• Ναυτιλία

    Δεκάδες πλοία μεταφέρουν άνθρακα από τη Ρωσία προς την Κίνα – Συνολικά μεταφέρθηκαν 8,54 εκατ. τόνοι

    UNCTAD


    Οι κινεζικές εισαγωγές ρωσικού άνθρακα έφτασαν στο υψηλότερο σημείο της περασμένης πενταετίας τον μήνα Αύγουστο.

    Οι εξαγωγές έφτασαν συνολικά τους 8,54 εκατομμύρια τόνους τον περασμένο μήνα λόγω της αυξημένης ζήτησης ενέργειας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

    Ο παγκόσμιος εμπορικός στόλος έχει εξασφαλίσει εκατοντάδες συμβόλαια μεταφοράς εμπορευμάτων από τη Ρωσία προς την Κίνα.

    Το εμπόριο, το οποίο αυξήθηκε κατά 57% από την ίδια περίοδο πέρυσι, σημείωσε τον υψηλότερο όγκο από τότε που οι κινεζικές αρχές άρχισαν να συλλέγουν στοιχεία το 2017.

    Η Κίνα και η Ρωσία έχουν εντείνει την οικονομική συνεργασία από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις δυνάμεις του να εισβάλουν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

    Η αγορά ρωσικών προϊόντων από την Κίνα αυξήθηκε κατά 60% τον Αύγουστο, στα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο.

    Οι Κινέζοι εξαγωγείς αύξησαν επίσης τις αποστολές προς τη Ρωσία, με τον όγκο του εμπορίου να αυξάνεται κατά 26% από έτος σε έτος και να διαμορφώνεται στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα.

    Το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών έφτασε τα 117,2 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο οκτάμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση άνω του 31% από έτος σε έτος.

    Το Πεκίνο αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή και μίλησε κατά των κυρώσεων υπό τη Δύση κατά της Μόσχας, αν και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ειρήνη μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο Carsten Holz, ένας Κινέζος οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ , προειδοποίησε να μην ερμηνευτεί η αύξηση των ρωσικών εισαγωγών άνθρακα ως κινεζική προσπάθεια να στηρίξει τη Ρωσία.

    «Οι επιλογές υπαγορεύονται από βραχυπρόθεσμους παράγοντες, δηλαδή από τον καλοκαιρινό καύσωνα και συνεπώς την αύξηση της ζήτησης ενέργειας στην Κίνα.

    Οι αγοραστές άνθρακα στην Κίνα απλώς επέλεξαν τον φθηνότερο και γρήγορα διαθέσιμο άνθρακα», είπε ο Χολτς στο Al Jazeera.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Αίγυπτος εξελίσσεται σε παγκόσμιο δίκτυο διανομής πράσινης ενέργειας – Επένδυση 16 δισ. δολ. από τη Maersk



    ΣΧΟΛΙΑ