• Ναυτιλία

    Π. Παππάς: Σημαντικά κέρδη για τη Delphin Shipping από το deal με την Star Bulk

    • Δανάη Στρατή
    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers


    Σημαντικά κέρδη άνω των 15 εκατ. δολαρίων καταγράφει η εταιρεία Delphin Shipping που ελέγχεται από τον Έλληνα εφοπλιστή Σοφοκλή Ζούλλα, μετά την πώληση του στόλου της στη Star Bulk Carriers του Πέτρου Παππά, τον περασμένο Μάιο.

    Οι 4,5 εκατομμύρια μετοχές που έλαβε η ναυτιλιακή από τη Star Bulk ως μερική αποπληρωμή για την εξαγορά των 11 πλοίων της είχαν αξία 47,3 εκατ. δολάρια την Παρασκευή μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου έναντι 33,9 εκατ. δολαρίων που κόστιζαν κατά την ημέρα της συναλλαγής.

    Αυτά είναι τα καλά νέα για τη Delphin, την οποία στηρίζει η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Kelso & Co.

    Τα κακά νέα είναι ότι με βάση τους όρους της συμφωνίας πώλησης, η εταιρεία δεν επιτρέπεται να πουλήσει πάνω από τις μισές μετοχές -περίπου 2,25 εκατομμύρια- πριν από τις 23 Νοεμβρίου 2019.

    Παρά το γεγονός ότι οι μετοχές της εισηγμένης στην αγορά του Nasdaq εταιρείας, μπορεί να συνεχίσουν τη θετική τους πορεία, δεδομένης της ανάκαμψης των τιμών των ναύλων και της θετικής επιρροής των κανονισμών του ΙΜΟ που θα ισχύσουν το 2020, για τον στόλο που είναι εξοπλισμένος με scrubbers, δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Οι τιμές μπορεί και να υποχωρήσουν.

    Τουλάχιστον μέχρι σήμερα, η συναλλαγή έχει φέρει θετικά αποτελέσματα στη Delphin, σύμφωνα με όσα εκτιμούσε όταν προχώρησε στη συναλλαγή. Το άλλο μέρος της συμφωνίας προβλέπει ότι η Star Bulk θα πληρώσει 80 εκατ. δολάρια σε μετρητά για να αποκτήσει το στόλο σε τιμή λίγο κάτω από τα 140 εκατ. δολάρια, αν και το πραγματικό κόστος είναι σχεδόν 114 εκατ. δολάρια αν αφαιρεθεί το κόστος για τον εξοπλισμό των πλοίων με scrubbers, αναφέρει ο αναλυτής της Stifel, Ben Nolan.

     Ο CEO της Delphin, Σοφοκλής  Ζούλλας μιλώντας στο tradewinds επισήμανε ότι κατά τη χρονική περίοδο υλοποίησης της συμφωνίας, η πιθανή ανοδική πορεία των μετοχών αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο. Επίσης τόνισε ότι πρόκειται “για μία καλή συναλλαγή για όλες τις πλευρές καθώς αφήνει τους μετόχους της Delphin να συνειδητοποιήσουν τη μελλοντική αξία που θα εξασφαλίσουν από τη βελτίωση της αγοράς ξηρού φορτίου”.

    Πάντως η πρόθεση του κ. Ζούλλα και της Kelso για έξοδο από τη συγκεκριμένη επένδυση σχετίζεται με τη ανακοίνωση που έστειλε στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, όπου αναφέρει ότι είναι πιθανό να προχωρήσει σε πώληση 2,97 εκατομμυρίων μετοχών της ναυτιλιακής Star Bulk Carriers. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα έχουν παραδοθεί στη Star Bulk τα επτά πλοία, ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να παραδοθούν κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

    Η μετοχή της Star Bulk καταγράφει κέρδη σχεδόν 19% από τις αρχές του έτους. Ο στόλος της ναυτιλιακής μετά το deal με τη Delphin αριθμεί 120 πλοία, ενώ διπλασιάστηκε ο αριθμός των supramax σε 21.

     Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Delphin θα κατέχει ποσοστό 4,6% των μετοχών της Star Bulk.



    ΣΧΟΛΙΑ