• Business

    Rene Benko: Η πτώση του αυτοδημιούργητου μεγιστάνα με τους ισχυρούς φίλους

    Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ρενέ Μπένκο


    Ο αυτοδημιούργητος μεγιστάνας του real estate Rene Benko καυχιόταν ότι μόνο η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας και η καθολική εκκλησία μπορούν να ανταγωνιστούν το χαρtοφυλάκιο των exclusive ακινήτων που διαχειριζόταν, αξίας 23 δισ. ευρώ.

    Ξεκίνησε ανασκευάζοντας σοφίτες, όμως ανέπτυξε ένα ακόμα ταλέντο: να προσελκύει και να πείθει δισεκατομμυριούχους να επενδύσουν στην επιχείρηση ακινήτων του, την οποία κατάφερε να εκτοξεύσει σε μικρό χρονικό διάστημα και να κυριαρχήσει στο ευρωπαϊκό real estate για πάνω από δύο δεκαετίες.

    Με υποσχέσεις όπως «Τώρα μπορείτε να κερδίσετε χρήματα χωρίς να κάνετε τίποτα» και «Ποτέ δεν ήταν τόσο βαρετό να γίνεις πλούσιος» πέτυχε να προσεγγίσει και να συνεργαστεί με μεγιστάνες της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

    Πίσω όμως από το πολυτελές προφίλ της εταιρείας του κρυβόταν μία δομή γεμάτη «ρωγμές». Ο τεράστιος δανεισμός που έδινε «φτερά» στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Benko και στο μπαράζ εξαγορών έπεσε θύμα των υψηλών επιτοκίων και παρά τους πιστούς επενδυτές του, κάποια στιγμή το άστρο του έχασε τη λάμψη του.

    Η κατάρρευση της Signa

    Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Signa Holdings κήρυξε πτώχευση την Τετάρτη και ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στο Εμπορικό Δικαστήριο της Βιέννης, προκειμένου να τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης υπό αυτοδιαχείριση. Νωρίτερα είχε προηγηθεί ένα ντόμινο εξελίξεων, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο είχε πτωχεύσει η Signa Sports United, ενώ την περασμένη Παρασκευή η η Signa Real Estate Management Germany, θυγατρική στη Γερμανία της Signa Prime Selection.

    Πριν λίγες ημέρες μία ανταρσία επενδυτών είχε ήδη οδηγήσει τον Μπένκο στην πόρτα της εξόδου από την εταιρεία που ίδρυσε.

    Η κατάρρευση της αυτοκρατορίας του αφήνει μισοτελειωμένα project και μεγάλη αβεβαιότητα σε κορυφαίους επενδυτές του όπως η οικογένεια Peugeot, οι οποίοι αναμένεται να χάσουν πολλά χρήματα. Οι κατασκευαστικές εργασίες είχαν σταματήσει στο Elbtower στο Αμβούργο και σε άλλες τοποθεσίες, και δεκάδες γερμανικές πόλεις αντιμετωπίζουν το κλείσιμο των πολυκαταστημάτων Galeria της Signa, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στις εμπορικές περιοχές του κέντρου. Μόνο στην Αυστρία, 390 εταιρείες συνδέονται με τη Signa Holding.

    Το καμπανάκι της ΕΚΤ

    Η εντυπωσιακή επέκταση της αυτοκρατορίας του Benko τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε περάσει απαρατήρητη από τις ρυθμιστικές αρχές. Τα καμπανάκια όμως ήρθαν αργά για τους επενδυτές που ακολούθησαν πιστά τον 46χρονο μεγιστάνα αλλά και τις τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στην εταιρεία.

    Μια εσωτερική παρουσίαση 76 σελίδων που είδε το Reuters απαριθμεί σχεδόν 40 δανειστές και ασφαλιστικές εταιρείες ως «επενδυτές και χρηματοδοτικούς εταίρους».

    Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Allianz, η ασφαλιστική Ergo της Munich Re, η BNP Paribas, αυστριακές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της RBI, και ορισμένα γερμανικά ταμιευτήρια.

    Η ΕΚΤ είχε ζητήσει με έγγραφό της από ευρωπαϊκές τράπεζες να αναφέρουν το μέγεθος της έκθεσης τους στη Signa. Η κεντρική τράπεζα δεν σχολίασε την κατάρρευσης της  εταιρείας αλλά αντ’ αυτού παρέπεμψε σε επιστολή που έστειλε πριν λίγες ημέρες ο επικεφαλής του εποπτικού φορέα SSM, Αντρέα Ενρία σχετικά με «ανησυχίες» του για τον δανεισμό ακινήτων.

    Από τις σοφίτες στα πολυτελή ακίνητα

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Benko κατάφερε να εκτοξεύσει την περιουσία του στα 5 δισ. ευρώ, ξεκινώντας από το μηδέν.

    Στα 20 του είχε κερδίσει το πρώτο του εκατομμύριο και στα 40 του χρόνια βρέθηκε στην δεκάδα των πιο πλούσιων Αυστριακών.

    Παιδί ενός δημοτικού υπαλλήλου και μιας νηπιαγωγού, εγκατέλειψε το λύκειο και ασχολήθηκε με την αναμόρφωση μικρών χώρων, όπως σοφίτες, σε πολυτελή καταλύματα.

    Η ευχέρεια του να συναναστρέφεται με πλούσιους γόνους τον έφερε κοντά με τον Karl Kovarik, κληρονόμο της Stroh-Tankstellen, εταιρείας  με πρατήρια καυσιμων σε όλη την Αυστρία, με τον οποίο την Immofina, πρόδρομο του ομίλου Signa.

    Το 2003, ο Benko προσπάθησε να προσελκύσει επενδυτές στη Signa με υποσχέσεις στην ιστοσελίδα του: «Τώρα μπορείτε να κερδίσετε χρήματα χωρίς να κάνετε τίποτα» και: «Ποτέ δεν ήταν τόσο βαρετό να γίνεις πλούσιος». Και τα κατάφερε…

    Η μεγάλη επιτυχία του ήρθε με την εξαγορά του πολυκαταστήματος Tyrol, που οδήγησε σε μια αυτοκρατορία ακινήτων που περιλαμβάνει το Golden Quartier, το πολυτελές ξενοδοχείο Park Hyatt, το εμβληματικό Postsparkasse στη Βιέννη και το 50% του Chrysler Building στη Νέα Υόρκη.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρεοκόπησε η Signa, από τις μεγαλύτερες εταιρίες ακινήτων στην Ευρώπη

    Selfridges: Παραιτείται από την «αυτοκρατορία» των €23 δισ. ο Ρενέ Μπένκο;

    Τεχνητή Νοημοσύνη: Εναν χρόνο μετά το ChatGPT, οι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν τα ηνία



    ΣΧΟΛΙΑ