• Ναυτιλία

    Χριστίνα Μαργέλου: Μια Ελληνίδα στους 10 κορυφαίους τραπεζίτες της ναυτιλίας

    • NewsRoom
    Χριστίνα Μαργέλου

    Χριστίνα Μαργέλου


    Μεταξύ των πιο επιδραστικών προσωπικοτήτων στο ship finance βρίσκεται η Χριστίνα Μαργέλου της Eurobank, σύμφωνα με τη Lloyd’s List.

    H Χριστίνα Μαργέλου είναι η επικεφαλής της Μονάδας Ναυτιλιακών Χρηματοδοτήσεων στη Eurobank και έχει φέρει στην πρώτη θέση την τράπεζα στα δάνεια προς τη ναυτιλία.

    Όπως έχει άλλωστε αναφέρει και η ίδια στο mononews.gr «we act like a shipowner».

    H Lloyd’s List για τη Χριστίνα Μαργέλου

    «Η Χριστίνα Μαργέλου είναι επικεφαλής της Μονάδας Ναυτιλίας στη Eurobank από το 2014 και μπορεί κανείς να πει ότι διαθέτει εμπειρία τουλάχιστον 30 χρόνων στην ναυτιλία», αναφέρεται στη Lloyd’s List.

    Οι μελετητές της λίστας κατατάσσουν την ελληνίδα τραπεζίτισσα στην 8η θέση μεταξύ των κορυφαίων τραπεζιτών της ναυτιλίας και αναφέρουν ότι η κ. Μαργέλου είναι υποστηρικτής της στενής παρακολούθησης όλων των πτυχών της αγοράς της ναυτιλίας αλλά και της σημασίας  του να βοηθάει καλούς πελάτες, όταν αυτοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

    Όπως σημειώνουν, στο τέλος του 2021, το χαρτοφυλάκιο της Eurobank είχε αυξηθεί στα 3,3 δισ. δολάρια συμπεριλαμβανομένων 300 εκατομμύρια δολαρίων σε προθεσμιακές δεσμεύσεις, καθιστώντας την τράπεζα τον μεγαλύτερο δανειστή στη ναυτιλία μεταξύ των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών.

    «Σύμφωνα με την κ. Μαργέλου, η εστίαση της τράπεζας είναι στα νεόδμητα και σύγχρονα μεταχειρισμένα πλοία χωρητικότητας,  καθώς οι Έλληνες πελάτες ανανεώνουν τους στόλους τους για να πληρούν τα νέα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης», αναφέρουν.

    Η τράπεζα έχει υψηλό κύκλο εργασιών δανείων και  το 2022 άφθονα ποσά νέων δανείων αντισταθμίστηκαν από υψηλό επιτόκιο των προπληρωμών δανείων.

    «Act like a shipowner»

    «Στην Eurobank εστιάζουμε στον τρόπο λειτουργίας που ακολουθεί η ναυτιλία και υιοθετούμε τις επενδυτικές αρχές των πελατών μας, we act like a shipowner» είχε δηλώσει πριν μερικούς μήνες στο mononews.gr η Χριστίνα Μαργέλου.

    Πέρυσι, το χαρτοφυλάκιο της Eurobank αυξήθηκε κατά 768 εκατ. δολάρια (+29,4% σε σύγκριση με το 2020), μια επιτυχία με τη δική της σφραγίδα.

    Στην έκθεση του διεθνούς φορέα Petrofin Research, η άνοδος της Eurobank χαρακτηρίζεται ως «εντυπωσιακή», με την τράπεζα να ανεβαίνει τέσσερις θέσεις στην γενική κατάταξη μέσα σε ένα μόλις χρόνο.

    Όπως έχει αναφέρει η Χριστίνα Μαργέλου, για τους Έλληνες η ναυτιλία «είναι ο φυσικός μας χώρος, ο εθνικός μας πλούτος, στην Eurobank είμαστε περήφανοι που υπηρετούμε την ελληνόκτητη ναυτιλία, τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή κοινότητα του κόσμου. Και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη μεθοδική μας ανάπτυξη υποστηρίζοντας τη χώρα Ελλάδα, όπως είναι το καθήκον μας».

    Ποια είναι η τραπεζίτισσα της ναυτιλίας

    Με σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Deree College και κάτοχος MSc σε Shipping, Trade and Finance από το Cass Business School, η Χριστίνα Μαργέλου είναι η τραπεζίτισσα που με επιμονή και σκληρή δουλειά έφερε την Eurobank στην πρώτη θέση.

