• Top Stories

    Καταθέτουν νομοσχέδια χωρίς να το ξέρουν οι θεσμοί. Προειδοποίηση από το ΔΝΤ


    Αμεση ήταν η αντίδραση από την Ουάσινγκτον ​στα νομοσχέδια που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, πριν την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς. Κύκλοι του ΔΝΤ προειδοποιούν ότι αν κατατεθούν στην ελληνική Βουλή χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία ή τουλάχιστον συναίνεση της Ουάσινγκτον, θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια από πλευράς της Ελλάδας.

    Δευτέρα επιστρέφουν οι θεσμοί

    Την επόμενη Δευτέρα επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί με στόχο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Απριλίου ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομίας, κ.κ Κατρούγκαλο και Σταθάκη.

    Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι το πιο πιθανό είναι να υπάρξει έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 25 – 26 Απριλίου.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς χθες βρέθηκαν τα κόκκινα δάνεια, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό. Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι παρόλο που ήμασταν αρκετά κοντά σε αυτά τα θέματα υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στα οποία υπάρχουν διαφορές και δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία και κείμενο συμφωνίας.

    “Προσπαθήσαμε και κάναμε τα πάντα να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους θεσμούς”, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι: “Διατηρούμε ως κυρίαρχη χώρα την επιθυμία η τελευταία λέξη να είναι της Ελλάδας”.

    TSAKALOTOS-LAGARDE01-12JULY2015

    Φόρος εισοδήματος

    Εχουμε βρει το 1% που χρειαζόταν να προκύψει από το φόρο εισοδήματος. Έχουμε πάρει πολλές συμβουλές από τους θεσμούς και είναι ένα νομοσχέδιο φορολογικά προοδευτικό. Δεν έχει απότομες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

    Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και μειώνεται 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος, για συνολικό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η κίνηση αυτή συνιστά «μονομερή ενέργεια» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι στα δυο νομοσχέδια έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και οι θεσμοί καταλαβαίνουν τις κόκκινες γραμμές.

    Το έχουμε θέσει πολιτικά σε όλα τα επίπεδα ότι θέλουμε να νομοθετήσουμε κάποια μέτρα πιο νωρίς και ότι το ασφαλιστικό δεν πρέπει να πάει με κατεπείγουσες διαδικασίες καθώς είναι μεταρρύθμιση που χρειάζεται εδώ και χρόνια.

    Κόκκινα δάνεια

    Το ζήτημα των κόκκινων δανείων, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Σταθάκης, είναι ένα από τα θέματα που υπήρχαν αποστάσεις, “αλλά έχουμε προσεγγίσει τον κοινό τόπο και είμαι σίγουρος ότι μέχρι τις 22 του μήνα θα έχουμε λύση και στο θέμα αυτό”.

    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το θέμα των κόκκινων δανείων είναι σύνθετο, καθώς περιλαμβάνει πολλά επιμέρους ζητήματα, όπως είναι ο τρόπος της προστασίας, το ρυθμιστικό πλαίσιο, ο συντονισμός των χρεών προς δημόσιο, τράπεζες κ.λπ. “εν τούτοις, πρόσθεσε, έχει γίνει σημαντική πρόοδος”.

    Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναφερθεί στη συνέντευξη Τύπου σε θέματα αριθμών ή ορίων και επεσήμανε ότι στόχος είναι η “αγορά” της πρώτης κατοικίας και των συνδεδεμένων δανείων με την πρώτη κατοικία να μην ανοίξει άμεσα “και αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης και θα βρεθεί λύση”, συμπλήρωσε ο ίδιος.

    Σε ότι αφορά σε αλλαγές στο “νόμο Δένδια”, ο υπουργός ανέφερε ότι η αναμόρφωση των διατάξεων του νόμου είναι απαραίτητη γιατί υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις -εκτός των μικρομεσαίων- που μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κατάσταση για τα χρέη τους με τον εθελούσιο συντονισμό όλων των πιστωτών και του δημοσίου, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων συμπλήρωσε ότι και η πώληση ενήμερων δανείων (πράσινα δάνεια) σε funds είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και της συζήτησης.
    Γενικότερα για την πώληση κόκκινων δανείων σε funds, ο υπουργός είπε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο και συμπλήρωσε ότι απαιτείται, γι’ αυτό, ένα χρονικό διάστημα.

    Ασφαλιστικό

    To 10% των υφιστάμενων συνταξιούχων, δηλαδή περίπου 260.000 άτομα, θα υποστούν μειώσεις στις συντάξεις τους με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα προωθηθεί στη βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο υπουργός εργασίας, κ. Γ. Κατρούγκαλος, υποστήριξε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τους κ.κ. Σταθάκη και Τσακαλώτο ότι εξασφαλίζεται η προσέγγιση με τους δανειστές μέσα από ένα μείγμα προτάσεων που θα περιλαμβάνει:

    α. περικοπές συντάξεων

    β. λελογισμένη αύξηση ασφαλιστικών εισφορών (1,5% για τρία χρόνια ή 1% για έξι χρόνια)

    γ. αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων

    Επιπλέον, παραθέτοντας παραδείγματα νέων συντάξεων ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι για το 80% των σημερινών ασφαλισμένων που εισπράττουν μισθό κάτω από 1000 ευρώ οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες.

    Π.χ. Με μισθό 700 ευρώ και 36 χρόνια ασφάλισης ο εργαζόμενος θα πάρει σύνταξη 632 ευρώ από 575.

    Ο υπουργός εργασίας ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να περικοπούν οι κύριες συντάξεις μετά το 2018 ενώ, με τις εκπτώσεις που έγιναν δεκτές για τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, τόνισε ότι το 80% των επιστημόνων και των επαγγελματικών θα πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές από όσα πληρώνουν σήμερα.

    Πάντως ο υπουργός εργασίας επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια πλέον για υποχωρήσεις στο ασφαλιστικό τονίζοντας ότι η συνταξιοδοτική πίτα είναι μεν μικρότερη, αλλά μοιράζεται με δικαιότερο τρόπο προς όφελος των αδυνάμων.

    Ανάλογη ρύθμιση με αλλαγές στο ασφαλιστικό θα προωθηθεί και για το δημόσιο.



    ΣΧΟΛΙΑ