• Ναυτιλία

    Γιάννης Κάρτσωνας (Breakwave Advisors): Συνεχίζεται η πτώση των ναύλων των VLCC – Επιφυλακτικοί οι ναυλωτές

    • NewsRoom

    Γιάννης Κάρτσωνας, διευθύνων σύμβουλος Breakwave Advisors


    Τα ναύλα των VLCCs συνεχίζουν να υποχωρούν εν μέσω μίας υποτονικής δραστηριότητας αλλά και της επιφυλακτικής στάσης των ναυλωτών, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Γιάννης Κάρτσωνας, διευθύνων σύμβουλος της Breakwave Advisors.

    Με τα κλεισίματα του Μαΐου σε πλήρη εξέλιξη, η αγορά ναύλων για τα πολύ μεγάλα τάνκερς μεταφοράς αργού πετρελαίου (Very Large Crude Carriers) συνέχισε την πτωτική πορεία της, μία τάση που παρατηρείται τόσο στην περιοχή του Ατλαντικού όσο και του Ειρηνικού.

    Η πτώση αυτή σημειώθηκε σε ένα πλαίσιο υποτονικής δραστηριότητας, αντικατοπτρίζοντας το αρνητικό κλίμα της αγοράς.

    Στον κόλπο της Μέσης Ανατολής, μία περιοχή με σημαντική δραστηριότητα για τα VLCCs, η αγορά βρέθηκε σε μεταβατική φάση μεταξύ των ημερομηνιών φόρτωσης Απριλίου και Μαΐου, καθώς οι ναυλωτές υιοθέτησαν μία επιφυλακτική στάση με σκοπό να πιέσουν περισσότερο τις τιμές των ναύλων.

    Οι τιμές spot για τα ταξίδια από τον κόλπο της Μέσης Ανατολής προς την Κίνα σημείωσαν σημαντική μείωση κατά 25% από τις πρόσφατες υψηλές τιμές τους, υπογραμμίζοντας έτσι μια έντονη πτωτική πορεία.

    Παρομοίως, στην αγορά του Ατλαντικού, οι τιμές για 260,000 τόνους πετρελαίου από τη Δυτική Αφρική προς την Κίνα, είδαν μία αξιοσημείωτη μείωση 20% μέσα στον μήνα.

    Στην πλευρά των πλοιοκτητών, φαίνεται να υπάρχει μία αποφασιστικότητα να παραμείνουν σταθεροί στους ναύλους που ζητούν, καθώς οι λίστες αναμονής πλοίων φαίνεται να μη διαφέρουν υπερβολικά σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο.

    Ωστόσο, παραμένουν οι προκλήσεις για τις προοπτικές των πλοιοκτητών, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να έχουν αντίκτυπο στην αγορά των ναύλων, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη δυναμική προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου.

    Φαίνεται πως το δεύτερο τρίμηνο του έτους διαμορφώνεται ιδιαίτερα δύσκολο, τόσο για τους πλοιοκτήτες VLCCs όσο και για τους επενδυτές στην αγορά δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου.

    Οι Breakwave Advisors προσφέρουν υπηρεσίες Διαχείρισης Επενδύσεων (Asset Management) στους τομείς του Shipping και των Commodities. Έχουν την έδρα τους στη Νέα Υόρκη και είναι οι δημιουργοί του Breakwave Dry Bulk Shipping ETF (NYSE: BDRY) και του Breakwave Tanker Shipping ETF (NYSE: BWET).

    Διαβάστε επίσης:

    Η Celestyal παρουσιάζει τις νέες ημερήσιες εκδρομές «National Geographic Day Tours»

    Attica Group: Διάκριση του Ομίλου με 6 βραβεία στα Tourism Awards 2024

    Κατέπλευσε χθες στο λιμάνι του Πειραιά το εμβληματικό Γαλλικό ιστιοφόρο «Belem»



    ΣΧΟΛΙΑ