• Ναυτιλία

    «Τα καλά νέα: Η Seanergy έχει νέο επενδυτή. Τα κακά νέα; Είναι ο Γιώργος Οικονόμου»

    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής

    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής


    Ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου συνεχίζει την επιθετική του τακτική στις εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.

    Η νέα κίνηση στην Seanergy Maritime του Σταμάτη Τσαντάνη.

    «Τα καλά νέα: Η Seanergy έχει νέο επενδυτή. Τα άσχημα νέα; Το όνομά του είναι Γιώργος». Με αυτό τον τίτλο υποδέχθηκε την είδηση το tradewindsnews.

    Μια ενημέρωση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι το επενδυτικό όχημα του Οικονόμου, η Sphinx, θυγατρική της Maryport Navigation, έχει συσσωρεύσει 1,119,972 μετοχές της εισηγμένης στο Nasdaq Seanergy, που αντιστοιχεί σε μερίδιο 5,7% στην εταιρεία υπό την ηγεσία του Σταμάτη Τσαντάνη.

    Για την απόκτηση των μετοχών ο εφοπλιστής πλήρωσε συνολικά 6.286.161 δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών και των εξόδων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της SEC, άρχισε να χτίζει την θέση του στη Seanergy τον Αύγουστο του 2023, αγοράζοντας έκτοτε μέχρι και πριν από λίγες ημέρες μετοχές της εισηγμένης, σχεδόν σε καθημερινή βάση.

    Προηγουμένως, ο Γιώργος Οικονόμου, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας, είχε αγοράσει μετοχές της Performance Shipping, της Αλίκης Παληού και του Ανδρέα Μιχαλόπουλου και στην OceanPal, η οποία είναι spin off της ναυτιλιακής Diana Shipping, της Σεμίραμις Παληού.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Οικονόμου έχει καταθέσει πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Performance, η οποία ισχύει μέχρι τον προσεχή Μάρτιο. Η διοίκηση της Performance έχει απαντήσει αρνητικά.

    Επισημαίνεται ότι αρκετές εισηγμένες εταιρείες βρίσκονται για ανάλογες κινήσεις στο πρόσφατο παρελθόν.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Eagle Bulk, η οποία διαθέτει με 52 πλοία ultramax και supramax, προσέλκυσε τον Γιάννη Κούστα της Danaos και τον Πέτρο Παναγιωτίδη της Castor Maritime που ελέγχουν μερίδια 16,7% και 14,99% στην εταιρεία, αντίστοιχα.

    Επίσης, η SwissMarine υπό την ηγεσία του Peter Weernink κατέκτησε επίσης μια θέση 5,34% στην αμερικανική εταιρεία bulker Pangea Logistics Solutions που είναι εισηγμένη στο Nasdaq.

    Η διοίκηση της Seanergy Tsantanis διατηρεί ουσιαστικό έλεγχο και επιρροή σε ό,τι συμβαίνει στην εταιρεία μέσω των προνομιούχων μετοχών της Series B και ενός επαρκούς αριθμού κοινών μετοχών.

    Οι εκτιμήσεις και οι εικασίες στην προκειμένη περίπτωση είναι αρκετές και ορισμένοι συνδέουν και τον Κωστή Κωνσταντακόπουλο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Costamare, ο οποίος αποκάλυψε μερίδιο 5,1% στη Seanergy τον περασμένο Ιούλιο.

    Η Seanergy διαθέτει στόλο 17 πλοίων. Η εταιρεία κατέγραψε καθαρή ζημία 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 με έσοδα 70,8 εκατομμύρια δολάρια.

    Οι μετοχές της εταιρείας, ωστόσο, διαπραγματεύονται σε υψηλά 52 εβδομάδων, πιθανότατα υποστηριζόμενο από το πρόσφατο ράλι ανόδου των ναυλώσεων capesize, κάτι που έχει να παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Οικονόμου: Το «κακό παιδί της ναυτιλίας», οι κινήσεις – ματ που κάνει και η ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί

    Γιάννης Κάρτσωνας (Breakwave Advisors): Σταθερά τα ναύλα στα VLCC εν μέσω συνεχιζόμενων προκλήσεων

    Attica Group: Μεγάλη συμφωνία 1 δισ. με Ναυπηγεία Ελευσίνας για νέα πλοία



    ΣΧΟΛΙΑ