• Ναυτιλία

    Επιτρέπονται οι μεταφορές με πλοία από τη Ρωσία ορυκτών καυσίμων, ξυλείας, άνθρακα, λιπασμάτων


    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε με τον συνήθη τρόπο που ακολουθεί μετά την λήψη μέτρων κατά της Ρωσίας ότι για τα προϊόντα όπως κάρβουνο, ξυλεία, στερεά ορυκτά καύσιμα, προϊόντα τσιμέντου δεν απαγορεύεται η μεταφορά τους από λιμάνια της Ρωσίας προς τρίτες χώρες που δεν επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα.

    Μάλιστα η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών απέστειλε εγκύκλιο με τις νέες διευκρινίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα μέλη της και τους παρέχει σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις.

    Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά διαστήματα εκδίδει ανακοινώσεις που αφορούν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μεταφορείς τι ισχύει ακριβώς και να αποφεύγονται οι δυσλειτουργίες στις θαλάσσιες, χερσαίες και εναέριες μεταφορές.

    Βέβαια, για τα πλοία αυτά υπάρχουν προβλήματα για την ασφάλιση του φορτίου, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις ασφαλίζονται τα πλοία.

    Η μεταφορά ορισμένων προϊόντων επιτρέπεται « για την καταπολέμηση της επισιτιστικής και ενεργειακής ανασφάλειας σε όλο τον κόσμο. Αυτό ισχύει για τη μεταφορά σε τρίτες χώρες, καθώς και για τη χρηματοδότηση ή την οικονομική βοήθεια που σχετίζεται με τέτοια μεταφορά, που πραγματοποιείται από φορείς της ΕΕ ή μέσω της επικράτειας της ΕΕ».

    Διαβάστε επίσης:

    Attica Group: Δημιουργείται ναυτιλιακός κολοσσός με 45 ακτοπλοϊκά πλοία – Διαγράφονται 156 εκατ. οφειλές της ΑΝΕΚ

    Δεκάδες πλοία μεταφέρουν άνθρακα από τη Ρωσία προς την Κίνα – Συνολικά μεταφέρθηκαν 8,54 εκατ. τόνοι



    ΣΧΟΛΙΑ