• Ναυτιλία

    Αγγελική Φράγκου: Ρευστή η κατάσταση στην αγορά ξηρού φορτίου λόγω του κοροναϊού

    Αγγελική Φράγκου Navios ναυτιλία

    Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής Navios Maritime Holdings


    Παρά το γεγονός ότι δήλωσε ευχαριστημένη από τα αποτελέσματα που εμφάνισε στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 η Navios Partners, η προόεδρος και CEO της εταιρείας Αγγελική Φράγκου εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην δραστηριότητα της κατά το 2020.

    To τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, η Navios Partners ενίσχυσε το στόλο της με 11 πλοία. Ειδικότερα, το Δεκέμβριο παρέλαβε πέντε containerships που ανήκαν στην Navios Europe Ι (θυγατρική του ομίλου Navios), η οποία τέθηκε σε εκκαθάριση. Παράλληλα, η ναυτιλιακή έλαβε από τη Navios Europe παλαιότερες απαιτήσεις ύψους 49,6 εκατ. δολαρίων.

    Το Νοέμβριο 2019, έκλεισε συμφωνία για την εξαγορά τεσσάρων φορτηγών πλοίων από μία εταιρεία συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου, έναντι 37 εκατ. δολαρίων. Τα πλοία παραδόθηκαν στη Navios Partner στις 17 Δεκεμβρίου 2019.

    Τέλος, τον Οκτώβριο 2019, η  Navios Partners έκλεισε συμφωνία για τη ναύλωση bareboat (γυμνών πλοίων), δύο νεότευκτων kamsarmax, χωρητικότητας 81,000 dwt, για χρονική διάρκεια δέκα ετών, με δυνατότητα να τα εξαγοράσει μετά το τέλος του τέταρτου έτους.

    Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η Navios Partners εμφάνισε EBITDA 33,7 εκατ. δολάρια, 12,2 εκατ. δολάρια προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα και 1,11 δολάρια προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή.

    Ωστόσο, από τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα έχουν αφαιρεθεί ζημιές απομείωσης 29,3 εκατ. δολαρίων από ένα εκ των πλοίων της εταιρείας που δεν κατονομάζεται, καθώς και ζημιές 42,6 εκατ. δολαρίων, από επένδυση στην Navios Containers.

    Στο σύνολο του έτους, τα προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 120 εκατ. δολάρια και τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα στα 26,9 εκατ. δολάρια.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2019, η κα Αγγελική Φράγκου, αναφέρθηκε στην πτωτική πορεία της αγοράς ξηρού φορτίου επισημαίνοντας ότι “έχει επηρεαστεί αρνητικά από το Κινέζικο Νέο Έτος και από τους φόβους και την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η επιδημία του κοροναϊού”. Παράλληλα, τόνισε ότι: “Επειδή η κατάσταση είναι πολύ ρευστή, δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε ουσιαστικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στη δραστηριότητα μας το 2020, αλλά είμαστε κοντά και παρακολουθούμε τα γεγονότα.”

    Μέρισμα

    Το ΔΣ της Navios Partners αποφάσισε τη διανομή μερίσματος για το τέταρτο τρίμηνο του έτους ύψους 0,30 δολάρια ανά μετοχή. Η πληρωμή του θα ξεκινήσει στις 12 Φεβρουαρίου 2020 και θα δοθεί στους μετόχους που κατείχαν τίτλους της ναυτιλιακής μέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου 2020.

     



    ΣΧΟΛΙΑ