• Άρθρα

    Γιώργος Οικονόμου σε Ανδρέα Μιχαλόπουλο για τη διαμάχη στην Performance: Ας με πάρει τηλέφωνο – Δεν καταλαβαίνω τι φοβάται

    Γιώργος Οικονόμου, Αλίκη Παληού και Ανδρέας Μιχαλόπουλος

    Γιώργος Οικονόμου, Αλίκη Παληού και Ανδρέας Μιχαλόπουλος


    Ξεκάθαρη στρατηγική έχει, όπως όλα δείχνουν, ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου στη μεγάλη διαμάχη με την οικογένεια Παληού που αφορά την εισηγμένη στο NASDAQ, Performance shipping.

    O έμπειρος και αεικίνητος εφοπλιστής (τον Μάρτιο του 2023 συμπλήρωσε τα 70 του χρόνια) γνωρίζει άριστα, ότι η πραγματική αξία της εισηγμένης στο Αμερικάνικο Χρηματιστήριο εταιρείας της Αλίκης Παληού, ανέρχεται στα 250 εκατ. δολάρια και όχι στα 23,6 εκατ. δολάρια που αποτιμάται σήμερα.

    Ως μέτοχος πλέον του 9,5% της εταιρείας, με επιστολή του στο διοικητικό συμβούλιο της Performance Shipping  την οποία κοινοποίησε και στην SEC δηλαδή την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έθεσε θέμα της δομής διακυβέρνησης της εισηγμένης.

    «Η προσφορά της Performance Shipping τον Ιανουάριο του 2022 για την ανταλλαγή διαπραγματεύσιμων κοινών μετοχών με μη ρευστοποιήσιμες προνομιούχες μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου της σειράς Β, οι οποίες αργότερα θα μετατρέπονταν σε μη ρευστοποιήσιμες προνομιούχες μετοχές της σειράς C με σημαντικό δικαίωμα ψήφου ήταν προσχεδιασμένη από τους βασικούς μετόχους», υποστήριξε, και χαρακτήρισε την πρακτική κατάφωρη παραβίαση της εταιρικής διακυβέρνησης.

    O Γιώργος Οικονόμου, που διαθέτει έναν στόλο με πάνω από 100 πλοία dry bulk, tanker και LNG, άσκησε δριμεία κριτική στην διοίκηση της εταιρείας (η Αλίκη Παληού είναι πρόεδρος και ο σύζυγος της Ανδρέας Μιχαλόπουλος CEO) για τις πρακτικές της και ζήτησε την παραίτηση τεσσάρων μελών του Δ.Σ. και την τοποθέτηση του Γιάννη Λιβέρη, ως ανεξάρτητου μέλους.

    Σήμερα η αξία των κοινών μετοχών της Performance που είναι εισηγμένη είναι μόλις 24,693 εκατ. δολάρια.

    Στην περίπτωση που οι προνομιούχες μετοχές μετατραπούν σε κοινές τότε αυτομάτως η αξία της εισηγμένης θα αποκτήσει την «δίκαιη» αξία της που φέρεται να είναι περίπου στα 250 εκατ. ευρώ.

    Ο Οικονόμου, από το στρατηγείο του στο Μαρούσι, έχει «χτίσει» προσεκτικά την στρατηγική του, μην υπολογίζοντας χρήματα και χρόνο που ενδεχομένως να δαπανήσει στο μέλλον.

    Έχει σιδερένια πειθαρχία, τρομερή αυτοπεποίθηση και είναι απόλυτα προσηλωμένος στον στόχο του.

    Άνθρωποι που συνομιλούν μαζί του επισημαίνουν ότι στο τέλος της ημέρας, θα πάρει αυτό που θέλει.

    Άλλωστε έχει όλο τον χρόνο να περιμένει.

    «Ο χρόνος κυλάει υπέρ του» λένε όσοι τον ξέρουν.

    «Περιμένετε να δείτε το επόμενό του βήμα» εξηγούν.

     

    «It’s a bad boy»

    Ο Οικονόμου έχει την τεράστια εμπειρία αντίστοιχων χρηματιστηριακών και επιχειρηματικών πολέμων (τις έχει κερδίσει όλες) και επίσης έχει πολλά λεφτά να ρίξει για να στηρίξει την επιλογή του.

