ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα 950 εκατ. της Aktor, όλη η αλήθεια για τις σχέσεις Εξάρχου-Μπάκου, ο Βερνίκος πουλάει, τι συμβαίνει στην Prodea, ο εξαφανισμένος Πανίκος Νικολάου, ο πόλεμος των ισχυρών για το «Ελ. Βενιζέλος», τα ρεκόρ από Παληού και πότε θα γίνουν τελικά εκλογές
Εδώ και περίπου τριάμισι μήνες η μετοχή της Prodea Investments υποφέρει. Υποφέρει πολύ. Θαρρείς και κατρακυλά στου κακού τη σκάλα.
Το «χαρτί» της μεγάλης εταιρείας επενδύσεων στην ακίνητη περιουσία βρισκόταν στα μέσα του περασμένου Απριλίου στα 6,20 ευρώ. Έκτοτε ακολουθεί μια συνεχή καθοδική πορεία και τώρα έχει προσγειωθεί στα 2,70 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 56,5%. Καθώς, όμως, μόλις πρόσφατα η εταιρεία προχώρησε σε καθαρή χρηματική διανομή 1,5066 ευρώ ανά μετοχή, το εύρος των απωλειών περιορίζεται σε 32,2%.
Παρά ταύτα δεν παύει να συνιστά μια από τις πλέον κραυγαλέες παραφωνίες στην αγορά, λαμβάνοντας υπόψη ότι από τις 15 Απριλίου έως σήμερα: Ο Γενικός Δείκτης Συνολικής Απόδοσης, που ενσωματώνει και τις διανομές μερισμάτων, ενισχύεται κατά 11,2%, ο Δείκτης Όλων των Μετοχών σημειώνει άνοδο 6,8%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των εταιρειών ακίνητης περιουσίας (στον οποίο δεν μετέχει η Prodea) υποχωρεί μόλις κατά 1,3%.
Όπως όλα δείχνουν, η γενναία χρηματική διανομή των 400 εκατ. ευρώ, καθώς και η μετατροπή ομολογιών αξίας 50 εκατ. ευρώ σε μετοχές, έχουν καταστεί … δίκοπο μαχαίρι για την Prodea. Εξέλιξη που εγείρει έντονες απορίες και αναπάντητα ερωτήματα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μια αχλή μυστηρίου για τα όσα διαδραματίζονται με φόντο τη… χαμένη τιμή της μετοχής.
Τα ανοικτά ζητήματα αιχμής αφορούν τόσο την αιτία της δυσαρέσκειας, που φαίνεται να όπλισε το χέρι των πωλητών, όσο και τη στάση του βασικού μετόχου.
Ο Παπαχριστοφόρου και ο έλεγχος του 72,71% της εταιρείας
Ο κυπριακής καταγωγής μάνατζερ Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, με σπουδές στο London School of Economics και με επαγγελματική θητεία κατά το παρελθόν στην Deutsche Bank, είναι ο σημερινός εκτελεστικός πρόεδρος της Prodea.
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία, κατέχει το 72,71% της εταιρείας μέσω ενός πλέγματος εταιρειών, με αιχμή του δόρατος την ολλανδική Invel Real Estate B.V. Στο επενδυτικό αυτό σχήμα, εκτός από τον ίδιο, φέρεται να συμμετέχουν και άλλοι επενδυτές (ιδιώτες, family offices και funds), χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστά περισσότερα σχετικά με την ταυτότητά τους και τα ποσοστά συμμετοχής. Παράλληλα, μέτοχος της εταιρείας με ξεχωριστό ποσοστό 9,5% είναι και η Alpha Bank.
Στα υψηλά του περασμένου Απριλίου η μετοχή της Prodea τελούσε σε διαπραγμάτευση με premium 14% έναντι της εσωτερικής λογιστικής αξίας (NAV) των 5,44 ευρώ ανά μετοχή, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί κατά τη λήξη της χρήσης του 2025. Ήταν, μάλιστα, η μοναδική εταιρεία του κλάδου που παρουσίαζε τέτοια συμπεριφορά, καθώς για όλες τις υπόλοιπες κυριαρχούσε το βαθύ discount έναντι της εσωτερικής τους αξίας.
Τι λένε οι… κακές γλώσσες
Φαίνεται ότι καταλυτικό ρόλο σε αυτό το δεδομένο διαδραμάτισε ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης της μετοχής. Αν και ορισμένες κακές γλώσσες, υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο συγκρατήθηκε και ο καθορισμός της τιμολόγησης στα 5 ευρώ ανά μετοχή κατά τη διαδικασία μετατροπής των ομολογιών. Η προαιρετική δημόσια πρόταση, που ξεκίνησε στις 7 Μαΐου και ολοκληρώθηκε στις 4 Ιουνίου, στηρίχθηκε στην ανταλλαγή μίας ομολογίας, ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ, με 200 μετοχές της Prodea.
