• Ναυτιλία

    Χρ. Οικονόμου – Total: Ποια εταιρεία μπαίνει σφήνα ανάμεσα στην Cardiff και την Sovcomflot

    Χρήστος Οικονόμου, εφοπλιστής


    Σε περαιτέρω συμφωνίες ναύλωσης πλοίων της από τον γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό Total ελπίζει η ναυτιλιακή TMS Cardiff Gas του Έλληνα εφοπλιστή Χρήστου Οικονόμου, όμως οι οιωνοί δεν είναι καλοί.

    Η Cardiff, μαζί με τη ρωσική Sovcomflot, ήταν οι δύο εταιρείες που εξασφάλισαν στα τέλη Δεκεμβρίου επταετείς ναυλώσεις από την Total για νεότευκτα πλοία τους, έναντι 63.500 δολαρίων ημερησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Και οι δύο εταιρείες ελπίζουν πως η Total θα τις επιλέξει και για πρόσθετες συμφωνίες, καθώς η Total έχει ανάγκη επιπλέον τονάζ LNG για να “σηκώσει” το αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιό της, και φέρονται να κρατούν ανοιχτές οψιόν για επιπλέον νεότευκτα πλοία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Ωστόσο, πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι η Total βρίσκεται σε συζητήσεις και με την ιαπωνική NYK, εκτιμώντας μάλιστα ότι η NYK έχει καλύτερες πιθανότητες να καταλήξει σε συμφωνία με τον γαλλικό κολοσσό. Κι αυτό γιατί έχει μερίδιο στη γαλλική εταιρεία διαχείρισης πλοίων LNG Gazocean, και άρα μπορεί να προσφέρει τονάζ που καλύπτεται από το γαλλικό tax lease σε τιμές πιθανότατα πιο ανταγωνιστικές. Πάντως, όπως αναφέρει το TradeWinds, δεν είναι σαφές αν οι συζητήσεις αφορούν σε νεότευκτα πλοία ή σε υπάρχον τονάζ.

    Σημειωτέον ότι πρόσφατα η NYK συμφώνησε με την επίσης γαλλική EDF Energy για τη ναύλωση ενός νεότευκτου πλοίου LNG.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις συμφωνίες της Total με την Cardiff και τη Sovcomflot, οι τιμές ναύλωσης πλοίων LNG έπεσαν για λίγο, όμως στη συνέχεια αυξήθηκαν απότομα και πλέον αγγίζουν τα 100.000 δολάρια ημερησίως, δημιουργώντας προσδοκίες για ακόμα υψηλότερα επίπεδα στην εποχιακά ισχυρή χειμερινή περίοδο, ενώ ανοδικά κινούνται και οι τιμές των νεότευκτων πλοίων LNG, με πλοία παρόμοια με αυτά που ναύλωσε η Total να κοστολογούνται τώρα πάνω από τα 185 εκατομμύρια δολάρια, έναντι λιγότερων από 180 εκατ. δολαρίων στα τέλη του περασμένου έτους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Καθηλώνει ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου μιλώντας σε 20χρονα παιδιά: Να είστε έτοιμοι για το σάλτο στο κενό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Γ. Κούστας: Θετικό το α’ τρίμηνο του έτους για τη Danaos. Τα οικονομικά στοιχεία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Γ. Αλαφούζος: Στην τελική ευθεία η είσοδος της Okeanis στην αγορά του Όσλο



    ΣΧΟΛΙΑ