ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κώστας Αγγέλου: Από το Ντουμπάι και τα τάνκερ, στην Αθήνα με τα LPG και στις κατασκευές και τώρα στα νεότευκτα
Λίγο πριν εκπνεύσει το 2025 και σε μια περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, αυστηρότερων περιβαλλοντικών κανονισμών και διακυμάνσεων στους ναύλους, οι Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν τις επιλεκτικές, καλά μελετημένες επενδύσεις σε νεότευκτα πλοία.
Από τα capesize και τα newcastlemax έως τα VLCC, τα product tankers, τα feeder containerships και τα πλοία μεταφοράς αμμωνίας, οι τελευταίες παραγγελίες του έτους αποκαλύπτουν μια πολυεπίπεδη στρατηγική: ανανέωση στόλων, στροφή σε μεγαλύτερα μεγέθη όπου υπάρχουν οικονομίες κλίμακας, αλλά και τοποθέτηση σε αγορές με μελλοντική προοπτική, όπως τα εναλλακτικά καύσιμα και οι θαλάσσιες μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων κοντινών αποστάσεων.
Η DryDel Shipping, του εφοπλιστή Κώστα Δελαπόρτα ενισχύει τη στρατηγική της στροφή προς τα πλοία μεγάλης χωρητικότητας, προχωρώντας στην παραγγελία ενός ακόμη capesize bulker στο Namura Shipbuilding της Ιαπωνίας.
Η κίνηση αυτή, η οποία έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης παραγγελίας του Ιουλίου 2025, διπλασιάζει τα υπό ναυπήγηση capesize της εταιρείας, στα τέσσερα.
Τα χωρητικότητας 182,000 dwt πλοία διαθέτουν scrubbers και κινητήρες συμβατούς με Tier III και EEDI Phase 3, ενώ οι παραδόσεις τους θα γίνουν το 2028 και το 2029.
Η νέα αυτή παραγγελία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο και ιδιαίτερα δυναμικό ναυπηγικό πρόγραμμα. Η DryDel Shipping διατηρεί πλέον 11 bulk carriers υπό κατασκευή, όλα εξοπλισμένα με τεχνολογία αιχμής, ενώ ήδη διαχειρίζεται έναν ενεργό στόλο 12 πλοίων.
Η επενδυτική στρατηγική της DryDel βασίζεται σε πειθαρχημένη ανάπτυξη, με σαφή προσανατολισμό στη βελτίωση της ποιότητας του στόλου και στις μακροχρόνιες συνεργασίες.
Με μια νέα, στρατηγικής σημασίας, παραγγελία ενός τάνκερ πολύ μεγάλης χωρητικότητας, η Cape Shipping της οικογένειας Ανδριανοπούλου ενισχύει περαιτέρω και έμπρακτα την παρουσία της στον τομέα των δεξαμενόπλοιων, στον οποίο εισήλθε δυναμικά το 2024.
Σύμφωνα με τη ναυλομεσιτική Allied Shipbroking, η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή ενός VLCC χωρητικότητας 319,000 dwt, εξοπλισμένου με scrubber, στο κινεζικό ναυπηγείο Qingdao Beihai Shipbuilding, ενώ στη συμφωνία περιλαμβάνεται και option για ένα ακόμη πλοίο ίδιων προδιαγραφών.
Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 119 εκατ. δολάρια, με την παράδοση του δεξαμενόπλοιου να έχει προγραμματιστεί για το 2028, επιβεβαιώνοντας τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της εταιρείας στον κλάδο.
Η Cape Shipping δραστηριοποιούνταν επί σειρά ετών στις αγορές ξηρού φορτίου και εμπορευματοκιβωτίων, και διαθέτει στόλο με 7 bulkers και 7 containerships.
Ωστόσο το 2024 πραγματοποίησε δυναμική είσοδο στα δεξαμενόπλοια, με πρόγραμμα ναυπήγησης 10 πλοίων διαφόρων κατηγοριών, σηματοδοτώντας μια νέα περίοδο ανάπτυξης.
Με μια παραγγελία-ορόσημο, τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς το timing, η Benelux Overseas του εφοπλιστή Κώστα Αγγέλου πραγματοποιεί ένα αποφασιστικό βήμα επέκτασης, εισερχόμενη σε έναν νέο και στρατηγικής σημασίας τομέα της ναυτιλιακής βιομηχανίας.
Η εταιρεία τοποθέτησε παραγγελία συνολικού ύψους 241 εκατ. δολαρίων στα ναυπηγεία HD Hyundai Heavy Industries στη Νότια Κορέα για την κατασκευή δύο πολύ μεγάλων πλοίων μεταφοράς αμμωνίας (VLAC), σηματοδοτώντας την είσοδό της στην κατηγορία των πλοίων πολύ μεγάλης χωρητικότητας.
