• Ναυτιλία

    Seanergy Maritime: Αναχρηματοδοτήσεις ύψους 54 εκατ. δολαρίων

    Τσαντάνης Seanergy ναυτιλία

    Σταμάτης Τσαντάνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Seanergy Maritime Holdings Corp.


    Η Seanergy Maritime Holdings Corp, ανακοίνωσε σήμερα τις συμφωνίες αναχρηματοδότησης τριών υφιστάμενων Capesize πλοίων με δύο συμφωνίες sale and leaseback από Ιάπωνες χρηματοδότες, καθώς και ενός νέου δανείου («Πράσινο Δάνειο»), που συνδέεται με τη βιωσιμότητα και την μείωση ρύπων του εν λόγω πλοίου το οποίο χορηγήθηκε από μεγάλο Ευρωπαϊκό χρηματοδότη.

    Το Πράσινο Δάνειο αποτελεί το πέμπτο πράσινο δάνειο για την Seanergy.

    Οι αναχρηματοδοτήσεις με sale and leaseback είναι ύψους 38 εκατ. δολαρίων και αφορούν δύο υφιστάμενα Capesize πλοία του 2010 με scrubbers. Το περιθώριο κυμαίνεται μεταξύ 2,80% και 3,00% πάνω από το SOFR, το οποίο είναι χαμηλότερο από τις προηγούμενες δανειακές συμβάσεις κατά 0,5% έως και 1,20%. Πλέον του χαμηλότερου κόστους, τα δύο sale and leasebacks απελευθέρωσαν περίπου 15 εκατ. δολάρια ρευστότητα για την Εταιρεία.

    Το νέο Πράσινο Δάνειο το οποίο αφορά ένα υφιστάμενο πλοίο του 2011 με scrubber, είναι ύψους 15,75 εκατ. δολαρίων και έχει επιτόκιο SOFR + 2,65%, το οποίο αυξομειώνεται κατά 0,05% με βάση ορισμένα κατώτατα όρια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου. Επίσης, βελτιώθηκε σημαντικά η συμφωνία χρονοναύλωσης («T/C») με τον υφιστάμενο  ναυλωτή επιτυγχάνοντας υπεραπόδοση έναντι του δείκτη Baltic Capesize Index, ενώ αυξήθηκε σημαντικά ο επιμερισμός κερδών από τη χρήση του scrubber προς όφελος της Seanergy. 

    Ο κ. Σταμάτης Τσαντάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, δήλωσε:

    «Οι νέες αναχρηματοδοτήσεις μειώνουν περεταίρω το κόστος δανεισμού μας με την εξασφάλιση χαμηλότερων επιτοκίων και πιο ευέλικτων όρων χρηματοδότησης. Παράλληλα διευρύνουμε τις τραπεζικές μας σχέσεις με ποιοτικές πηγές χρηματοδότησης στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

    Επιπλέον, ενισχύουμε περαιτέρω την ρευστότητα μας αποδεσμεύοντας περίπου 15 εκατ. δολάρια, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω ανάπτυξη του στόλου μας, καθώς και εταιρικές συναλλαγές με στόχο τη βελτίωση της αποτίμησης των μετοχών μας.

    Τέλος, η σύναψη ενός ακόμα πράσινου δανείου, το πέμπτο για τη Seanergy, πιστοποιεί τη δέσμευσή μας στη βιωσιμότητα και το ESG καθώς επίσης και την υποστήριξή μας στις προσπάθειες του κλάδου για απανθρακοποίηση.»

    Διαβάστε επίσης

    Σταμάτης Τσαντάνης: Ξόδεψε 532.000 δολάρια για αγορές μετοχών της Seanergy

    Seanergy Maritime: Κέρδη 17,2 εκατ. δολάρια το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