• Ναυτιλία

    Κ. Κωνσταντακόπουλος: Τα αυξημένα ναύλα εκτίναξαν τα κέρδη β’ τριμήνου της Costamare

    Κωστής Κωνσταντακόπουλος


    Οι αυξημένες τιμές ναύλων που πέτυχε η ναυτιλιακή Costamare, συμφερόντων του εφοπλιστή Κωσ. Κωνσταντακόπουλου, έδωσαν ώθηση στα αποτελέσματα της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Παράλληλα η εταιρεία εξασφάλισε αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 460 εκατ. δολαρίων κλείνοντας συμφωνίες με ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και 100% χρηματοδότηση για την εγκατάσταση scrubbers σε πέντε πλοία της.

    Συγκεκριμένα, προχώρησε στην αναχρηματοδότηση 227 εκατ. δολαρίων δύο δανειακών διευκολύνσεων με ημερομηνία λήξης το 2020 και τις επέκτεινε μέχρι το 2025, στην αναχρηματοδότηση 120 εκατ. δολαρίων δύο συμφωνιών sale and leaseback με ημερομηνία λήξης 2024 και τις επέκτεινε μέχρι το 2027 και στην αναχρηματοδότηση 58 εκατ. δολαρίων για μία ακόμη συμφωνία sale and leaseback λήξης 2024, την οποία επέκτεινε μέχρι το 2026.

    Η ναυτιλιακή εμφάνισε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 26,2 εκατ. δολαρίων ή 0,23 δολ. ανά μετοχή στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και 39,8 εκατ. δολάρια ή 0,35 δολ. ανά μετοχή στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Αντίστοιχα, τα κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο 2018 είχαν διαμορφωθεί στα 10,46 εκατ. δολάρια και στο πρώτο εξάμηνο της περυσινής χρονιάς στα 23,8 εκατ. δολάρια.

    Οι ναυλώσεις

    Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019 η εταιρεία ναύλωσε 18 πλοία. Ξεχωρίζει η συμφωνία με την Cosco για την επέκταση της ναύλωσης στα πλοία Cosco Yantian, Cosco Beijing και Cosco Hellas μέχρι το καλοκαίρι του 2020, με τα ναύλα να αυξάνονται από 17,900 δολάρια ημερησίως σε 28,900 δολάρια. Επίσης, το contairship Kure κατασκευής 1996 θα παραμείνει ναυλωμένο στην Cosco για 9 έως 11 μήνες με ναύλα 21,500 δολάρια ημερησίων από 16,350 δολάρια που ήταν η προηγούμενη συμφωνία.

    Επίσης η Costamare έκλεισε συμφέρουσες συμφωνίες ναύλωσης και με τις εταιρείες Maersk και Evergreen.

    Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η εταιρεία γνωστοποίησε ότι το Μάιο 2019 προχώρησε στην πώληση του χωρητικότητας 2,526 TEU containership Elafonisos, κατασκευής 1999, το οποίο κατείχε από κοινού με την York Capital.

    Ο κ. Γρηγόρης Ζήκος, CFO της εταιρείας Costamare επισήμανε: “Κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους η εταιρεία εμφάνισε κερδοφόρα αποτελέσματα. Τα καθαρά έσοδα και τα κέρδη ανά μετοχή υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι τιμές των ναύλων για τα μεγάλα containerships συνέχισαν να βελτιώνονται, καθώς ενισχύθηκαν από την αναβάθμιση των υπηρεσιών και τη μείωση προσφοράς λόγω των εργασιών που πραγματοποιούνται για τον εξοπλισμό των πλοίων με scrubbers. Συνολικά έχουμε ναυλώσει 18 containerships κατά τους τελευταίους μήνες καθώς επωφεληθήκαμε από την βελτίωση της αγοράς των μεγάλων πλοίων. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, πετύχαμε συμφωνίες συνολικού ποσού 460 εκατ. δολαρίων και επεκτείναμε χρονικά τις προθεσμίες λήξης για δέκα πλοία. Επίσης εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση κατά 100% για την εγκατάσταση scrubbers σε πέντε πλοία”.

    Γρηγόρης Ζήκος
    Γρηγόρης Ζήκος. CFO Costamare



    ΣΧΟΛΙΑ