    Μάλιστα προ καιρού η WALL STREET JOURNAL είχε δημοσιεύσει ένα ρεπορτάζ για τον εφοπλιστή, με τον τίτλο «It’s a bad boy».

    Ο ίδιος έχει διαμηνύσει αρμοδίως, ότι πρέπει να συνομιλήσει με τον CEO της εταιρείας Performance Shipping, Ανδρέα Μιχαλόπουλο, ο οποίος μέχρι στιγμής «κρύβεται».

    «Ας με πάρει τηλέφωνο» επισημαίνει ο ίδιος σε όσους τον ρωτούν.

    «Μέχρι στιγμής δεν έχω μιλήσει μαζί του. Δεν καταλαβαίνω τι φοβάται».

     

    Οικονόμου VS Παληού και στη μέση Μαρτίνος-Παππάς

    Όπως έχετε διαβάσει προ ημερών στο mononews.gr σε μια προσπάθεια να μεταπεισθεί ο Γιώργος Οικονόμου για να «ρίξει» τους τόνους της διαμάχης, έχει επιστρατευτεί ο εφοπλιστής Συμεών Παληός, πατέρας της Αλίκης Παληού.

    Ο κ. Παληός έχει συνομιλήσει με τον εφοπλιστή Ντίνο Μαρτίνο (με πάνω από 100 πλοία στην κατοχή του) ο οποίος είναι φίλος του Οικονόμου, για 30 χρόνια.

    Άλλωστε ο Οικονόμου προ 40 ετών στην αρχή της καριέρας εργαζόταν για λογαριασμό των Μαρτίνων.

    Ο Παληός ζήτησε από τον Μαρτίνο να παρέμβει.

    Πράγματι, υπήρξε επικοινωνία σε φιλικό επίπεδο, μεταξύ Ντίνου Μαρτίνου και Γιώργου Οικονόμου.

    Με τον κ. Οικονόμου συνομίλησε και έτερος μεγάλος εφοπλιστής η εταιρεία του οποίου κατέχει πάνω από 130  πλοία.

    Πρόκειται για τον CEO της STAR BULK Πέτρο Παππά.

    Με τον Παππά, ο Οικονόμου ξεκίνησε την καριέρα του ως εφοπλιστής.

    Όμως και οι δύο άνδρες που συνομίλησαν με τον Οικονόμου πάντα σε  φιλικό επίπεδο , δεν κατάφεραν πολλά πράγματα.

    Ο Οικονόμου είναι αποφασισμένος.

    Θέλει να πάρει την υπεραξία που του «οφείλει» η Performance.

    Αυτό που διεμήνυσε μέσω των δυο φίλων του εφοπλιστών που συνομίλησε είναι «ας με καλέσει ο CEO της Performance Ανδρέας Μιχαλόπουλος να του εξηγήσω τι ακριβώς  θέλω. Ευχαρίστως θα του μιλήσω».

    Για όσους δεν το ξέρουν μια από τις αγαπημένες φράσεις του Γιώργου Οικονόμου, του bad boy σύμφωνα με την WSJ, είναι «Οι νεαροί και οι νεαρές για να πετύχουν στη ζωή τους πρέπει να κατέχουν το PHD.

    Δηλαδή να είναι Poor, Hungry & determined».

    Ένα είναι σίγουρο.

    Ότι ο Οικονόμου μετά από ένα διήμερο στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, είναι έτοιμος να κερδίσει ότι του αναλογεί!!!

    Διαβάστε επίσης:

    Performance Shipping και Imperial Petroleum: Η δυσαρέσκεια των μετόχων και ο ρόλος της επενδυτικής τράπεζας Maxim

    Στην αντεπίθεση η Performance Shipping: Κακό το ιστορικό του Γιώργου Οικονόμου – Θα αποφασίσουν οι μέτοχοι

    Συμεών Παληός: Μυστικές επαφές για την κόντρα της Performance Shipping με τον Γιώργο Οικονόμου



    ΣΧΟΛΙΑ