• Ναυτιλία

    Σε Έλληνα εφοπλιστή το ποσοστό που κατείχε η HSH Nordbank στην FSL Trust

    prime marine τοπουζογλου

    Το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών προϊόντων “Spottail” της Prime Marine Management είναι χωρητικότητας 84.600-cbm και κατασκευής του έτους 2008


    Η ναυτιλιακή Prime Tanker Management, συμφερόντων του εφοπλιστή Ευστάθιου Τοπούζογλου, εξαγόρασε το ποσοστό που κατείχε η γερμανική τράπεζα HSH Nordbank -εκτιμάται στο 24,7%- στην εταιρία First Ship Lease Trust (FSL Trust).

    Παράλληλα, με τη συμφωνία πώλησης, ο ιδρυτής και CEO της Prime Tanker Management, κ. Τοπούζογλου, διορίστηκε μη εκτελεστικός διευθυντής στο ΔΣ της εταιρίας.

    Η Prime Tanker Management ιδρύθηκε το 1999 με έδρα την Αθήνα και έκτοτε δραστηριοποιείται στις μεταφορές υγρού φορτίου, ενώ διαθέτει ένα διευρυμένο στόλο 36 πλοίων, εκ των οποίων 27 δεξαμενόπλοια double-hull μεταφοράς προϊόντων, 2 suezmaxes και 7 δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου αερίου πετρελαίου (LPG).

    Η FSL Trust διαθέτει στόλο 19 πλοίων διαφόρων τύπων, μεταξύ των οποίων δεξαμενόπλοια και containerships.

    Ωστόσο, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τα δάνεια της προχώρησε το προηγούμενο διάστημα σε πωλήσεις πλοίων. Στις αρχές της εβδομάδας η εταιρία ανακοίνωσε ζημιές 33,8 εκατ. δολ. για το τέταρτο τρίμηνο του 2017, μειωμένες κατά σχεδόν 20%, σε σχέση με τις ζημιές 42,3 εκατ. δολ. που κατέγραψε το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Στο σύνολο του 2017 η εταιρία εμφάνισε ζημίες 73,9 εκατ. δολ., καθώς επηρεάστηκε από την μεταβλητότητα της αγοράς και τη συνεχιζόμενη υποχώρησης της αξίας των πλοίων.

    Τα έσοδα της κατά το τελευταίο τρίμηνο της παρελθούσας χρήσης ανήλθαν στα 19,9 εκατ. δολ. μειωμένα κατά 14,2% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2016.

    Σημειώνεται ότι η HSH Nordbank είχε εκδηλώσει την πρόθεση της να πουλήσει το ποσοστό της στη FSL Trust από τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Σε ανακοίνωση της η FSL Trust Management αναφέρει ότι η συμφωνία με την Prime Tanker Management αποτελεί μία ένδειξη εμπιστοσύνης και αναμένει ότι με ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό επενδυτή που θα συμμετέχει στη διοίκηση θα βελτιωθούν οι συνθήκες αναχρηματοδότησης της εταιρίας.

    Η συμφωνία πάντως  έγινε γνωστή στο πλαίσιο της πώλησης της γερμανικής Nordbank σε κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρίες Cerberus European Investments, JC Flowers & Co., GoldenTree Asset Management UK, Centaurus Capital LP και BAWAG.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Γ. Οικονόμου: Αυξημένα έσοδα και συρρίκνωση ζημιών για τη Dryship

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Βερνίκος: H Vernicos Tugs & Salvage υποδέχθηκε το Cosco Taurus

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Καραγεώργης: 15 εκατ. δολάρια κόστισε το πρώτο capesize της Times Navigation



    ΣΧΟΛΙΑ