• Ναυτιλία

    Αύξηση 16,1% στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο 8μηνο – Οι Ευρωπαίοι πλήρωσαν πάνω από 100 δισ. δολ. από την έναρξη του πολέμου

    Αυξήθηκαν κατά 16,1% οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας στο 8μηνο – Οι Ευρωπαίοι πλήρωσαν περισσότερα 100 δισ. δολάρια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία


    Τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, η Ρωσία, παρά το εμπάργκο που επέβαλαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, κατάφερε να μεταφέρει 148,4 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου χωρίς να συνυπολογιστούν οι ενδομεταφορές, σημειώνοντας αύξηση 16,1% σε ετήσια βάση.

    Με άλλα λόγια: Οι ρωσικές εξαγωγές καυσίμων πλοίων επέστρεψαν στα προ της πανδημίας επίπεδα, παρά το όγδοο πακέτο κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Μόσχας την περασμένη Πέμπτη.

    Όπως αναφέρει στην τελευταία ανάλυση της, η Banchero Costa, η ρωσική εξαγωγική μηχανή βρίσκεται συνεχώς «σε λειτουργία», ακόμη και στη μεταφορά ξηρών χύδην φορτίων χάρη στην υποστήριξη των συμμάχων της Μόσχας.

    Επισημαίνεται ότι η Ρωσία επιστρέφει επίσης στις εξαγωγές αργού πετρελαίου, δεδομένου ότι με το 11,1% των παγκόσμιων εξαγωγών, η Μόσχα εδραίωσε τη δεύτερη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη πίσω από τη Σαουδική Αραβία.

    Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, η Ρωσία μετέφερε 148,4 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου, εξαιρουμένων των ενδομεταφορών εσωτερικού, σημειώνοντας αύξηση 16,1% σε ετήσια βάση.

    Η Ινδία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στις εισαγωγές από τη Ρωσία. Το μεγαλύτερο μέρος της φετινής αύξησης των εξαγωγών ήταν από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ οι εξαγωγές από τα ρωσικά λιμάνια της Άπω Ανατολής μειώθηκαν σημαντικά.

    Περίπου το 68% του αργού πετρελαίου που εξήχθη από ρωσικά λιμάνια το 2022 φορτώθηκε σε πλοία Aframax, 31% σε Suezmax και κανένα σε VLCC, σύμφωνα με την ανάλυση Banchero Costa . Ταυτόχρονα, πολλά φορτία μεταφέρθηκαν δια θαλάσσης σε μεγαλύτερα πλοία της Ασία.

    Εν αναμονή του εμπάργκο της ΕΕ που θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, σημειώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση στα ταξίδια πετρελαιοφόρων από τη Ρωσία, ενώ οι κύριοι προορισμοί μέχρι στιγμής είναι η Ολλανδία, η Τουρκία, η Κίνα, η Ιταλία και η Ινδία.

    Οι όγκοι εξαγωγών ρωσικού άνθρακα τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν επίσης υψηλότεροι από ό,τι το 2021, με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Τουρκία και την Κίνα να είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με νέα έκθεση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ξοδέψει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά ορυκτά καύσιμα από την εισβολή στην Ουκρανία.

    Το νέο πακέτο κυρώσεων εισάγει νέες απαγορεύσεις εισαγωγών από την ΕΕ ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας, καθώς και περιορισμούς στις εξαγωγές, οι οποίοι – σύμφωνα με τις Βρυξέλλες – θα στερήσουν περαιτέρω τη ρωσική στρατιωτική μηχανή και βιομηχανία από εξαρτήματα και βασικές τεχνολογίες και την ευρωπαϊκή της οικονομία, υπηρεσίες και τεχνογνωσία .

    Οι κυρώσεις, και πάλι στα σχέδια των Βρυξελλών, θα στερήσουν από τον ρωσικό στρατό και τους προμηθευτές του επιπλέον συγκεκριμένα είδη και εξοπλισμό που απαιτούνται για τη συνέχιση του πολέμου στο ουκρανικό έδαφος.

    Διαβάστε επίσης:

    Μαρία Αγγελικούση: Δωρεά 2 εκατ. δολαρίων στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Daewoo Shipbuilding

    Έσοδα-ρεκόρ 2,1 δισ. δολάρια για τη Διώρυγα του Σουέζ

     



    ΣΧΟΛΙΑ