• Ναυτιλία

    Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Συμμετοχή στα διεθνή βραβεία ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών με 2 έργα

    Ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης

    Ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης


    Τα δύο πρόσφατα έργα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, ο διαδικτυακός χάρτης ξεναγήσεων TravellersMap, καθώς και η βάση δεδομένων περιηγητικής γραμματείας TravelTrails, έργο που εκπονείται σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, συμμετέχουν στα Διεθνή Βραβεία Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών (Digital Humanities Awards 2022).

    Το TravellersMap είναι υποψήφιο στην κατηγορία Καλύτερου έργου για την ανάδειξη δεδομένων (Best DH Data visualization), ενώ το TravelTrails στην κατηγορία Καλύτερου έργου για την ανάδειξη πηγών (Best DH Dataset).

    Αποτέλεσμα των επιτυχημένων σειρών “Διαδικτυακές Ξεναγήσεις στη Μικρά Ασία” και “Διαδικτυακές Περιηγήσεις στο Αιγαίο”, το TravellersMap (travellersmap.gr) είναι ένας σύγχρονος περιηγητικός χάρτης που στόχο έχει να αναδείξει τον «ελληνικό κόσμο» και να εξοικειώσει το κοινό με σπάνιο αρχειακό υλικό. Πλοηγηθείτε στον χώρο της ανατολικής Μεσογείου και γνωρίστε κοιτίδες του ελληνισμού με ένα εύχρηστο και δυναμικό εργαλείο! Καθώς οι διαδικτυακές συναντήσεις εξελίσσονται, το TravellersMap θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

    Το TravelTrails (traveltrails.gr) είναι μια διαδικτυακή βάση δεδομένων η οποία ευρετηριάζει, κατηγοριοποιεί και αναλύει τις καταγραφές των περιηγητών στην Ανατολική Μεσόγειο από τις αρχές του 16ου αιώνα μέχρι το 1830. Έχει ως βάση τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, και βοηθά τους χρήστες να πλοηγηθούν στις ποικίλες και πλούσιες ιστορικές πληροφορίες της ταξιδιωτικής φιλολογίας. Μέχρι σήμερα θησαυρίζονται 108,071 σελίδες που αντιστοιχούν σε 201 εκδόσεις και 5,031 ετικέτες.

    Το Ίδρυμα προσκαλεί όλους να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, επιλέγοντας και τα δύο έργα στις αντίστοιχες κατηγορίες. Η ψήφος σας είναι σημαντική, καθώς το κοινό αποφασίζει για την ανάδειξη των νικητών!

    Μπορείτε να ψηφίσετε εδώ
     

    Διαβάστε ακόμη:

    Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Διαδικτυακές Περιηγήσεις στο Αιγαίο

    «Αρχέτυπα στις ελληνικές βιβλιοθήκες»: Συνέδριο στις 17 και 18 Μαρτίου στο Ίδρυμα “Αικατερίνης Λασκαρίδη”



    ΣΧΟΛΙΑ