ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ναυτιλιακή εταιρεία Benelux Overseas, είναι μια εταιρεία που σήμερα υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα σε νεότευκτα πλοία και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα διαθέτει τουλάχιστον πέντε από αυτά τα πλοία.
Διάφορες ναυτιλιακές πηγές καταγραφής πλοίων, αναφέρουν ότι ο Κώστας Αγγέλου συνολικά διαθέτει 15 πλοία, ενώ στις ιστοσελίδα του ομίλου εμφανίζεται ότι αγόρασε από το 2001 έως και σήμερα περί τα τριάντα πλοία.
Στο «τιμόνι» της εταιρεία βρίσκεται ο Κώστας Αγγέλου, ένας εφοπλιστής με έντονη και επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα και στον τομέα των κατασκευών.
Αυτή την περίοδο ναυπηγεί δύο πλοία μεταφοράς LPG carriers, συνολικής χωρητικότητας 48.000 cbm, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν, το πρώτο μέσα στο επόμενο έτος 2026 και το δεύτερο το 2027.
Τα δύο πλοία κατασκευάζονται στα κινεζικά ναυπηγεία Huangpu Wenchong και είναι σχεδιασμένα να χρησιμοποιούν συμβατικά καύσιμα και να διαθέτουν Scrubbers.
Επιπλέον ένα τρίτο πλοίο της ίδιας σειράς έχει προστεθεί μέσω άσκησης επιλογής με παράδοση 2027.
Ωστόσο, ο Κώστας Αγγέλου, ανήσυχο μυαλό και με διορατικότητα, προχώρησε πριν λίγες ημέρες, σε συμφωνία με το ναυπηγείο HD Hyundai Heavy Indoustries της Νότιας Κορέας, για την ναυπήγηση άλλων δύο πλοίων VLΑC, μεταφοράς αμμωνίας, μεταφορικής ικανότητας 93. 000 cbm το κάθε πλοίο.
Το κόστος της κατασκευής κάθε πλοίου, ανέρχεται σε 120,4 εκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει ότι το συνολικό ύψος της επένδυσης θα υπερβεί τα 241 εκατομμύρια δολάρια.
Τα δύο πλοία θα παραληφθούν διαδοχικά τον Μάϊο και τον Ιούλιο του 2028.
Η Benelux Overseas
Η ναυτιλιακή εταιρεία του Κώστα Αγγέλου, ιδρύθηκε το έτος 1997 στο Ντουμπάι. Σήμερα, διαχειρίζεται δύο εταιρείες, την Benelux Overseas Inc και την Benelux Overseas DMCC, με αντικείμενο την εμπορία και διαχείριση πλοίων, η οποία ιδρύθηκε το 2012, ως ο εμπορικός βραχίονας της Benelux Overseas Inc.
Η Benelux Overseas Inc έχει ένα ενεργό στόλο κυρίως από πλοία μεταφοράς υγραερίου LPG και ένα δεξαμενόπλοιο προϊόντων και χημικών.
Επισημαίνεται ότι στις αρχές του Αυγούστου του 2019, ο Κώστας Αγγέλου, μπήκε στο στόχαστρο των αρχών των ΗΠΑ και της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, με τα πλοία της εταιρείας του, Aramis, Energy Gas, Gitta Gas και Iris Gas, ασχολήθηκε η ειδική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC).
Η επιτροπή αυτή, διερεύνησε σχετικές καταγγελίες ότι τα πλοία αυτά «παραβίασαν επανειλημμένα το εμπάργκο κατά της Συρίας και του Ιράν». Εκείνη την εποχή η εταιρεία φέρεται ότι διαχειρίζονταν δεκατρία πλοία.
Ποιος είναι ο Kώστας Αγγέλου
Ο Κώστας Αγγέλου είναι Έλληνας πλοιοκτήτης με σημαντική και συνεχή παρουσία στην αγορά μεταφοράς υγραερίου LPG και στα δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου.
Διατηρεί χαμηλό προφίλ και κινείται αθόρυβα μέσα στους ναυτιλιακούς κύκλους. Περισσότερο είναι γνωστός για τις δραστηριότητες του στις κατασκευές.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Αγγέλου και οι θυγατρικές του εταιρείες του απέκτησαν μετοχικό ποσοστό στην ελληνική εταιρεία Intrakat, με τον ίδιο να κατέχει περίπου 13,5% μέσω ναυτιλιακών συμμετοχών.
Ο Κώστας Αγγέλου εισήλθε στον χώρο των κατασκευών το 2022 όταν απέκτησε ποσοστό μετοχών περίπου 13,5% στην Intrakat, την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία κατασκευών και τεχνικών έργων. Η συμμετοχή αυτή έγινε μέσω της εταιρείας Blue Silk Ltd.
Από το 2022, η Intrakat προχώρησε σε μεγάλη εξαγορά του ομίλου ΑΚΤΩΡ, ενισχύοντας τη θέση της στην κατασκευαστική αγορά και επεκτείνοντας το εύρος των έργων που αναλαμβάνει.
Αυτή η επιχειρηματική εξέλιξη σηματοδοτεί ότι η εταιρεία στην οποία ο Κώστας Αγγέλου έχει επενδύει κατέχει πλέον σημαντική παρουσία σε έργα υποδομών, ενέργειας, real estate και κατασκευής μεγάλων τεχνικών έργων.
Ο Κώστας Αγγέλου, αναμφίβολα, είναι ένας από τους ανερχόμενους Έλληνες εφοπλιστές, ο οποίος φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη θαλάσσια διακίνηση και εμπορία φυσικού αερίου στο άμεσο μέλλον.
Διαβάστε επίσης
Κώστας Αγγέλου: Η Benelux Overseas επιστρέφει στα ναυπηγεία για νέα LPG carriers
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πέγκυ Κλιάφα: Επιδιώκω ανανοηματοδότηση της πραγματικότητας
- Οι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς στη μάχη των οδικών έργων – Ποιοι διεκδικούν συμβάσεις άνω του 1 δισ. ευρώ
- Fast Food: Ένα νέο «Ελντοράντο» για επενδύσεις στην εγχώρια αγορά εστίασης
- BofA και Morgan Stanley «βλέπουν» Ελλάδα και ελληνικές μετοχές στο επίκεντρο για το 2026