• Τράπεζες

    Χριστίνα Μαργέλου –Eurobank: Act like a shipowner

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χριστίνα Μαργέλου

    Χριστίνα Μαργέλου


    Φέρσου σαν πλοιοκτήτης είναι το μότο της κας Χριστίνας Μαργέλου, που είναι η επικεφαλής της Μονάδας Ναυτιλιακών Χρηματοδοτήσεων της Eurobank, και έφερε την τράπεζα στην πρώτη θέση στα δάνεια προς τη ναυτιλία.

    Η πρωτιά μόνο τυχαία δεν ήρθε. Πέρυσι το χαρτοφυλάκιο της Eurobank αυξήθηκε κατά 768 εκατ δολάρια, πέτυχε δηλαδή άνοδο 29,4% σε σύγκριση με το 2020. Επιτυχία που έχει την σφραγίδα της κας Μαργέλου.

    Η Eurobank πέτυχε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στα δάνεια προς την ελληνική ναυτιλία το 2021 σε σύγκριση με το 2020. Επίδοση που χαρακτηρίζεται «εντυπωσιακή» στην έκθεση του διεθνούς φορέα Petrofin Research. Η ελληνική τράπεζα ανέβηκε τέσσερις θέσεις στη γενική κατάταξη μέσα σε ένα μόλις χρόνο. Πρώτη στην Ελλάδα και δεύτερη διεθνώς.

    «Η Eurobank τα τελευταία χρόνια έχει θέσει στο επίκεντρο του επιχειρηματικού της μοντέλου τη ναυτιλία, τον «εθνικό μας πλούτο», ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες» δηλώνει χαρακτηριστικά στο mononews.gr η κα Χριστίνα Μαργέλου, η τραπεζίτισσα που εμπιστεύονται οι Έλληνες εφοπλιστές.

    Όπως λέει: Η ελληνική ναυτιλία χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και βασίζεται σε παραδοσιακές αξίες και σε σχέσεις εμπιστοσύνης.

    Στην Eurobank εστιάζουμε στον τρόπο λειτουργίας που ακολουθεί η ναυτιλία και υιοθετούμε τις επενδυτικές αρχές των πελατών μας, we act like a shipowner, σημειώνει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

    Με τον τρόπο αυτό, διαθέτουμε υψηλής ποιότητας πελατολόγιο, χτίζουμε στρατηγικές σχέσεις και αναπτύσσουμε συνεργασίες χρηματοδοτώντας διαχρονικά και αδιάκοπα αγορές πλοίων. Οι καλές επενδύσεις γίνονται, κυρίως, στα χαμηλά επίπεδα της αγοράς (counter-cyclical investments), όπως ήταν η τελευταία επταετία σε όλους σχεδόν τους ναυτιλιακούς τομείς. Σε αυτές όμως τις εποχές, οι συνθήκες δανεισμού είναι πιο δύσκολες, καθώς δεν υπάρχει επαρκής κερδοφορία των χρηματοδοτούμενων πλοίων. Οι επενδύσεις αυτές, είναι πολύ πιο σύνθετες και απαιτούν αφενός, ισχυρή οικονομική βάση εκ μέρους του εφοπλιστή και αφετέρου, τόλμη και ευελιξία εκ μέρους της τράπεζας, όμως συχνά αποδεικνύονται οι πιο κερδοφόρες!

    Για την κα Μαργέλου η ομαδική δουλειά είναι από τα «κλειδιά» της επιτυχίας. «Η ναυτιλιακή ομάδα της Eurobank αποτελείται από έμπειρους και αξιόπιστους επαγγελματίες με κριτική σκέψη και τεχνογνωσία, λέει στο mononews.gr και σημειώνει πως: στην τράπεζα, έχουμε αναπτύξει δεξιότητες και διαδικασίες σε όλο το φάσμα των εργασιών και στελεχών που υποστηρίζουν τη ναυτιλιακή δραστηριότητα ώστε να αξιολογούμε με ταχύτητα και εμπεριστατωμένα τα ναυτιλιακά θέματα.

