• Business

    Σε τι στάδιο βρίσκονται οι διαγωνισμοί για κτιριακά ΣΔΙΤ αξίας 1,3 δισ. ευρώ που διεκδικούν οι μεγάλοι όμιλοι

    Γεώργιος Περιστέρης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Χρήστος Ιωάννου, ΑΒΑΞ, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Mytilineos, Δημήτρης Ανδριόπουλος, Dimand, Πέτρος Σουρέτης, Intrakat, Δημήτρης Κοπελούζος, Όμιλος Copelouzos Group

    Γεώργιος Περιστέρης, (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Χρήστος Ιωάννου (ΑΒΑΞ), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), Δημήτρης Ανδριόπουλος, Dimand, Πέτρος Σουρέτης (Intrakat), Δημήτρης Κοπελούζος (Όμιλος Copelouzos Group)


    Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την περίοδο τουλάχιστον τέσσερεις διαγωνισμοί για κτιριακά ΣΔΙΤ αξίας περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα έργα που αφορούν στη δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων δημόσιου χαρακτήρα και ήδη το ενδιαφέρον των μεγάλων ελληνικών Ομίλων, όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Mytilineos και Κοπελούζος είναι αυξημένο.

    Αναλυτικότερα οι διαγωνισμοί αφορούν τα εξής έργα:

    • Το βιοκλιματικό κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών επί της Οδού Πειραιώς
    • Την ανέγερση 17 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και τις φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια τεσσάρων Περιφερειών
    • Την ανέγερση και την ανακαίνιση των δικαστικών μεγάρων
    • Τη δημιουργία 13 Κέντρων Πολιτικής Προστασίας

    Το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών

    Πρόκειται για το νέο βιοκλιματικό κτίριο επί της οδού Πειραιώς, στο οποίο θα συγκεντρωθούν και στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

    Ο προϋπολογισμός του υπό δημοπράτηση ΣΔΙΤ εκτιμάται στα 139,5 εκατ. Ευρώ και τα σχήματα που διεκδικούν το έργο είναι τα εξής:

    • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
    • ΑΒΑΞ
    • Intrakat-Redex (θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου με δραστηριότητα στην ανέγερση και το facility management τουριστικών καταλυμάτων, γραφειακών χώρων και πολυτελών οικιστικών projects
    • Mytilineos-Dimand

    Σχετικά με την πορεία της δημοπράτησης του έργου, όπως έχει ήδη γράψει το mononews, το Υπουργείο Υποδομών ετοιμάζεται να καλέσει τα παραπάνω σχήματα για την εκκίνηση του ανταγωνιστικού διαλόγου (Στάδιο Β1).

    Συγκεκριμένα, το Υπουργείο έχει ζητήσει από τα ενδιαφερόμενα σχήματα να συγκεντρώσουν και να αποστέλλουν τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για την αδειοδοτική ωρίμανση του έργου.

    Υπενθυμίζεται, ότι το Υπουργείο τρέχει τις διαδικασίες για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία είναι απαραίτητη για την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το ΥΠΕΝ.

    Στόχος του Υπουργείου είναι οι δεσμευτικές προσφορές να υποβληθούν εντός του έτους (Στάδιο Β2) και να γνωρίζουμε τον ανάδοχο του έργου στα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023. Αυτό σημαίνει πως η κατασκευή του κτιρίου θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2026 ή του 2027.

    Σχολικές Μονάδες – Φοιτητικές εστίες

    Σε προχωρημένο στάδιο δημοπράτησης βρίσκεται και το ΣΔΙΤ που αφορά στην ανέγερση 17 σχολικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία προϋπολογισμού 160 εκατ. Ευρώ, το οποίο διεκδικούν τα εξής σχήματα:

    • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
    • Ελλάκτωρ
    • ΑΒΑΞ
    • Intrakat-Redex
    • Mytilineos-ΑΤΕΣΕ
    • ΤΕΚΑΛ
    • Μηχανική Α.Ε.
    • ΕΚΤΕΡ-ΕΡΕΤΒΟ

    Ο διαγωνισμός βρίσκεται στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου και στόχος του Υπουργείου Υποδομών είναι να έχει ανακηρυχθεί ο προσωρινός ανάδοχος εντός του έτους. Συγκεκριμένα, τα σχολεία θα κατασκευαστούν Δήμους Νεάπολης Συκεών, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς, Πυλαίας, Χορτιάτη και Κατερίνης.

