• Ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου: «Εισβολή» του εφοπλιστή και σε τέταρτη εισηγμένη ναυτιλιακή

    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής

    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής


    Λίγο πριν την εκπνοή του 2023, ο υπεδραστήριος εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου προχώρησε σε μία ακόμη αιφνιδιαστική κίνηση, επενδύοντας και σε τέταρτη εισηγμένη ναυτιλιακή.

    Σύμφωνα με τα αρχεία της SEC, ο κ. Οικονόμου κατέχει μέσω της εταιρείας του GK Investor και των Sphinx Investment και Maryport Navigation, 2,313,572 μετοχές της αμερικανικής ναυτιλιακής Genco Shipping & Trading, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,4% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην αγορά ξηρού φορτίου και σύμφωνα με την ιστοσελίδα της διαθέτει στόλο με 46 φορτηγά πλοία, 19 capesize και 27 ultramax και supramax.

    Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της SEC, ο πλοιοκτήτης έχτισε την θέση του στην εταιρεία με σταδιακές αγορές μετοχών που πραγματοποίησε από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι και τις 27 Δεκεμβρίου 2023, σε τιμές από 13,97 δολάρια μέχρι 16,42 δολάρια.

    Συνολικά πλήρωσε σχεδόν 34 εκατ. δολάρια, επισημαίνοντας και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στις προηγούμενες τοποθετήσεις του, ότι οι κοινές μετοχές της Genco, είναι υποτιμημένες και αποτελούν ελκυστική επένδυση.

    Η μετοχή της ναυτιλιακής διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και έκλεισε στη συνεδρίαση της Πέμπτης στα 16,48 δολάρια. Με την κεφαλαιοποίηση της να διαμορφώνεται στα 700 εκατ. δολάρια.

    Φέτος ο Γιώργος Οικονόμου επέστρεψε δυναμικά στα χρηματιστήρια μέσω των επιθετικών αγορών μετοχών εισηγμένων στην αμερικανική αγορά ναυτιλιακών, ξεκινώντας με αυτές της οικογένειας Παληού.

    Με ένα οργανωμένο σχέδιο, το οποίο παραμένει σε εξέλιξη, απέκτησε σημαντικά ποσοστά –κάτω του 10%- στα μετοχικά κεφάλαια της Performance Shipping, συμφερόντων της Αλίκης Παληού, και OceanPal με επικεφαλής την αδελφή της, Σεμίραμις Παληού.

    Έκτοτε ξεκίνησε έναν αδυσώπητο πόλεμο, ασκώντας δριμεία κριτική στην διοίκηση της Performance (η Αλίκη Παληού είναι πρόεδρος και ο σύζυγος της, Ανδρέας Μιχαλόπουλος, CEO) και αμφισβητώντας τις πρακτικές διαχείρισης της.

    Παράλληλα ο Γιώργος Οικονόμου ζήτησε με επιστολή του την παραίτηση μελών του ΔΣ της ναυτιλιακής και την τοποθέτηση σε αυτό προσώπου δική του επιλογής, ενώ όταν το αίτημα του δεν έγινε δεκτό, προχώρησε σε δημόσια πρόταση εξαγοράς των μετοχών της. Η οποία λήγει στις 28 Μαρτίου 2024.

    Στις αρχές Δεκεμβρίου αποκάλυψε μέσω της SEC ότι απέκτησε ποσοστό και στην Seanergy Maritime του Σταμάτη Τσαντάνη.

    Συσσώρευσε 1,119,972 μετοχές της εισηγμένης στο Nasdaq εταιρείας, που αντιστοιχούν σε μερίδιο 5,7% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Άρχισε να χτίζει την θέση του στη Seanergy τον Αύγουστο του 2023, και για την απόκτηση των μετοχών πλήρωσε συνολικά 6.286.161 δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών και των εξόδων.

    Διαβάστε ακόμη:

    «Τα καλά νέα: Η Seanergy έχει νέο επενδυτή. Τα κακά νέα; Είναι ο Γιώργος Οικονόμου»

    Γιώργος Οικονόμου: Το «κακό παιδί της ναυτιλίας», οι κινήσεις – ματ που κάνει και η ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί

    Εφοπλιστές εναντίον εφοπλιστών – Πρωταγωνιστής ο Γιώργος Οικονόμου που «επιτέθηκε» σε Αλίκη και Σεμίραμις Παληού και Σταμάτη Τσαντάνη



    ΣΧΟΛΙΑ