• Ναυτιλία

    Η ΑΝΕ Σύμης ζητά μείωση σύνθεσης για το πλοίο “Πρωτέας” για να μείνει στη γραμμή Μαντούδι – Σποράδες


    Η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Σύμης ενώ είχε ανακοινώσει ότι θα διακόψει τα δρομολόγια του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου της “Πρωτέας” στη γραμμή Μαντούδι – Σποράδες, τελικά θα τα συνεχίσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως έκανε γνωστό με νεότερη ανακοίνωση της.

    Ωστόσο, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΑΝΕ Σύμης ζήτησε για να παραμείνει στη γραμμή να μειωθεί η οργανική σύνθεση του πλοίου, με το επιχείρημα ότι το δρομολόγιο είναι μικρότερο των 30 ναυτικών μιλίων.

    Μάλιστα, για το θέμα αυτό υπάρχει παρέμβαση του και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Μπουκώρου, ο οποίος γνωστοποίησε τα εξής:

    “Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕS να διακόψει τα δρομολόγια του ΠΡΩΤΕΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος μετά και από επικοινωνία με κατοίκους και επιχειρηματίες των Σποράδων και τη δημοτική αρχή της Σκοπέλου, ήρθε σε άμεση επαφή τόσο με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη όσο και με μετόχους της εταιρείας και ζήτησε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα μεσούσης της τουριστικής περιόδου και της έντονης τουριστικής κίνησης στα νησιά των Βορείων Σποράδων.

    Το αίτημα της εταιρίας είναι να δρομολογήσει το πλοίο ΠΡΩΤΕΑ στο δρομολόγιο Μαντούδι – Βόρειες Σποράδες υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος για μειωμένη σύνθεση αφού το συγκεκριμένο δρομολόγιο είναι μικρότερο των 30 ναυτικών μιλίων.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Πλακιωτάκης δήλωσε ότι εφόσον το αίτημα της εταιρείας είναι νόμιμο θα εξεταστεί την προσεχή Δευτέρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος δήλωσε ότι τόσο η εταιρεία όσο και το Υπουργείο πρέπει να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα προκειμένου να μην μειωθούν τα δρομολόγια και να μην αμαυρωθεί στο τέλος της η εικόνα μιας εξαιρετικής τουριστικής περιόδου.

    Να σημειωθεί ότι τα άλλα δύο δρομολόγια της εταιρίας “ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ” και “ΣΥΜΗ” ήταν γνωστό από την αρχή της περιόδου ότι θα αποσυρθούν στις 31/8 και 4/9 καθώς έχουν αναλάβει προγραμματισμένα δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό”.

    Επίσης και η ΑΝΕ Σύμης με ανακοίνωση της γνωστοποίησε τις νεότερες προθέσεις και αποφάσεις της:

    «Η ΑΝΕΣ έχει δείξει έμπρακτα και διαχρονικά την στήριξη της στους νησιώτες των Σποράδων, κρατώντας ανοιχτή την γραμμή του Μαντουδίου πολλούς και δύσκολους χειμώνες.

    Μια γραμμή που η ΑΝΕΣ πρωτοξεκίνησε πριν από 9 χρόνια, όταν κανείς δεν πίστευε σε αυτήν.

    Κάθε χειμώνα η Εταιρεία με ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ “επιδοτούσε” την γραμμή κρατώντας ζωντανή την σύνδεση των νησιών με το Μαντούδι. Όπως γίνεται όμως πάντα, μόλις η γραμμή άρχισε να γίνεται βιώσιμη άνοιξε την όρεξη όσων έβλεπαν από μακριά και εκ του ασφαλούς.

    Φέτος μετά από δύο χρόνια πανδημίας προστέθηκαν δύο πλοία στις Σποράδες και οι τιμές του πετρελαίου τριπλασιάστηκαν. Κάτω από αυτές τις ιδιαιτέρα δύσκολες συνθήκες, η διοίκηση της Εταιρείας πήρε την απόφαση να κάνει χρήση για πρώτη φορά και των 3,5 μηνών ακινησίας που δικαιούται ο ΠΡΩΤΕΑΣ, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις οικονομικές απώλειες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν από τον Σεπτέμβριο και μετά, με τρία πλοία δρομολογημένα ταυτόχρονα στις γραμμές των Σποράδων.

    Πέραν όμως από τα καθαρά οικονομικά κριτήρια στα οποία στηρίχθηκε η απόφαση μας για την έναρξη της ετήσιας ακινησίας του ΠΡΩΤΕΑ από 5 Σεπτεμβρίου, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς μπροστά στην αγωνία των κατοίκων των νησιών και όλων των τοπικών αρχών (ιδιαιτέρως του βουλευτή Μαγνησίας κ. Χρήστου Μπουκώρου), οι οποίοι βλέπουν να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο η ήδη μικρή σεζόν των νησιών.

    Πήραμε λοιπόν την απόφαση, με όποιο κόστος να αναστείλουμε την έναρξη της ετήσιας ακινησίας του ΠΡΩΤΕΑ για την 1η Οκτωβρίου και την Δευτέρα 29 Αυγούστου θα καταθέσουμε στο Υπουργείο αίτημα για καθημερινά δρομολόγια από το Μαντούδι προς τα νησιά των Σποράδων μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, τα οποία και θα ανακοινωθούν σύντομα.

    Θέλουμε τέλος να διαψεύσουμε τα δημοσιεύματα του τύπου και στα social media ότι δήθεν η ΑΝΕΣ εγκαταλείπει τις Σποράδες και να διαβεβαιώσουμε τους κατοίκους των νησιών ότι οι “Κασσάνδρες” θα συνεχίσουν να διαψεύδονται, όπως γίνεται από το 2013 που ήρθαμε για πρώτη φορά στις γραμμές των Σποράδων.»



    ΣΧΟΛΙΑ