    Εφόσον η σύμβαση υπογραφεί μέχρι τα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023, τότε ο ανάδοχος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα έργα έως το 2025 ή το 2026 (χρειάζονται δύο έτη για την κατασκευή των κτιρίων βάσει της σύμβασης) και τα υπόλοιπα 27 έτη αφορούν τη συντήρηση και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

    Επιπλέον, σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή φοιτητικών εστιών στα Πανεπιστήμια Θράκης, Κρήτης, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας συνολικής αξίας 522,68 εκατ. ευρώ.

    Δικαστικά Μέγαρα

    Το εν λόγω έργο «σπάει» σε τρία ΣΔΙΤ η αξία των οποίων εκτιμάται στα 310 εκατ. Ευρώ. Τα δικαστικά μέγαρα στην Κεντρική Μακεδονία που αποτελούν το πρώτο μέρος δημοπρατούνται ήδη, ενώ ετοιμάζεται ήδη ο διαγωνισμός για τα δικαστήρια στην Κεντρική Ελλάδα που είναι το δεύτερο μέρος, και ωριμάζει ο διαγωνισμός για τα δικαστικά μέγαρα στην Κρήτη που ολοκληρώνει τα ΣΔΙΤ.

    Όσον αφορά τον διαγωνισμό για τη Βόρεια Ελλάδα για την ανέγερση και την ανακαίνιση των δικαστηρίων Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους τα κάτωθι επτά σχήματα:

    • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
    • ΑΒΑΞ
    • Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ
    • Intrakat – Redex
    • Μηχανική A.E.
    • ΤΕΚΑΛ-JCC (η λιβανέζικη ALJIHAD for Commerce and Contracting S.A.L.- JCC).

    Στόχος του Υπουργείου είναι οι δεσμευτικές προσφορές να υποβληθούν εντός του έτους με αποτέλεσμα ο ανάδοχος να αναμένεται να προκύψει εντός του 2023 και η κατασκευή των νέων δικαστηρίων να ολοκληρώνεται εντός του 2027.

    Το δεύτερο μέρος της κατασκευής και των lifting των δικαστικών μεγάρων αφορά τη Λαμία, το Βόλο, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα και ο εν λόγω διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του έτους.

    Ο τρίτος διαγωνισμός για τα δικαστικά μέγαρα Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο) βρίσκεται σε πιο πρώιμο στάδιο, καθώς ναι μεν έχουν υπάρχουν σύμβουλοι, αλλά πρέπει να ωριμάσει περισσότερο μελετητικά το έργο. Αυτό σημαίνει πως η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται αργότερα, δηλαδή προς τα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023.

    Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας

    Πρόκειται για τον υπό ωρίμανση διαγωνισμό που αφορά στα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας και ο οποίος «σπάει» σε δύο μέρη και τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2024. Οι διεκδικητές των δύο έργων είναι οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, Intrakat και Mytilineos-ΑΤΕΣΕ.

    Το πρώτο μέρος προϋπολογισμού 87,7 εκατ. ευρώ αφορά στην κατασκευή επτά Κέντρων στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Για το εν λόγω έργο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 12,7 εκατ. Ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

    Το δεύτερο cluster με τα υπόλοιπα έξι κτίρια στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου κοστολογείται στα 75,2 εκατ. Ευρώ. Για αυτό το έργο η χρηματοδότηση από το ΠΔΕ ανέρχεται στα 10,9 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Υπουργείο Υποδομών: Εντός του έτους δημοπρατείται και το δεύτερο τμήμα των ΣΔΙΤ για τα δικαστικά μέγαρα- Πότε δημοπρατείται το τρίτο μέρος

    Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κατασκευαστών και Υπουργείου Υποδομών για κτιριακό ΣΔΙΤ 139,5 εκατ. Ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