• Ναυτιλία

    Danaos: Έπιασε έντεκα χρόνια νωρίτερα τους στόχους μείωσης του CO2!

    • Του Λάμπρου Καραγεώργου
    Κούστας

    Δρ. Γιάννης Κούστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Danaos Corporation


    Ένδεκα χρόνια πριν από το 2030 κατάφερε και έπιασε το στόχο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για την μείωση των εκπομπών αερίων διοξειδίου του άνθρακος (CO2) η Danaos Corporation.

    Η εισηγμένη  στο Χρηματιστήριο της  Νέας Υόρκης ναυτιλιακή εταιρεία του Γιάννη Κούστα με στόλο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πέτυχε τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 41,5% το 2019, σε σύγκριση με το 2008. Αυτό σημαίνει ότι πέτυχε το 2019 τον στόχο που έχει θέσει ο ΙΜΟ για περικοπή 40% των εκπομπών αερίων ρύπων από τη ναυτιλία  έως το 2030. Το επόμενο βήμα είναι η μείωση κατά 50% έως το 2050.

    Η Danaos σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια των ετών από το 2008 έως το 2019, η μέση μεταφορική ικανότητα του στόλου της έχει αυξηθεί σημαντικά ωστόσο παράλληλα έχει προχωρήσει σε πολλές βελτιστοποιήσεις στη λειτουργία των πλοίων προκειμένου να καταστούν πιο αποτελεσματικά παράλληλα με τις επενδύσεις σε νεότευκτα πλοία που είχαν σαν αποτέλεσμα ο δείκτης επιχειρησιακής απόδοσης του στόλου της Danaos να βελτιωθεί σημαντικά.

    Στο μεταξύ, η Danaos κάνει τα επόμενα βήματα, διερευνώντας εναλλακτικά καύσιμα για τη ναυτιλία και τα στελέχη της εργάζονται  περαιτέρω για βελτιστοποιήσεις με στόχο την επίτευξη υψηλότερης μείωσης εκπομπών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προσαρμογή της εταιρείας σε διάφορες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της υλοποίησης της πολιτικής ουδετερότητας στον άνθρακα όπως η Poseidon Principles.



    ΣΧΟΛΙΑ