• Business

    Πήτερ Γεωργιόπουλος: Γιατί σχεδιάζει την επιστροφή του στη ναυτιλία

    Πήτερ Γεωργιόπουλος, εφοπλιστής

    Πήτερ Γεωργιόπουλος, εφοπλιστής


    Την επιστροφή του στον κλάδο της ναυτιλίας μέσω μίας διαφορετικής οδού εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εφοπλιστής Πήτερ Γεωργιόπουλος.

    Πηγές αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες επεξεργάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός fund που θα προσφέρει εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης σε ναυτιλιακές εταιρείες.

    Για τη σύσταση του fund, με πιθανή ονομασία General Credit Corp, στο οποίο ο ίδιος θα είναι επικεφαλής, λέγεται ότι συνεργάζεται με δύο έμπειστους συνεργάτες του από το παρελθόν.

    Πρόκειται για τον Λέοντα Βροντίση, πρώην CFO της εταιρείας Gener8, την οποία είχε ιδρύσει ο εφοπλιστής και στη συνέχεια εξαγόρασε η βέλγικη ναυτιλιακή Euronav.

    H Gener8, ήταν διάδοχος της General Maritime, την οποία ίδρυσε ο κ. Γεωργιόπουλος και εισήγαγε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2001. Μάλιστα, ο κ. Βροντίσης ήταν στέλεχος και στην General Maritime, ενώ στο προφίλ του στο LinkedIn, αναφέρει ότι είναι ιδρυτής-συνέταιρος της General Credit Corp.

    O δεύτερος συνεργάτης του Πήτερ Γεωργιόπουλου στο νέο του εγχείρημα είναι ο Γιώργος Φίκαρης, υψηλόβαθμο στέλεχος επί των οικονομικών της Gener8 από το 2015 μέχρι τον περασμένο Ιούνιο.

    Οι συζητήσεις και οι διεργασίες για τη λειτουργία του fund συνεχίζονται, όπως αναφέρει το tradewinds, αν και αρχικά υπήρξαν δυσκολίες. Αν τελικά ολοκληρωθούν επιτυχώς, το νέο «όχημα» θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα των Breakwater Capital και Northern Shipping Funds, τα οποία παρέχουν χρηματοδότηση σε εταιρείες που αγωνίζονται να βρουν κεφάλαια από τις ολολένα και πιο απρόθυμες τράπεζες, οι οποίες δανείζουν μόνο σε επιλεγμένους πελάτες.

    Ο Πήτερ Γεωργιόπουλος, πρώην ναυλομεσίτης και τραπεζικός επενδυτής, κατόρθωσε με λίγα πλοία να χτίσει μία αυτοκρατορία και να αναδειχθεί σε έναν από τους πιο γνωστούς εφοπλιστές παγκοσμίως.

    Κατόρθωσε να εισάγει τέσσερις εταιρείες στο χρηματιστήριο, ενώ διετέλεσε πρόεδρος της Aegean Marine Petroleum.

    Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες του μεγαλούργησαν, χτυπήθηκε από το πτωτικό γύρισμα των αγορών με αποτέλεσμα οι μεγάλες ναυτιλιακές του -General Maritime και Genco- να υπαχθούν στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα το 2009 και το 2014, αντίστοιχα.

    Η τελευταία του επιτυχία αφορούσε τη Gener 8 και την εξαγορά του στόλου των VLCC της Navig8 Crude Tankers, το Φεβρουάριο 2015.

    Το 2017, ο Γεωργιόπουλος και η διοικητική ομάδα της εταιρείας, όταν τέθηκε το θέμα συγχώνευσης της Gener8 με τη Euronav, προσπάθησαν να την πείσουν να παραμείνουν στη διαχείριση της ναυτιλιακής. Ωστόσο, η βελγική εταιρεία έπεισε τους βασικούς επενδυτές της Gener8 ότι για να είναι βιώσιμη η ναυτιλιακή έπρεπε να αναλάβει η ίδια τα ηνία.

    Παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η General Credit Corp θα ολοκληρωθεί, το βέβαιο είναι ότι ο Πήτερ Γεωργιόπουλος προετοιμάζει την επιστροφή του στη ναυτιλιακή αγορά.

    Γεωργιόπουλος ναυτιλία
    O εφοπλιστής Πήτερ Γεωργιόπουλος με τη σύζυγο του Κάρα



    ΣΧΟΛΙΑ