• Business

    Φουντώνει ο ανταγωνισμός στα πακέτα σταθερής και ίντερνετ – Απαντά η Vodafone σε Nova-Cosmote

    Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone) - Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) - Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova)

    Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone) – Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) – Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova)


    Ο «πόλεμος» τιμών μαίνεται στο μέτωπο των τηλεπικοινωνιών, με την Vodafone να περνά στην αντεπίθεση, βγάζοντας νέες χαμηλότερες τιμές στα πακέτα σταθερής και ίντερνετ, ως απάντηση στα νέα τιμολόγια που ανακοίνωσε η Nova προ ενός μήνα αλλά και στην Cosmote, μετά τις προσφορές που «έβγαλε» προ δύο εβδομάδων.

    Το 2023 μπήκε πολύ δυνατά για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, επιβεβαιώνοντας τους ιθύνοντες της αγοράς οι οποίοι τονίζουν ότι «η αγορά των τηλεπικοινωνιών είναι μια καθημερινή μάχη». Μετά την απρόσμενη κίνηση της νέας Nova, η οποία εφάρμοσε μια πολύ επιθετική στρατηγική, ρίχνοντας αρκετά τις τιμές των προϊόντων που προσφέρει σε κινητή τηλεφωνία, σταθερή και ίντερνετ, η Vodafone «σήκωσε το γάντι», φέρνοντας νέες μειωμένες τιμές στα 2play πακέτα για σταθερή τηλεφωνία και υψηλές ταχύτητες ίντερνετ για 300Mbps, 500Mbps και 1Gbps, σε μια «μάχη» η οποία όπως φαίνεται θα κρατήσει καιρό.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο ΟΤΕ προχώρησε σε… τακτική προσφορών, καθώς «έβγαλε» πακέτα σε νέες χαμηλότερες τιμές σε σταθερή και ίντερνετ, προσφορές οι οποίες ωστόσο ισχύουν μέχρι τις 31 Μαρτίου.

    Η αγορά βρίσκεται σε «αναβρασμό» καθώς υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ενώ δεν αποκλείεται οι τιμές σε πακέτα, ειδικά από Cosmote και Vodafone, να αλλάξουν και προς το καλύτερο.

    Με τα δεδομένα αυτά, το 2023 προμηνύεται έτος «φωτιά» για τον κλάδο, καθώς όλοι οι μεγάλοι πάροχοι «ακονίζουν τα μαχαίρια τους», προσπαθώντας να πάρουν όσο μεγαλύτερο μερίδιο γίνεται από την πίτα, εστιάζοντας ο καθένας στα «δυνατά του χαρτιά».

    Μπροστά σε ένα μεγάλο δίλλημα

    Όπως παραδέχονται άνθρωποι της αγοράς, ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη ενέργειας αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την αγορά τηλεπικοινωνιών το 2023. Όλοι οι μεγάλοι ελληνικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν ανακοινώσει συνολικά επενδύσεις άνω των 5 δις. ευρώ για ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών αλλά και των δικτύων 5G, ενώ παράλληλα προσπαθούν να προσφέρουν στους πελάτες τους όσο το δυνατόν καλύτερα πακέτα σε κινητή, σταθερή, ίντερνετ και συνδρομητική.

    Το γεγονός αυτό, ο συνδυασμός δηλαδή επενδυτικού προγράμματος και αύξησης του κόστους ενέργειας, θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε αυξήσεις των τιμών που προσφέρουν τα προϊόντα τους.

    Ωστόσο ο αυξημένος πληθωρισμός που έχει οδηγήσει στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών βάζει δύσκολα στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, καθώς δεδομένης της κατάστασης βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλλημα. Είτε αυξάνουμε τις τιμές των προϊόντων που προσφέρουμε καθώς τα κόστη ενέργειας και τα επενδυτικά μας πλάνα είναι αρκετά κοστοβόρα, με κίνδυνο όμως να χάσουμε μέρος των πελατών μας, είτε μειώνουμε τις τιμές, καθώς η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών λόγω του πληθωρισμού έχει μειωθεί, με κίνδυνο όμως να μην μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δεσμεύσεις μας.

    Οι τακτικές, οι προσφορές και οι νέες τιμές

    Η Nova διάλεξε ήδη το δεύτερο μονοπάτι, αυτό δηλαδή της μείωσης στις τιμές των προϊόντων, με στόχο να αυξήσει το πελατολόγιό της. Με την τακτική της αυτή να μένει να αποδειχθεί πόσο και αν θα της στοιχίσει.

    Ο ΟΤΕ διαλέγει, τουλάχιστον προς το παρόν, να ακολουθήσει μία «μέση οδό», την τακτική των προσφορών, βγάζοντας πακέτα που ο πελάτης μπορεί να «κλείσει» μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, σε σαφώς καλύτερες τιμές.

    Η Vodafone, ωστόσο, έβγαλε τρία νέα πακέτα Double Play με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) και ίντερνετ σε υψηλές ταχύτητες, σε βελτιωμένες τιμές.

    Συγκεκριμένα έβγαλε πακέτο Double Play με ταχύτητες 300Mbps, με απεριόριστα σταθερά και 360 λεπτά προς κινητά σε Ελλάδα και διεθνή σταθερά 45 χωρών στα 34,89 ευρώ, πακέτο Double Play με ταχύτητες 500Mbps, με απεριόριστα σταθερά και 360 λεπτά προς κινητά σε Ελλάδα και διεθνή σταθερά 45 χωρών στα 39,90 ευρώ και το πακέτο Double Play με ταχύτητες 1Gbps, με απεριόριστα σταθερά και 360 λεπτά προς κινητά σε Ελλάδα και διεθνή σταθερά 45 χωρών στα 47,90 ευρώ. Και στα τρία πακέτα ισχύει επιπλέον έκπτωση 1 ευρώ αν το συμβόλαιο συνδυαστεί με σύνδεση κινητής τηλεφωνίας στη Vodafone.

    Νωρίτερα τον προηγούμενο μήνα, ο ΟΤΕ, θέλοντας να κάνει τα πακέτα σταθερής και ίντερνετ πιο ελκυστικά, έβγαλε προσφορές κάνοντας σημαντικές μειώσεις στις τιμές.

    Έτσι, μέχρι 31 Μαρτίου προσφέρει το πακέτο των 300 Mbps με απεριόριστα προς σταθερά και κινητά στα 36,90 ευρώ, αυτό των 500Mbps με απεριόριστα προς σταθερά και κινητά στα 36,90 ευρώ και στα 49,90 ευρώ το πακέτο με ταχύτητες ίντερνετ στα 1Gbps με απεριόριστα προς σταθερά και κινητά.

    Η Nova ήδη από την αρχή του χρόνου έχει ανανεώσει τις τιμές της και προσφέρει Internet 200Mbps και απεριόριστη ομιλία προς σταθερά και κινητά  στα 33 ευρώ, τα 500Mbps και απεριόριστη ομιλία προς σταθερά και κινητά στα 26 ευρώ και το 1Gbps επίσης στα 33 ευρώ τον μήνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Πόλεμος τιμών σε σταθερή και ίντερνετ – Σηκώνει το γάντι στον ανταγωνισμό η Cosmote

    «Χαμηλές πτήσεις» για το σταθερό ίντερνετ – Οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ που θα αλλάξουν το τοπίο



    ΣΧΟΛΙΑ