• Ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου: Επεκτείνει χρονικά την δημόσια προσφορά για τις μετοχές της Performance

    Γιώργος Οικονόμου, Αλίκη Παληού (Performance Shipping) και Ανδρέας Μιχαλόπουλος (Performance Shipping)

    Γιώργος Οικονόμου, Αλίκη Παληού (Performance Shipping) και Ανδρέας Μιχαλόπουλος (Performance Shipping)


    Ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου εμφανίζεται αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους την κόντρα του με την διοίκηση της Performance Shipping της οικογένειας Παληού.

    Ταυτόχρονα με την μήνυση κατά των βασικών μετόχων και των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης στο Nasdaq ναυτιλιακής, δίνει περισσότερο χρόνο στους επενδυτές να του πουλήσουν τις μετοχές που κατέχουν σε αυτήν.

    Συγκεκριμένα, η Sphinx Investment Corp, η εταιρεία μέσω της οποίας ο ισχυρός πλοιοκτήτης κατέχει μερίδιο άνω του 8% στην Performance, με ανακοίνωση της παρατείνει την ημερομηνία λήξης της προσφοράς έως τις 15 Νοεμβρίου από τις 8 Νοεμβρίου προηγουμένως.

    Σύμφωνα με την Continental Stock Transfer & Trust που έχει αναλάβει την δημόσια πρόταση, μέχρι τις 27 Οκτωβρίου δεν είχε δοθεί καμία μετοχή.

    Ο Γιώργος Οικονόμου κατέχει 1.033.859 μετοχές της Performance Shipping και το ποσοστό του στην εταιρεία διαμορφώνεται πλέον στο 8,5%, με βάση τον αριθμό των κοινών σε κυκλοφορία μετοχών της εταιρεία που αυξήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2023 σε 12.152.559 από 11.309.236 που ήταν στο τέλος Αυγούστου.

    Η προσφορά εξαγοράς που ισχύει από τις 12 Οκτωβρίου, είναι στα 3 δολάρια ανά μετοχή.

    Χθες ο τίτλος της Performance Shipping έκλεισε στα 1,88 δολάρια σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 10%. Ωστόσο στις μετασυνεδριακές συναλλαγές δέχθηκε πιέσεις και υποχώρησε κατά 4,79%, στα 1,79 δολάρια.

    Υπενθυμίζεται ότι η Performance Shipping με πρόεδρο την Αλίκη Παληού, απέρριψε κατηγορηματικά την δημόσια πρόταση του κ. Οικονόμου και οι βασικοί της μέτοχοι δεν έχουν καμία διάθεση να πουλήσουν τις μετοχές τους.

    Η διοίκηση της ναυτιλιακής, θεωρεί ότι η τιμή που προσφέρει ο εφοπλιστής είναι χαμηλότερη από την καθαρή αξία του ενεργητικού της (ΙNAV), χωρίς ωστόσο να αναφέρει που κυμαίνεται αυτή.

    Μέσω της μήνυσης που κατέθεσε ο Γιώργος Οικονόμου κατηγορεί βασικούς μετόχους και μέλη του ΔΣ της ναυτιλιακής για υποτιθέμενη «παράβαση των καθηκόντων τους έναντι των μετόχων κυριαρχώντας στον έλεγχο ψήφου της εταιρείας μέσω μιας διπλής ιδιοκτησιακής δομής» που διατηρούν.

    Σύμφωνα με την καταγγελία, η οικογένεια του ιδρυτή της Performance, Συμεών Παληού, ο οποίος ίδρυσε επίσης και την ναυτιλιακή εταιρεία Diana Shipping που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ελέγχει σήμερα σχεδόν το 90% της δύναμης ψήφου της Performance.

    Συγκεκριμένα, η κόρη του Αλίκη Παλιού, ελέγχει περίπου το 85% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου μέσω της Mango Shipping, μιας οντότητας που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, σύμφωνα με την αγωγή.

    Ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος, σύζυγος της Αλίκης Παλιού και διευθύνων σύμβουλος της Performance, ελέγχει περίπου το 3,6% των ψήφων μέσω της Mitzela Corp που του ανήκει.

    «Μερικά μέλη μιας πλούσιας και ισχυρής οικογένειας έκαναν κατάχρηση του εταιρικού μηχανισμού μιας εισηγμένης στο χρηματιστήριο Nasdaq εταιρείας, για να στερήσουν το δικαίωμα των κοινών μετόχων και να πάρουν για τον εαυτό τους μεγάλο μέρος της αξίας της εταιρείας», αναφέρεται στην  καταγγελία.

    Ο Γιώργος Οικονόμου, που επένδυσε στην εταιρεία τον Αύγουστο, έχει ζητήσει να αλλάξει η διοίκηση της εταιρείας και να απομακρυνθούν κάποια μέλη του ΔΣ της, ενώ έχει ζητήσει στην είσοδο σε αυτό του Γιάννη Λιβέρη.

    Επίσης, έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι οι μετοχές της ναυτιλιακής είναι «επί του παρόντος υποτιμημένες λόγω εν μέρει της τρέχουσας κεφαλαιακής δομής διπλής κατηγορίας της εταιρείας».

    Από την πλευρά της η διοίκηση της Performance έχει απαντήσει μέσω των δικηγόρων της ότι οι ισχυρισμού του κ. Οικονόμου είναι αβάσιμοι και εσφαλμένοι.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ο Γιώργος Οικονόμου απαντά με αγωγές και μηνύσεις στην Performance Shipping

    Γιώργος Οικονόμου: Όχι από την Αλίκη Παληού στην δημόσια πρόταση του εφοπλιστή για την Performance Shipping

    Γιώργος Οικονόμου: Πρόταση εξαγοράς των μετοχών της Performance Shipping της Αλίκης Παληού – Εκτίναξη της μετοχής



    ΣΧΟΛΙΑ