Σύμφωνα με τη Clarksons, η συμφωνία αφορά δύο πλοία χωρητικότητας 93,000 cbm το καθένα, με προγραμματισμένη παράδοση τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2028. Το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 120,4 εκατ. δολάρια ανά πλοίο, υπογραμμίζοντας τον υψηλό κεφαλαιακό χαρακτήρα της αγοράς VLAC, αλλά και τη στρατηγική της σημασία, καθώς η αμμωνία αναδεικνύεται σε καθαρό και ευέλικτο ενεργειακό φορέα.
Η ναυτιλιακή «τρέχει» πρόγραμμα νέων ναυπηγήσεων, στο οποίο περιλαμβάνονται τρία LPG carriers χωρητικότητας 48,000 cbm στα ναυπηγεία Huangpu Wenchong στην Κίνα, με παραδόσεις το 2026 και το 2027.
Σε φάση ενίσχυσης του επενδυτικού της αποτυπώματος στα containerships βρίσκεται η Oceanbulk Maritime, με τη Μιλένα Παππά να ηγείται των νέων κινήσεων που σηματοδοτούν τη δυναμική επιστροφή της εταιρείας στον κλάδο μετά από επτά χρόνια απουσίας.
Η ιδιωτική ναυτιλιακή, που ιδρύθηκε από τον Πέτρο Παππά, συνδέθηκε πρόσφατα με νέα παραγγελία για τη ναυπήγηση δύο feeder containerships, χωρητικότητας περίπου 3,100 teu στο κινεζικό ναυπηγείο Zhoushan Changhong International.
Tα πλοία θα κινούνται με συμβατικά καύσιμα και αναμένεται να παραδοθούν στα τέλη του 2027 και στις αρχές του 2028, εγκαινιάζοντας έναν νέο κύκλο δραστηριότητας στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων.
Με τη συγκεκριμένη παραγγελία να έχει μόλις «κλειδώσει», η Oceanbulk – υπό τη στρατηγική καθοδήγηση της Μιλένας Παππά – εξετάζει ήδη την περαιτέρω επέκταση του βιβλίου παραγγελιών της.
Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η εταιρεία έχει υπογράψει επιστολή πρόθεσης για ακόμη δύο πλοία ίδιων προδιαγραφών στα ναυπηγεία New Dayang Shipbuilding, θυγατρική της Sumec Marine. Αν ολοκληρωθεί η συμφωνία, η ναυτιλιακή θα παραλάβει τα feeder, χωρητικότητας 3,100 teu, στα τέλη του 2028, με το κόστος να εκτιμάται στα 46 εκατ. δολάρια ανά πλοίο.
Η Minerva Marine του εφοπλιστή Ανδρέα Μαρτίνου, προχώρησε στην παραγγελία ενός tanker LR2 με παράδοση τον Ιανουάριο του 2027. Η συμφωνία έκλεισε με το κινεζικό ναυπηγείο Hengli Shipbuilding.
H εταιρεία συνεχίζει την εξισορρόπηση του στόλου της, προχωρώντας παράλληλα στηv πώληση παλαιότερου τονάζ.
Στο ίδιο ναυπηγείο παρήγγειλε δύο τάνκερ LR2 και η ναυτιλιακή Alimia των Θανάση και Οδυσσέα Λασκαρίδη, με ορίζοντα παράδοσης στο πρώτο εξάμηνο του 2027.
Mάλιστα, η κίνηση της Alimia έρχεται να προστεθεί σε μια εντυπωσιακή σειρά παραγγελιών του ομίλου Λασκαρίδη στο ναυπηγείο Hengli.
Παρότι οι τιμές των νεότευκτων δεν έγιναν γνωστές, ναυλομεσιτικές πηγές εκτιμούν ότι τα πλοία κοστίζουν περί τα 71 εκατ. δολάρια έκαστο.
Με μια θεαματική κίνηση ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου ενισχύει περαιτέρω το αποτύπωμά του στα containerships.
Σύμφωνα με την Seasure Shipbroking, η εταιρεία του TMS Dry έκλεισε συμφωνία με το κινεζικό ναυπηγείο Zhoushan Changhong International για την κατασκευή έως 10 neo-panamax containerships, χωρητικότητας 11.400 teu και διπλού καυσίμου LNG.
Το deal προβλέπει αρχική παραγγελία οκτώ μονάδων, με option για δύο ακόμη, ενώ οι περισσότερες παραδόσεις τοποθετούνται στο 2028 — ένδειξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής και τοποθέτησης σε έναν κλάδο που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γρίπη: Οι επιστήμονες προειδοποιούν για δυναμική μετάδοσή της κατά τις γιορτές – Ποιοι κινδυνεύουν και πώς προστατευόμαστε
- Ισραήλ: Το συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε τη δημιουργία 19 ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη
- Λειψυδρία: Πού βρισκόμαστε σήμερα και πώς προετοιμάζεται η ΕΥΔΑΠ για το επόμενο κρίσιμο διάστημα
- ΠΑΣΟΚ: Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη διαιρεί την κοινωνία σε δύο Ελλάδες, των λίγων που καλοπερνούν και των πολλών που αγκομαχούν