• Ναυτιλία

    Οικογένεια Κουμάνταρου: Η ανακοίνωση-έκπληξη της Atlantic Bulk Carriers

    ναυτιλία ναυλαγορά


    Με μία ανακοίνωση-έκπληξη, η ναυτιλιακή Atlantic Bulk Carriers Management, συμφερόντων της οικογένειας Κουμάνταρου, γνωστοποίησε ότι πρόσθεσε ένα ακόμα ultramax στα δύο που έχει παραγγείλει στα ιαπωνικά ναυπηγεία Imabari και είναι υπό κατασκευή.

    Πρόκειται για μία εξέλιξη που αιφνιδίασε πολλούς, καθώς η οικογένεια Κουμάνταρου εμφανίζεται στις ναυτιλιακές βάσεις δεδομένων της IHS Markit και της VellelsValue να μην έχει παραγγείλει κάποιο πλοίο, ενώ στη βάση της Clarksons εμφανίζεται να έχει μόνο ένα πλοίο χωρητικότητας 63.000 dwt υπό κατασκευή στα ναυπηγεία Imabari, το οποίο φαίνεται πως παρήγγειλε το 2015 και θα το παραλάβει στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

    Εν τω μεταξύ, η εταιρεία επιβεβαίωσε και επίσημα την απόκτηση ενός ακόμα σύγχρονου ultramax, για την οποία σας είχαμε ενημερώσει τον περασμένο Οκτώβριο. Πρόκειται για το χωρητικότητας 63,503 dwt πλοίο Dragongate (μετονομάστηκε σε Desert Dignity), που κατασκευάστηκε το 2016 στο ναυπηγείο Imabari, έναντι 26,8 εκατ. δολαρίων. H εταιρεία το παρέλαβε στις 30 Νοεμβρίου.

    Αυτή ήταν η πρώτη αγορά μεταχειρισμένου πλοίου στην οποία προχώρησε η εταιρεία εδώ και 12 χρόνια. Η κίνηση αυτή έρχεται λίγους μήνες μετά την πώληση ενός από τα παλαιότερα πλοία της εταιρείας, του Ionian Eagle (χωρητικότητας 74.100 dwt, κατασκευής 2001). Το πλοίο, σύμφωνα με το TradeWinds, φέρεται να κατέληξε σε κινεζική εταιρεία τον Μάιο έναντι 10,2 εκατ. δολαρίων, μετά από μία αποτυχημένη απόπειρα πώλησής του τον Φεβρουάριο σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

    Η Atlantic Bulk Carriers διαθέτει ακόμα τρία panamaxes κατασκευής 2001 και 2002, που είναι τα παλιότερα πλοία του στόλου της, που αποτελείται από 20 πλοία ξηρού φορτίου τύπου supramax, ultramax και panamax. Πάντως, η εταιρεία φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στα ultramaxes, που μάλλον θεωρεί πως έχουν καλύτερες προοπτικές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: A. Φράγκου: Εισαγωγή στο Nasdaq με τέσσερα νέα πλοία για τη Navios Containers

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Στ. Μόλαρης: Ξεσκαρτάρισμα στον στόλο της Empire Navigation πριν την παραλαβή οκτώ νεότευκτων

    MH ΧΑΣΕΤΕ:  Δ. Διαμαντίδης: Νεότευκτο τάνκερ στον στόλο της Delta Tankers σε τιμή ευκαιρίας



    ΣΧΟΛΙΑ