• Business

    Ρίχνουν τις τιμές στην κινητή τηλεφωνία – Αυτά είναι τα νέα πακέτα

    Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) - Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova) - Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone)

    Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) – Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova) – Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone)


    Ο «πόλεμος» μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έχει φουντώσει για τα καλά. Η επιθετική στρατηγική που εφάρμοσε η Nova μετά τη συγχώνευσή της με την Wind, ρίχνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα τις τιμές των προϊόντων που προσφέρει τόσο σε κινητή όσο και σε σταθερή τηλεφωνία και ίντερνετ, έχει «υποχρεώσει» τον ανταγωνισμό να…σκύψει το κεφάλι και να βρει λύσεις για να… χτυπήσει στην αντεπίθεση.

    ΟΤΕ και Vodafone, προσπαθώντας να ακολουθήσουν από… κοντά τις νέες τιμές της Nova, έχουν εφαρμόσει την τακτική των…προσφορών, δίνοντας πακέτα κινητής σε χαμηλές τιμές, θέλοντας να προσελκύσουν νέους πελάτες. Η Vodafone προσφέρει ήδη ελκυστικότερα πακέτα ενώ ο ΟΤΕ πριν λίγες ημέρες έβγαλε νέες προσφορές, οι οποίες ωστόσο ισχύουν είτε για πελάτες που αποκτούν το πρώτο τους συμβόλαιο σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, είτε πελάτες που φεύγουν από μία εταιρεία π.χ Nova και έρχονται στην Cosmote.

    Όσον αφορά στα πακέτα σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ, μόλις πριν λίγες ημέρες η Vodafone ανακοίνωσε νέες τιμές στα συμβόλαια Double Play, ενώ και ο ΟΤΕ έχει βγάλει προσφορές οι οποίες ωστόσο διαρκούν μέχρι 31 Μαρτίου.

    Το μεγάλο δίλλημα

    Όπως παραδέχονται άνθρωποι της αγοράς και όπως δείχνουν έρευνες οι οποίες έχουν γίνει, όπως για παράδειγμα αυτή της EY, ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη ενέργειας αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την αγορά τηλεπικοινωνιών το 2023.

    Όλοι οι μεγάλοι ελληνικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν ανακοινώσει συνολικά επενδύσεις άνω των 5 δις. ευρώ για ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών αλλά και των δικτύων 5G, ενώ παράλληλα προσπαθούν να προσφέρουν στους πελάτες τους όσο το δυνατόν καλύτερα και φθηνότερα πακέτα σε κινητή, σταθερή, ίντερνετ και συνδρομητική.

    Το γεγονός αυτό, ο συνδυασμός δηλαδή επενδυτικού προγράμματος και αύξησης του κόστους ενέργειας, θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε αυξήσεις των τιμών που προσφέρουν τα προϊόντα τους.

    Ωστόσο ο αυξημένος πληθωρισμός που έχει οδηγήσει στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών βάζει δύσκολα στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, καθώς δεδομένης της κατάστασης βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλλημα. Είτε αυξάνουμε τις τιμές των προϊόντων που προσφέρουμε καθώς τα κόστη ενέργειας και τα επενδυτικά μας πλάνα είναι αρκετά κοστοβόρα, με κίνδυνο όμως να χάσουμε μέρος των πελατών μας, είτε μειώνουμε τις τιμές, καθώς η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών λόγω του πληθωρισμού έχει μειωθεί, με κίνδυνο όμως να μην μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δεσμεύσεις μας.

    Η Nova έχει ήδη διαλέξει το δεύτερο μονοπάτι, προσφέροντας πακέτα σε πολύ χαμηλές τιμές, με τον χρόνο να δείχνει εάν τελικά έχουν πράξει ορθώς.

    Τα ανταγωνιστικά πακέτα κινητής

    Με τα δεδομένα αυτά, το 2023 προμηνύεται «καυτό» για τον κλάδο, με τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να… «ακονίζουν τα μαχαίρια τους», αναζητώντας όσο μεγαλύτερο μερίδιο γίνεται από την πίτα, μα τον κάθε ένα από αυτούς να βασίζεται στα «δυνατά του χαρτιά».

    Η Nova, από την αρχή του χρόνου, όταν και επισημοποιήθηκε η συγχώνευση με την Wind, ανακοίνωσε νέα πολύ ανταγωνιστικά πακέτα, βάζοντας…δύσκολα σε OTE και Vodafone. Το δυνατό χαρτί της νέας Nova αποτελεί το πακέτο Unlimited+ με απεριόριστο χρόνο ομιλίας και μηνυμάτων, καθώς και 2GB data με 15 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο σε αυτό το πακέτο προστίθενται αυτό για όλη την οικογένεια και αυτό για νέους συνδρομητές κινητής που θα συνδυάσουν νέο ή υφιστάμενο σταθερό NOVA, στα 13 ευρώ.

    Παράλληλα προσφέρει το Unlimited+ 6GB, με απεριόριστα λεπτά στα 21 ευρώ, το Unlimited+ 15GB, επίσης με απεριόριστα λεπτά στα 27 ευρώ, καθώς και το Unlimited All, με απεριόριστο χρόνο ομιλίας, SMS και δεδομένα, έναντι 33 ευρώ τον μήνα.

    Η Cosmote από την πλευρά της, διατηρεί τα ακριβότερα πακέτα κινητής, έχοντας όμως την πρωτοκαθεδρία στους συνδρομητές. Ωστόσο προσφάτως έβγαλε νέες προσφορές στα πακέτα κινητής, τα οποία όμως ισχύουν μόνο για νέους πελάτες ή για πελάτες που φεύγουν από έναν άλλον πάροχο π.χ Nova και έρχονται στην Cosmote.

    Το φθηνότερο πακέτο ξεκινάει από τα 22 ευρώ και προσφέρει απεριόριστα λεπτά προς όλους με 5GB internet, το αμέσως επόμενο είναι στα 25 ευρώ με απεριόριστα λεπτά και 10GB ίντερνετ, το τρίτο πακέτο είναι στα 30 ευρώ με απεριόριστα λεπτά και 20GB ίντερνετ, το τέταρτο στα 34 ευρώ με 40GB ίντερνετ και το τελευταίο είναι το Unlimited πακέτο στα 35,90 ευρώ, που προσφέρει απεριόριστα GB και λεπτά ομιλίας.

    Και η Vodafone έχει μειώσει τις τιμές της μετά το «χτύπημα» της Nova, ενώ εφαρμόζει και αυτή την τακτική των προσφορών.

    Συγκεκριμένα πλέον προσφέρει το Vodafone RED Start στα 31,3 ευρώ τον μήνα, με 8GB ίντερνετ, απεριόριστα λεπτά ομιλίας και 6000 SMS προς όλα τα εθνικά δίκτυα. Ωστόσο αυτό το πρόγραμμα διαμορφώνεται στα 20,23 ευρώ τον μήνα με Vodafone σταθερή.

    Επίσης διαθέτει τα απεριόριστα λεπτά με 20GB στα 39,46 ευρώ, ενώ αυτές τις μέρες τρέχει με προσφορά το Unlimited πακέτο για απεριόριστα data, απεριόριστες κλήσεις και απεριόριστα SMS προς εθνικά δίκτυα, στα 27,6 ευρώ τον μήνα. Να σημειωθεί ότι μέχρι πριν λίγο καιρό το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν στα 39 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Φουντώνει ο ανταγωνισμός στα πακέτα σταθερής και ίντερνετ – Απαντά η Vodafone σε Nova-Cosmote



    ΣΧΟΛΙΑ