    Ο Όμιλος διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων προς τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες μεταξύ των ελληνικών τραπεζών που δανειοδοτούν τον κλάδο και το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Petrofin Research που εδώ και 21 χρόνια καταγράφει με συνέπεια την εξέλιξη του δανεισμού της ελληνικής ναυτιλίας.

    Οι τραπεζίτες που ξεχωρίζουν

    Λίγο πριν την έκδοση των 100 πιο επιδραστικών ανθρώπων στον τομέα της ναυτιλίας, η Lloyd’s List ξεχώρισε τους 10 τραπεζίτες που πρωτοστατούν στο ship finance.

    Ο Vincent Pascal της BNP Paribas βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των τραπεζιτών, με την τράπεζα να παρέχει παγκόσμια χρηματοδότηση στη διεθνή ναυτιλία και το χαρτοφυλάκιό της να είναι αξίας 19,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βάση τα στοιχεία της Petrofin Global Bank Research.

    Ο Stephen Fewster της ING  ακολουθεί στη δεύτερη θέση με τη Lloyd’s List να υπογραμμίζει τον κεντρικό του ρόλο στην πώληση του στόλου Sovcomflot. Με τον ρωσικό γίγαντα δεξαμενοπλοίων να υπόκειται σε κυρώσεις, οι επιδέξιοι χειρισμοί του Fewster, έσωσαν την τράπεζα από απώλειες.

    Η Ma Hong της CDB, αν και βρίσκεται μόλις ένα χρόνο στην κορυφαία θέση του τραπεζίτη της ναυτιλίας στον κινεζικό οίκο, κατάφερε σύμφωνα με τη Lloyd’s List να ελιχθεί με επιδεξιότητα κατά τη διάρκεια μίας δύσκολης χρονιάς. Η CDB έχει χρηματοδοτήσει τουλάχιστον 259 πλοία και έχει δηλώσει 6,6 δις δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που αφορούν την ναυτιλία.

    Οι Paul Taylor της Societe Generale και Michael Parker της Citi μοιράζονται την τέταρτη θέση, καθώς όπως υποστηρίζει η Lloyd’s List, σε αντίθεση με άλλους τραπεζίτες, αυτοί υποστήριξαν ανοιχτά την απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα στη ναυτιλία και η διάθεση δανείων που παρείχαν ευθυγραμμίστηκε με τους στόχους για την κλιματική αλλαγή.

    Ο Wu Fulin της Cexim είναι ένα ακόμα στέλεχος τράπεζας της Κίνας που ξεχωρίζει στη Lloyd’s List. Η Cexim αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο τραπεζικής χρηματοδότησης στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία για το 2021 με 18,5 δις δολάρια, στη δεύτερη θέση από την BNP Paribas.

    Ο Yoon Hee-sung της Tράπεζας Εισαγωγών-Εξαγωγών της Κορέας βρίσκεται στην 6η θέση, με την τράπεζα να κατατάσσεται στην 11η θέση μεταξύ των οίκων με τον υψηλότερο δανεισμό σύμφωνα με την Petrofin και χαρτοφυλάκιο 9,5 δις δολάρια.

    Ο Andreas Røde της Ocean Yield ξεχωρίζει στη λίστα καθώς έχει προχωρήσει σε αγορές κατά τη διάρκεια του έτους σε όλων των ειδών τα περιουσιακά στοιχεία, φέρνοντας για πρώτη φορά την νορβηγική τράπεζα στο top 10 της Lloyd’s List.

    O Svein Engh της Entrust Global έχει επιλέξει την παροχή «εναλλακτικής», όπως χαρακτηρίζεται, χρηματοδότησης, στοχεύοντας σε ιδιώτες μικρομεσαίους, οι οποίοι σύμφωνα με τον Engh αγνοούνται από τις τράπεζες.

    O Larry Glasberg της Maxim Group κλείνει το top 10 της Lloyd’s List και ξεχωρίζει καθώς εστιάζει στις ναυτιλιακές εταιρείες με μικρή κεφαλαιοποίηση. Πρόσφατες συναλλαγές στις οποίες προχώρησε αφορούσαν τις Performance Shipping, United Maritime, Imperial Petroleum, Castor Maritime, Ocean Pal και Top Ships.

    Διαβάστε επίσης:

    Πλακιωτάκης: Η ελληνική ναυτιλία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας



    ΣΧΟΛΙΑ