• Ναυτιλία

    Στ. Τοπούζογλου: Αναχρηματοδότηση αντί για πώληση τάνκερ επιλέγει η FSL Trust

    prime marine τοπουζογλου

    Το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών προϊόντων “Spottail” της Prime Marine Management είναι χωρητικότητας 84.600-cbm και κατασκευής του έτους 2008


    Σημαντικά μειωμένη ήταν στο α’ τρίμηνο του έτους η κερδοφορία της First Ship Lease Trust (FSL Trust), μίας εταιρείας στην οποία συμμετέχει με ποσοστό κοντά στο 25% η ναυτιλιακή Prime Tanker Management του Έλληνα εφοπλιστή Στάθη Τοπούζογλου.

    Η FSL Trust, με έδρα τη Σιγκαπούρη, ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο του έτους καθαρά κέρδη ύψους 917.000 δολαρίων, έναντι κερδών 3,44 εκατομμυρίων δολαρίων κατά την ίδια περίοδο του 2017, ενώ μειωμένος ήταν κατά την ίδια περίοδο και ο τζίρος της, από τα 21,94 εκατ. δολάρια στα 16,85 εκατ. δολάρια.

    Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη μείωση των τιμών ναύλωσης και στο γεγονός ότι συμφωνίες ναύλωσης τάνκερ MR και πλοίων aframax δεν ανανεώθηκαν, αλλά και στη μείωση του στόλου της εταιρείας, από τον οποίο αποχώρησαν δύο containerships και ένα τάνκερ χημικών.

    Η FSL Trust ανακοίνωσε εξάλλου ότι αναζητά μία λύση αναχρηματοδότησης των δύο εναπομεινάντων τάνκερ χημικών της, των FSL London και FSL New York (αμφότερα χωρητικότητας 20.000 dwt, κατασκευής 2006), και ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με τράπεζες, καθώς λόγω των αδυναμιών στην αγορά των τάνκερ χημικών κρίθηκε ότι δεν θα ήταν συμφέρουσα λύση η πώλησή τους.

    Σε ένα γενικότερο σχόλιο, η εταιρεία επισημαίνει πως οι ναυτιλιακές αγορές σε όλους τους τομείς παραμένουν βραχυπρόθεσμα υπό πίεση, όμως υπάρχουν θετικές ενδείξεις βελτίωσης το 2019.

    Από την πλευρά του, ο Στάθης Τοπούζογλου, που έχει πλέον πόστο μη εκτελεστικού διευθυντή στο ΔΣ της εταιρείας, δήλωσε: “Παρά τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετώπισε το trust τα τελευταία χρόνια, με ικανοποίηση αναφέρω μία σειρά από θετικές εξελίξεις στα πρώτα μου αποτελέσματα ως πρόεδρος. Οι συνθήκες στην αγορά παραμένουν ασταθείς, όμως η διοίκηση συνεχίζει να διασφαλίζει ότι ο στόλος του trust είναι διαρθρωμένος αποδοτικά για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Με μία δραστήρια και πιστή ομάδα, το διοικητικό συμβούλιο έχει αναζητήσει ενεργά λύσεις για να αντιμετωπίσει τόσο τις αναχρηματοδοτικές όσο και τις λειτουργικές απαιτήσεις. Στο επίκεντρο της προσοχής μας παραμένει η αναχρηματοδότηση για να διασφαλίσουμε τη μελλοντική βιωσιμότητα του trust”.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της FSL Trust, Roger Woods, αναφέρθηκε εξάλλου στο ρόλο του Στάθη Τοπούζογλου και της Prime Tanker Management στην εταιρεία, τονίζοντας πως με τη στήριξή τους “το trust έχει την υποστήριξη ενός αποφασισμένου επενδυτή που έχει φέρει μαζί του αξιοσημείωτη ναυτιλιακή και χρηματοπιστωτική εμπειρία. Επομένως, το trust είναι σε καλύτερη θέση για να εκμεταλλευτεί κάθε μελλοντική ανάκαμψη της αγοράς”.

    Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του α’ τριμήνου του 2018 η Prime Tankers Management εξαγόρασε το ποσοστό που κατείχε η γερμανική τράπεζα HSH Nordbank στη First Ship Lease Trust, το οποίο εκτιμάται στο 24,7%. Η FSL Trust διαθέτει στόλο 19 πλοίων διαφόρων τύπων, μεταξύ των οποίων δεξαμενόπλοια και containerships.

    Η Prime Tanker Management ιδρύθηκε το 1999 με έδρα την Αθήνα και έκτοτε δραστηριοποιείται στις μεταφορές υγρού φορτίου, ενώ διαθέτει ένα διευρυμένο στόλο 36 πλοίων, εκ των οποίων 27 δεξαμενόπλοια double-hull μεταφοράς προϊόντων, 2 suezmaxes και 7 δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου αερίου πετρελαίου (LPG).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: A. Πίττας: Και εγένετο η …EuroDry! Όλες οι λεπτομέρειες για τη νέα εταιρία του εφοπλιστή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φ. Εμπειρίκος: Business με ελληνική ναυτιλιακή για την Aeolos και αγορά τάνκερ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Χατζηπατέρας: Η Dorian LPG επενδύει στο μέλλον των ναυτιλιακών καυσίμων



    ΣΧΟΛΙΑ