• Ναυτιλία

    Πρόγραμμα του ΙΜΟ για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των γυναικών που ασχολούνται με τη ναυτιλία

    • NewsRoom
    UNCTAD


    Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO), σε συνεργασία με τη Women’s International Shipping & Trading Association (WISTA International) και τη Maritime SheEO, ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος Maritime SheEO Leadership Accelerator 2022.

    Το πρόγραμμα ξεκίνησε την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022 κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού σεμιναρίου με θέμα «Η επόμενη γενιά γυναικών ηγετών σε μηχανοστάσια, γέφυρες και γραφεία». Το διαδικτυακό σεμινάριο σηματοδότησε επίσης την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας των Ηνωμένων Εθνών για το 2022.

    Το πρόγραμμα Maritime SheEO Leadership Accelerator ξεκινά σε μια εποχή που ο κλάδος αναγνωρίζει ότι χρειάζεται περισσότερες γυναίκες – ηγέτες. Επιμελήθηκε και σχεδιάστηκε ειδικά για να παρέχει γνώσεις και δεξιότητες διαχείρισης για να βοηθήσει τις γυναίκες στη ναυτιλιακή βιομηχανία να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους.

    Ο κ. Kitack Lim, Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού μίλησε στο διαδικτυακό σεμινάριο και είπε ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία εργάζεται για τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Αναγνώρισε ότι η ποικιλομορφία στην ηγεσία είναι καλή για τις επιχειρήσεις και ότι οι γυναίκες ηγέτες είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ναυτιλίας.

    Ο ΙΜΟ εργάζεται για τη διευκόλυνση της ισότητας των φύλων στη ναυτιλία από το 1988 και δεσμεύεται να επιτύχει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Στόχου 5 για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών. Το πρόγραμμα για το φύλο και την ανάπτυξη ικανοτήτων του ΙΜΟ είναι αφιερωμένο στη συμβολή στην επίτευξη «Εκπαίδευσης και Αναγνώρισης» των γυναικών στη ναυτιλία.

    Κατά την ομιλία του, ο κ. Lim αναφέρθηκε επίσης την 18η Μαΐου, όταν ο ΙΜΟ θα γιορτάσει την εναρκτήρια Διεθνή Ημέρα των Γυναικών στη Ναυτιλία. Η ημέρα θα παρέχει μια ετήσια πλατφόρμα για την αναγνώριση των γυναικών στον κλάδο, την προώθηση της πρόσληψης, διατήρησης και βιώσιμης απασχόλησης των γυναικών στον ναυτιλιακό τομέα, την προβολή των γυναικών στη ναυτιλία καθώς και την ενίσχυση της δέσμευσης του ΙΜΟ για την ισότητα των φύλων και την υποστήριξη της εργασίας αντιμετώπιση της τρέχουσας ανισορροπίας των φύλων στη ναυτιλία.

    Η Δέσποινα Παν. Θεοδοσίου, Πρόεδρος, WISTA International στην ίδια εκδήλωση τόνισε : «Οι γυναίκες που θα ξεκινήσουν αυτό το πρόγραμμα αντιπροσωπεύουν το μέλλον μας. Μερικές είναι ήδη σε ρόλους κάποιας εξουσίας και ηγεσίας, άλλες φιλοδοξούν να κερδίσουν περαιτέρω αναγνώριση και θέση στην καριέρα τους. Αναζητούν αυτό που αναζητά κάθε άτομο εμπνευσμένο από την καριέρα στην εργασία, αλλά συχνά βρίσκουν ότι δεν έχουν τις ευκαιρίες να το κάνουν. Αυτό το σεμινάριο θα βοηθήσει να καλύψει αυτό το κενό. Στόχος μας είναι ότι θα πρέπει να χτίζουμε όλο και περισσότερο την ευαισθητοποίηση για το φύλο και τη διαφορετικότητα, όπου οι ηγέτες δεν επιλέγουν το εργατικό δυναμικό τους με βάση το φύλο, το χρώμα ή την εθνικότητα, αλλά με βάση τις ικανότητες και την ικανότητα για τη δουλειά».

    Είναι γνωστό ότι στη Ναυτιλία, όπως και σε άλλους τομείς, όσο πιο ψηλά ανεβαίνει κανείς, τόσο λιγότερες γυναίκες ηγέτες βλέπει σε ηγετικές θέσεις. Το πρόγραμμα Maritime SheEO Leadership Accelerator αναπτύχθηκε με τη βοήθεια ειδικών του κλάδου που συνεργάζονται με τον IMO και τη WISTA. Θα επιτρέψει στις γυναίκες να γίνουν μέρος ενός ενεργού και αξιόπιστου δικτύου γυναικών στελεχών που υποστηρίζουν και εμπνέουν η μία την άλλη κατά τη διάρκεια του καριέρας τους.

    Η Sanjam Gupta, Ιδρυτής, της Maritime SheEO, σχολίασε: «Οι γυναίκες ηγέτες θα φέρουν δεξιότητες, διαφορετικές προοπτικές και καινοτόμες ιδέες που οδηγούν σε καλύτερη λήψη αποφάσεων συνολικά για την επιχείρηση. Ειδικά για τη νεότερη γενιά, η δύναμη των προτύπων δεν μπορεί να αγνοηθεί. Αυτό το σημαντικό πρόγραμμα στοχεύει να βοηθήσει τις γυναίκες να αξιοποιήσουν τις αναξιοποίητες δυνατότητές τους. Είμαστε χαρούμενοι που ο ΙΜΟ προωθεί τη δέσμευσή του προσφέροντας 30 παγκόσμιες υποτροφίες σε γυναίκες στη ναυτιλιακή βιομηχανία για να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο. Αυτό το έργο δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τη συνεργασία και την υποστήριξη της WISTA International. Μαζί μπορούμε να οδηγήσουμε την αλλαγή».

    Αναμένεται ότι αυτό το αρχικό πρόγραμμα σηματοδοτεί την έναρξη ενός τακτικού προγράμματος που θα διεξάγεται στα αγγλικά, την παγκοσμίως αποδεκτή γλώσσα στη ναυτιλία. Το Πρόγραμμα Leadership Accelerator περιλαμβάνει ενότητες αυτοδιδασκαλίας και παρουσιάσεις έργων από τους συμμετέχοντες, με αποκορύφωμα μια διαδικτυακή αποφοίτηση. Οι θέσεις είναι διαθέσιμες σε μέλη των IMO Women in Maritime Associations και National WISTA Associations. Και οι 30 θέσεις σε αυτήν την πρώτη χρηματοδοτούνται από τον ΙΜΟ. Αυτή η παγκόσμια πρωτοβουλία θα βοηθήσει επίσης στη δημιουργία ορατών προτύπων και θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες γυναίκες να εισέλθουν και να φιλοδοξήσουν να υποβάλουν αίτηση για ηγετικές θέσεις και θέσεις διοικητικών συμβουλίων.

    Το διαδικτυακό σεμινάριο συζήτησε τη σημασία του προγράμματος Maritime SheEO Leadership Accelerator ως εφαλτήριο για τις γυναίκες στη ναυτιλία.

    Διαβάστε επίσης:

    ZIM: Κέρδη 4,65 δισ. δολάρια και ναυπηγεί 36 πλοία!



    ΣΧΟΛΙΑ