• Ναυτιλία

    Απεργούν οι Τούρκοι εργάτες σε 22 Ναυπηγεία στην περιοχή της Σμύρνης

    Ναυπηγείο στηνΤουρκία

    Φωτο: Besiktas group


    Τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων στα Ναυπηγεία της Τουρκίας είναι, εκτός από την διεκδίκηση καλύτερων μισθών, η διαθεσιμότητα εξοπλισμού ατομικής προστασίας και μεγαλύτερες επενδύσεις στην ασφάλεια της εργασίας.

    Η παραγωγή σε είκοσι δύο ναυπηγεία διάλυσης πλοίων έχει σταματήσει την τελευταία εβδομάδα στην περιοχή της Σμύρνης Αλιάγα της Τουρκίας, λόγω της απεργίας των εργαζομένων που ζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

    Περίπου 1.500 εργαζόμενοι απεργούν δεδομένου ότι οι μισθοί τους είναι χαμηλοί και η πρόσφατη αύξηση των μισθών τους παρέμεινε πολύ κάτω από το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού.

    Η δράση διαμαρτυρίας ξεκίνησε αυθόρμητα από τους εργαζόμενους σε πολλά εργοστάσια ανακύκλωσης πλοίων: οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα γραφεία του Συνδέσμου Ναυπηγείων και πραγματοποίησαν πορεία προς τα ναυπηγεία.

    Η Asli Odman, λέκτορας στο Istanbul Health and Safety Labor Watch , εξήγησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι «πολλοί εργαζόμενοι αρρωσταίνουν και πεθαίνουν από επαγγελματικές ασθένειες αρκετά χρόνια μετά την έκθεση τους σε τοξικά υλικά στα πλοία, αλλά αυτοί οι αριθμοί δεν αποκαλύπτονται» .

    «Ελπίζουμε ότι η τρέχουσα απεργία και τα πρόσφατα ατυχήματα θα επιφέρουν σημαντική βελτίωση όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία για τους εργαζόμενους της Aliaga. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη αυτές τις πληροφορίες κατά την επανεξέταση των δομών που περιλαμβάνονται ήδη στη λίστα της ΕΕ και των νέων υποψηφίων προς ένταξη», λέει ο Nicola Mulinaris, ανώτερος σύμβουλος επικοινωνίας και πολιτικής στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Shipbreaking Platform.

    Διαβάστε επίσης:

    Θανάσιμος τραυματισμός αλλοδαπού στην Πάτρα – Κρύφτηκε στο εμπρόσθιο τροχό για να φύγει παράνομα στην Ιταλία

    Euroferry Olympia: Εντοπίστηκε απανθρακωμένη σορός μέσα σε φορτηγό (φωτογραφίες)



    ΣΧΟΛΙΑ