγγελικής Φράγκου έναντι 870 εκατ. δολ.

     



    ΣΧΟΛΙΑ