• Business

    Ρεκόρ ξένων επενδύσεων το 2022 – Στην τεχνολογία η μερίδα του λέοντος

    Στις 20 Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ


    Για ρεκόρ στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις το 2022 κάνει λόγο η κυβέρνηση, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, γεγονός που σε συνδυασμό με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν ισχυρή αναπτυξιακή πορεία στην ελληνική οικονομία.

    Επενδύσεις σε τομείς κλειδιά, στους οποίους η Ελλάδα υστερούσε κατά πολύ σχετικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως αυτόν της τεχνολογίας, ήρθαν στην Ελλάδα μέσω μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών, για να προσδώσουν στη χώρα την αίγλη που της έλειπε, οδηγώντας την παράλληλα στον ψηφιακό της μετασχηματισμό.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο, μέχρι στιγμής οι ξένες επενδύσεις έχουν καλύψει άνω του 85% των επενδύσεων το 2021, καθώς το πρώτο 7μηνο του 2022 ανήλθαν στα 4,2 δισ. ευρώ, από 5 δισ. ευρώ όλο το 2021.

    Επιπλέον για το 2023 το υπουργείο Οικονομικών αναμένει αύξηση των επενδύσεων κατά 16%, με την Κομισιόν από την πλευρά της να αναμένει μικρότερη αύξηση της τάξης του 8,5%.

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τόνισε ότι παρά τις πρωτόγνωρες προκλήσεις η Ελλάδα έχει καταφέρει να προσελκύσει μεγάλης αξίας επενδύσεις που την βάζουν ξανά στον χάρτη, ενώ επεσήμανε ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά ρεκόρ των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.

    Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «βασικό ζητούμενο στην άσκηση οικονομικής πολιτικής είναι η χώρα να επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», λέγοντας ότι «σύμφωνα με την Κομισιόν η Ελλάδα θα έχει φέτος διπλάσιο αριθμό οικονομικής μεγέθυνσης από τον μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο και του χρόνου, μία πιο δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη, η Ελλάδα θα έχει τριπλάσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης».

    Οι μεγάλες επενδύσεις στην τεχνολογία

    Οι ξένοι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν χτυπήσει ήδη την πόρτα της Ελλάδας, φέρνοντας εμβληματικές επενδύσεις που το οικονομικό αντίκτυπο είναι πολύ σημαντικό ενώ ταυτόχρονα δείχνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο κυβερνητικό έργο και τις προοπτικές της χώρας για ψηφιακή ανάπτυξη.

    Η Google, η Amazon, η Microsoft αλλά και η Digital Realty (μέσω της ελληνικής Lamda Hellix) έχουν δρομολογήσει -ή έχουν ήδη ξεκινήσει- έργα πολλών δισεκατομμυρίων, πρωτοστατώντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
    Μόλις τη προηγούμενη εβδομάδα η Digital Realty, μέσω της ελληνικής θυγατρικής της Lamda Hellix, παρουσίασε το 4οData Center που κατασκευάζει στην Ελλάδα και το πρώτο στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του Athens 3 στο Κορωπί. Η Lamda Hellix λειτουργεί ήδη δύο Data Centerστην Αττική ενώ εκτός από την Κρήτη κοιτάει επενδύσεις και στην Βόρεια Ελλάδα.

    Mega project με Data Center τρέχει και ηMicrosoft, που περιλαμβάνει τρία Κέντρα Δεδομένων σε Σπάτα και Κορωπί. Ο συνολικός προϋπολογισμός υπολογίζεται στα 976.168.800 ευρώ, εκ των οποίων τα 746.548.800 ευρώ θα αφορούν κεφαλαιουχικές δαπάνες, την αγοράς γης, την κατασκευή κτηρίων και τη προμήθειας τεχνολογικού εξοπλισμού. Τα υπόλοιπα 229.620.000 ευρώ υπολογίζονται για λειτουργικές δαπάνες προσωπικού, κόστος συντήρησης κτηρίων και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Μάλιστα το οικονομικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ.

    Μεγάλη επένδυση η οποία θα εισφέρει περισσότερα από 2 δις. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας ανακοίνωσε πριν λίγες εβδομάδες και η Google. O τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε την απόφασή του να εγκαταστήσει την πρώτη περιοχή παροχής προηγμένων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (CloudRegion) στη χώρα για την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη, παίζοντας παράλληλα καταλυτικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό της χώρας.

    Και η Amazon όμως έριξε τα «επενδυτικά της δίχτυα» στην Ελλάδα, καθώς έχει ανακοινώσει επενδύσεις για εγκατάσταση Τοπικής Ζώνης, ένα έργο αξία 200 εκατ. ευρώ. Οι Τοπικές Ζώνες είναι εφαρμογές υποδομών που φέρνουν υπολογιστικές και αποθηκευτικές υπηρεσίες της Amazon Web Services (AWS) πιο κοντά στους πελάτες/χρήστες. Εγκατεστημένες σε μεγάλα αστικά και τεχνολογικά κέντρα, μειώνουν τον χρόνο απόκρισης των εφαρμογών σε ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου, βελτιστοποιώντας την ταχύτητα υπηρεσιών όπως το streaming, το gaming, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι προσομοιώσεις, οι εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας κ.α.

    Διαβάστε επίσης:

    Lamda Hellix: Κόμβος μεταφοράς δεδομένων η Κρήτη – Επενδύσεις και νέες συνεργασίες

    Σταϊκούρας: Χρονιά ρεκόρ το 2022 για τις άμεσες ξένες επενδύσεις



    ΣΧΟΛΙΑ