Στην αλληλουχία των εξελίξεων προστέθηκε και η απόφαση της εταιρείας να διανείμει 400 εκατ. ευρώ στους μετόχους της, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που απέκτησαν συνολικά 10 εκατ. νέες μετοχές από την μετατροπή ενός τμήματος (16,67%) του εταιρικού ομολόγου.
Στο ταμείο του βασικού μετόχου 331 εκατ. ευρώ
Μαζί με το προμέρισμα των 55,186 εκατ. ευρώ, που είχε δοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, η συνολική διανομή για τη χρήση του 2025 ανήλθε σε 455,186 εκατ. ευρώ. Προερχόμενα όλα, όχι από την τελική γραμμή του ισολογισμού, αλλά από τα ενδιάμεσα κέρδη που προέκυψαν από τις εκτεταμένες πωλήσεις ακινήτων. Κίνηση που συνιστά μια οιονεί επιστροφή κεφαλαίου.
Από το συνολικό ποσό, το επενδυτικό σχήμα του βασικού μετόχου —δηλαδή ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου και οι συν αυτώ επενδυτές— έλαβαν τη μερίδα του λέοντος, δηλαδή περί τα 331 εκατ. ευρώ καθαρά.
Διόλου απίθανο η επιλογή αυτής της γενναίας χρηματικής διανομής να αντανακλά και απαίτηση ορισμένων από τους συνεπενδυτές, οι οποίοι επιδίωξαν να αποζημιωθούν για τη συμμετοχή τους στο βασικό μετοχικό σχήμα.
Την ίδια στιγμή, όμως, για τους μετόχους μειοψηφίας άρχισαν να ηχούν σήμαντρα κινδύνου, υπό την έννοια ότι το χρήμα που μοιράστηκε από τα κέρδη τα οποία προέκυψαν από τις πωλήσεις ακινήτων διαφοροποιεί το μελλοντικό οικονομικό και επιχειρηματικό status της Prodea.
Καθοδική αναθεώρηση της εσωτερικής αξίας
Ήδη, λόγω της πρόσφατης χρηματικής διανομής και της εισόδου των νέων μετοχών, που αύξησαν κατά 3,9% τον αριθμό των υφιστάμενων τίτλων, επήλθε καθοδική αναθεώρηση της εσωτερικής αξίας. Η οποία και διαμορφώνεται πλέον στα 3,92 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή κατά 27,9% χαμηλότερα από την αμέσως προηγούμενη αποτίμηση.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η κλιμακούμενη δυσαρέσκεια στις τάξεις των μετόχων μειοψηφίας μεταφράστηκε σε πωλήσεις, οι οποίες ακόμη δεν έχουν κοπάσει. Ασκώντας ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις στην τιμή της μετοχής, η οποία πλέον βρίσκεται κατά 31,1% χαμηλότερα από την εσωτερική της αξία. Όταν, ενδεικτικά, ορισμένες άλλες εταιρείες του ευρύτερου τομέα της αξιοποίησης ακινήτων διαπραγματεύονται με discount της τάξεως του 31,5%-35,4% (Trade Estates, Lamda, Trastor), το οποίο φτάνει στο 41% και στο 43% για τις Premia και Noval.
Τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις του βασικού μετόχου
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι στο διάστημα από τις 10 έως και τις 15 Ιουνίου —παραμονή της αποκοπής του δικαιώματος στη χρηματική διανομή των 1,5066 ευρώ ανά μετοχή— ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, ως εκφραστής του σχήματος της Invel, προχώρησε σε πωλήσεις 1.193.207 μετοχών της Prodea, έναντι συνολικού τιμήματος 6.096.268 ευρώ. Δηλαδή, στη μέση τιμή των 5,109 ευρώ ανά μετοχή.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα εμφανίστηκε και ως αγοραστής, αποκτώντας 215.740 μετοχές έναντι 1.078.700 ευρώ, με μέσο κόστος κτήσης τα 5 ευρώ ανά μετοχή.
Εκείνο που συνάγεται από τα επίσημα στοιχεία των συναλλαγών είναι ότι από τις καθαρές πωλήσεις αντλήθηκαν περί τα 5 εκατ. ευρώ.
