• Ναυτιλία

    Ελληνικό τάνκερ στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ


    Στη «μαύρη λίστα» των Ηνωμένων Πολιτειών μπήκε ένα ελληνικό τάνκερ, καθώς και η ιδιοκτήτρια εταιρεία και η διαχειριστριά του, στο πλαίσιο των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον σε εταιρείες και πρόσωπα που συναλλάσσονται οικονομικά με το καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

    Πρόκειται για το πλοίο Despina Andrianna (χωρητικότητας 72.000 dwt, κατασκευής 2000), το οποίο φέρεται να μετέφερε αργό πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Κούβα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις ΗΠΑ. Οικονομικές κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στην Ballito Bay, με έδρα τη Λιβερία, η οποία είναι η ιδιοκτήτρια του πλοίου, και στην ProPer In Management με έδρα την Αθήνα, ως διαχειρίστρια του πλοίου.

    Σύμφωνα με στοιχεία της AIS που επικαλείται το TradeWinds, το πλοίο φαινόταν να κατευθύνεται από την Κούβα με προορισμό τη Βενεζουέλα τη Δευτέρα.

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αναλαμβάνουν ισχυρή δράση κατά του παράνομου καθεστώτος του πρώην προέδρου Νικολάς Μαδούρο, όχι μόνο για να απομονώσουν τις διεφθαρμένες επιχειρήσεις της Βενεζουέλας, αλλά επίσης για να πλήξει τους υποστηρικτές του Μαδούρο στην Αβάνα που συνεχίζουν να επιτρέπουν την καταπίεση του λαού της Βενεζουέλας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC).

    Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, η Κούβα είναι σημαντικός εισαγωγέας πετρελαίου από τη Βενεζουέλα και σε αντάλλαγμα στέλνει βοήθεια στη χώρα, με τη μορφή πολιτικών συμβούλων, στρατιωτικών αξιωματούχων και ιατρών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από το καθεστώς Μαδούρο για να κρατηθεί στην εξουσία και να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχό του στο λαό της Βενεζουέλας.

    «Η Κούβα συνεχίζει να επωφελείται από, και να ενισχύει, το παράνομο καθεστώς Μαδούρο μέσω σχεδίων ανταλλαγής πετρελαίου με καταπίεση, καθώς επιχειρούν να διατηρήσουν τον Μαδούρο στην εξουσία», δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Πήτερ Γεωργιόπουλος: Γιατί σχεδιάζει την επιστροφή του στη ναυτιλία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Aegean Marine Petroleum: Και το όνομα αυτής… Minerva Bunkering

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Τι σημαίνουν για την αγορά των τάνκερ οι νέοι κανονισμοί για τις εκπομπές θείου



    ΣΧΟΛΙΑ