• Ναυτιλία

    Χάρης Βαφειάς: Δημόσια προσφορά 60 εκατ. δολαρίων για την Imperial Petroleum

    Χάρης Βαφειάς, επικεφαλής Stealth Maritime Corporation

    Χάρης Βαφειάς, εφοπλιστής


    Η Imperial Petroleum, η εισηγμένη στην αγορά του Nasdaq ναυτιλιακή, spin-off της StealthGas του Χάρη Βαφειά, προχωρά σε δημόσια προσφορά με στόχο να αντλήσει από την αγορά 60 εκατ. δολάρια.

    Η εταιρεία, όπως ανακοίνωσε, θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για κεφαλαιουχικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του στόλου της με εξαγορές επιπλέον πλοίων.

    Η  StealthGas, κορυφαία εταιρεία στην κατηγορία των LPG carriers, προχώρησε τον περασμένο Νοέμβριο σε spin-off δημιουργώντας ακόμη μία εισηγμένη, την Imperial Petroleum, η οποία διαχειρίζεται τα δεξαμενόπλοια της μητρικής εταιρείας, τρία product tankers και ένα tanker aframax.

    Επικεφαλής και βασικός της μέτοχος είναι ο Χάρης Βαφειάς.

    Κατά την εισαγωγή των μετοχών της στο αμερικανικό χρηματιστήριο, στις 6 Δεκεμβρίου 2021, η νέα εταιρεία δεν συγκέντρωσε κεφάλαια ωστόσο, στις 31 Ιανουαρίου πραγματοποίησε την πρώτη αύξηση κεφαλαίου ύψους 12 εκατ. δολαρίων.

    Στη νέα αύξηση κάθε μετοχή θα διατεθεί στην τιμή των 1,60 δολαρίων και θα περιλαμβάνει ένα warrant Κατηγορίας Β, μετατρέψιμο σε μετοχή.

    Το ράλι της μετοχής

    Από τις 18 Φεβρουαρίου, που ο τίτλος της Imperial Petroleum υποχώρησε στα 0,49 δολάρια, ξεκίνησε ένα ξέφρενο ανοδικό ράλι με αποτέλεσμα η τιμή της να κλείσει στις 7 Μαρτίου στα 7,5 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο άνω του 1.400%.

    Δύο ημέρες μετά, η ναυτιλιακή ανακοίνωσε την απόκτηση δύο δεξαμενόπλοιων MR από την Brave Maritime του Νικόλα Βαφειά.

    Τα δύο πλοία, κατασκευή 2008 και 2011, πουλήθηκαν συνολικά περίπου 31 εκατομμύρια δολάρια και η παράδοση τους προγραμματίστηκε έως το τέλος Μαΐου 2022, αυξάνοντας τον στόλο της εταιρείας στα έξι πλοία.

    Οι έντονες διακυμάνσεις της μετοχής της Imperial Petroleum συνεχίζονται, ενώ πηγές αναφέρουν ότι έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών που δραστηριοποιούνται μέσω πλατφορμών όπως η Robinhood και η Reddit.

    Πάντως κατά την συνεδρίαση της 21ης Μαρτίου, η μετοχή σημείωσε βουτιά 36.71% και έκλεισε στα 1,50 δολάρια από 2,36 δολάρια που ήταν το προηγούμενο κλείσιμο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Έλληνες εφοπλιστές: Ποιοι πουλούν και ποιοι αγοράζουν μεταχειρισμένα πλοία



    ΣΧΟΛΙΑ