Δεν ήταν, όμως, τα μόνα. Διότι από πλευράς της ολλανδικής Invel και στο διάστημα από τις 28 Απριλίου έως τις 10 Ιουνίου έγιναν 20 κινήσεις πώλησης, μέσω των οποίων διατέθηκαν 199.533 μετοχές της Prodea και εισπράχθηκαν 1,13 εκατ. ευρώ. Με το μέσο κόστος διάθεσης να ανέρχεται σε 5,66 ευρώ…
Όπως φαίνεται, ο βασικός μέτοχος ώς πωλητής είναι ο μεγάλος κερδισμένος. Αντιθέτως, οι αγοραστές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και στελέχη της εταιρείας, παρά τα έσοδα που είχαν τη χρηματική διανομή, μετρούν τώρα μεγάλες απώλειες.
Το ίδιο συμβαίνει και με όσους αντάλλαξαν ομολογίες λαμβάνοντας μετοχές. Διότι το κόστος κτήσης είναι 3,4934 ευρώ (5 μείον τα 1,5066 ευρώ της χρηματικής διανομής) ενώ η τιμή της μετοχής είναι στα 2,70 ευρώ.
Η… χαμένη τιμή της μετοχής και ποιοι μοιράστηκαν τα bonus
Γεγονός που πυκνώνει τα ερωτήματα σχετικά με το πόσο ακόμη δρόμο μπορεί να έχει η πτώση της μετοχής της Prodea. Ήδη η αγοραία χρηματιστηριακή αξία της αξία της εταιρείας από τα υψηλά των 1,584 δις στα μέσα του περασμένου Απριλίου έχει καταπέσει στα 716,8 εκατ. ευρώ, με την προσθήκη και των νέων μετοχών.
Με τις τελευταίες κινήσεις η Prodea έχει μεν αποκαταστήσει το ζήτημα του free float σε επίπεδα υψηλότερα του απαιτούμενου 15%, όμως δεν φαίνεται να έχει βρει ακόμη το modus vivendi με ορισμένους από τους δυσαρεστημένους μετόχους μειοψηφίας. Κάτι που, ασφαλώς, γνωρίζει καλύτερα από όλους ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου.
Ο ίδιος, πάντως, όπως και άλλα έξι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, έλαβαν πέρυσι bonus συνολικού ύψους 3,477 εκατ. ευρώ. Ποσό που αυξήθηκε στα 4,225 εκατ. ευρώ από τα διανεμόμενα κέρδη της χρήσης 2025.
Πέρυσι, ο πρόεδρος Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου έλαβε από την εταιρεία μικτές αποδοχές ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν bonus. Το ίδιο ποσό bonus έλαβε ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της εταιρείας, Αριστοτέλης Καρυτινός, του οποίου οι συνολικές αποδοχές ανήλθαν σε 1,729 εκατ. ευρώ.
Επίσης, η Θηρεσία Μεσσάρη είχε συνολικές αποδοχές 907.709 ευρώ, εκ των οποίων τα 512.500 ευρώ αντιστοιχούσαν σε bonus. Ο Αθανάσιος Καραγιάννης έλαβε bonus 455.000 ευρώ και συνολικές αποδοχές 817.442 ευρώ. Ο Σταμάτης Σάπκας είχε συνολικές αποδοχές 253.750 ευρώ, με το bonus να ανέρχεται στις 150.000 ευρώ. Ο Νίκος Ιατρού έλαβε bonus 100.000 ευρώ, ενώ οι συνολικές αποδοχές του διαμορφώθηκαν στις 128.750 ευρώ. Αντίστοιχα, οι αποδοχές του Γιώργου Κουντούρη ανήλθαν σε 146.250 ευρώ, εκ των οποίων τα 60.000 ευρώ αφορούσαν bonus.
Εξαιρουμένων των στελεχών που είναι και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οι περσινές μέσες μικτές αποδοχές των 48 εργαζομένων στη μητρική Prodea, μαζί με τα καταβληθέντα bonus, ανήλθαν σε 107.000 ευρώ. Πρόκειται για τις υψηλότερες μέσες αποδοχές μεταξύ όλων των εισηγμένων εταιρειών.
Διαβάστε επίσης:
Prodea: Πρόωρη μερική αποπληρωμή ομολογιακού δανείου 120 εκατ. ευρώ
Τι συμβαίνει με τη μετοχή της Prodea
Τα νέα σχέδια της Invel με δύναμη πυρός 1 δισ. ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Buy, Hold or Sell: Άμεση ανάλυση για ΑΔΜΗΕ, Αlpha Bank, Intracom, Aegean, Amazon, Dianna Shipping, Meta, Palantir
- Πέτρος Τσώμος (Bluesites): Το real estate δεν αφορά μόνο τα κτίρια, αφορά αποφάσεις που αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε
- Η ΔΕΘ θα κλειδώσει τον Αύγουστο αλλά η αύξηση του πετρελαίου φέρνει νέες παρεμβάσεις
- Elikonos Capital: Ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από τις επενδύσεις σε δυναμικές ελληνικές εταιρείες
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.