    «Για τους Έλληνες η ναυτιλία είναι ο φυσικός μας χώρος. Ο κλάδος είναι δυναμικός, έχουμε ηγετική θέση σε διεθνές επίπεδο σε συνδυασμό με μακρά παράδοση» λέει η ίδια και υπογραμμίζει: Στην Eurobank είμαστε περήφανοι που υπηρετούμε την ελληνόκτητη ναυτιλία, τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή κοινότητα του κόσμου. Και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη μεθοδική μας ανάπτυξη υποστηρίζοντας τη χώρα Ελλάδα, όπως είναι το καθήκον μας.

    Ποια είναι η Χριστίνα Μαργέλου

    Η κα Χριστίνα Μαργέλου είναι επικεφαλής της Μονάδας Shipping της Εurobank από τον Φεβρουάριο του 2014. Προηγουμένως είχε εργαστεί στην Βarclays Bank και είχε διατελέσει επικεφαλής της Διεύθυνσης Ναυτιλίας στην Εμπορική Τράπεζα και Assistant Manager στη Διεύθυνση Ναυτιλιακών Χρηματοδοτήσεων της Alpha Bank.

    Με σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Deree College και κάτοχος MSc σε Shipping, Trade and Finance από το Cass Business School, είναι η τραπεζίτισα που με επιμονή και σκληρή δουλειά έφερε την Eurobank στην πρώτη θέση καθώς ο Όμιλος Eurobank διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων προς τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες μεταξύ των ελληνικών τραπεζών που δανειοδοτούν τον κλάδο και το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Petrofin Research© που εδώ και 21 χρόνια καταγράφει με συνέπεια την εξέλιξη του δανεισμού της ελληνικής ναυτιλίας.

    Τo συνολικό ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο του ομίλου Eurobank προς τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες ανήλθε σε 3,38 δισ. δολ. που αντιστοιχεί περίπου στο 6,43% της συνολικής δανειακής έκθεσης των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών παγκοσμίως. Συνολικά, παγκοσμίως εμπλέκονται 56 τράπεζες στη δανειοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας.

    Να σημειωθεί πως μεταξύ των τραπεζών που δανειοδοτούν, παγκοσμίως, τον ελληνικό ναυτιλιακό στόλο, οι ελληνικές τράπεζες ήταν η μοναδική ομάδα τραπεζών που παρά τη πανδημία και την παγκόσμια αβεβαιότητα συνέχισαν την αύξηση των χρηματοδοτήσεων. Μάλιστα, συνέβαλαν και στη σχετική αύξηση που σημειώνει ο δανεισμός των ευρωπαϊκών τραπεζών προς τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες σε σχέση με προηγούμενα έτη.

    Η κα Μαργέλου γνωρίζει ίσως καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει ένταση του ανταγωνισμού σε ένα νευραλγικό τομέα όπως είναι η ναυτιλία. Και όπως έχει δηλώσει η ίδια «ο ανταγωνισμός γίνεται ολοένα εντονότερος. Χαίρομαι όμως όταν μπορώ να διακρίνω ένα ταλέντο κι ακόμα περισσότερο όταν έχω την ευκαιρία να του διδάξω πράγματα. Δεν διδάσκεται η εμπειρία, διδάσκεται όμως η δουλειά, η μέθοδος, η καθημερινή διαχείριση. Η δική μου 30χρονη εμπειρία, μου παρέχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Να μπορώ να ανταποκρίνομαι στις εναλλασσόμενες και αυξανόμενες απαιτήσεις των καιρών».

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank: Κέρδη 236,3€ εκατ. βλέπει η OPTIMA BANK

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Η περιοδεία στη Δυτική Ελλάδα, οι επαφές με επιχειρηματίες και το μήνυμα αισιοδοξίας για το αύριο



    ΣΧΟΛΙΑ