Business

Lamda Hellix: Κόμβος μεταφοράς δεδομένων η Κρήτη – Επενδύσεις και νέες συνεργασίες

Απόστολος Κάκκος, Πρόεδρος και CEO της Lamda Hellix - Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Απόστολος Κάκκος, Πρόεδρος και CEO της Lamda Hellix – Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων


Νέες επενδύσεις αλλά και καινούργιες συνεργασίες ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος της Lamda Hellix Απόστολος Κάκκος, στην επίσημη παρουσίαση του 5ου Data Center της εταιρείας στην Ελλάδα και πρώτου στο Ηράκλειο της Κρήτης, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι η Κρήτη μπορεί να εξελιχθεί σε κόμβο διακίνησης δεδομένων στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην επίσημη παρουσίαση του Data Center, παρουσία του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Κάκκος τόνισε ότι με την επένδυση αυτή, η Lamda Hellix αυξάνει τη «παρουσία» της στον τομέα των δεδομένων φέρνοντας μια επένδυση της οποίας το οικονομικό αποτύπωμα αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ, δίνοντας παράλληλα μεγαλύτερη επενδυτική αξία στο νησί. Ο κ. Κάκκος εξήρε την σημασία των επενδύσεων σε data center στην Ελλάδα καθώς όπως είπε η χώρα μπορεί να έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου, κοιτάζοντας πλέον το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς δεδομένων, καθώς τόσο η γεωγραφική της θέση όσο και το θετικό επενδυτικό αίσθημα που έχει δημιουργηθεί, δείχνουν πλέον τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση. «Στο νέο διαρκώς διογκούμενο ψηφιακό κόσμο τα Multi-tenant Data Centers είναι οι στρατηγικές υποδομές εκείνες που δίνουν τη δυνατότητα σε μια χώρα όχι μόνο να διατηρήσει την κυριότητα των ψηφιακών δεδομένων της εντός των τειχών αλλά και παράλληλα να τοποθετηθεί στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη, να αποκτήσει ψηφιακή βαρύτητα και μέσω της τελευταίας, να αυξήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και την παραγόμενη προστιθέμενη αξία της», τόνισε ο κ. Κάκκος μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

«Ζούμε σήμερα σε έναν ψηφιακό κόσμο που συνεχώς μεγαλώνει. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός όπως έχουμε διαπιστώσει από την περίοδο της πανδημίας και μετά αλλάζει τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα, επεσήμανε ο CEO της Lamda Hellix. Η επιλογή της Κρήτης είναι απλή είπε ο κ. Κάκκος.

«Παρόλο που η Κρήτη αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής τα περισσότερα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών, αυτών δηλαδή που ενώνουν ηπείρους και μεγάλες γεωγραφικές περιοχές μεταξύ τους, περνούν λίγα χιλιόμετρα νοτίως του νησιού και προσγειαλώνονται στην Σικελία και την Μασσαλία. Ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί συνθήκες μειωμένης διαθεσιμότητας και ανθεκτικότητας σε περίπτωση που κάτι συμβεί στα κέντρα της Μασσαλίας και της Σικελίας. Επομένως η Κρήτη αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία» .

Το data center στο Ηράκλειο θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που μελλοντικά θα καταλήγουν στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων του Τυμπακίου, των Χανίων αλλά και της Σητρείας, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί όλη η Κρήτη από αυτή την επένδυση. «Η επένδυσή μας αυτή αποτελεί ορόσημο για την τοπική κοινωνία, καθώς η Κρήτη μετατρέπεται σε κόμβο τεχνολογίας και σταυροδρόμι ψηφιακών διεθνών διαδρόμων μεταξύ τριών ηπείρων» τόνισε ο κ. Κάκκος.

Ο CEO της Lamda μίλησε για τις καινούργιες συνεργασίες με πολλές εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας όπως η Amazon Web Services αλλά και η Vodafone, συνεργασίες που όπως παραδέχτηκε ο ίδιος θα βοηθήσουν την εταιρεία να μεγαλώσει. Επίσης το γεγονός ότι η Lamda ξεκίνησε ένα τόσο μεγάλο έργο στην Κρήτη (6,5 MW) συμβάλλει στο να προσελκύσει το νησί πληθώρα επενδυτών, ενώ άφησε ανοικτό το Heraklion 1 να ακολουθήσουν κι άλλα data center χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο αν είναι μεγαλύτερης ή μικρότερης ισχύος.

Στο «μέτωπο» των υπόλοιπων Data Center που προχωράει η Lamda Hellix ο κ. Κάκκος είπε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένονται τα εγκαίνια του Athens 3, ενώ εντός της επόμενης εβδομάδας βγαίνουν οι αδειοδοτήσεις και για το Athens 4, μιας επένδυσης των 100 εκατ. ευρώ περίπου.

Σε συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Κάκκος τόνισε ότι το 2022 αναμένεται να είναι μια χρονιά-ρεκόρ για την Lamda Hellix, καθώς ο τζίρος θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ από 15,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021, επισημαίνοντας ότι και το 2023 αναμένεται επίσης μια πολύ «δυνατή» χρονιά.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην παρουσίαση του Data Center της Lamda Hellix στο Ηράκλειο

Άδωνις Γεωργιάδης: Η επένδυση αλλάζει τελείως τη θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τόνισε ότι οι επενδύσεις που κάνει η Digital Realty τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι πραγματικές και η Lamda Helix είναι από τις εταιρίες που μας κάνουν υπερήφανους για τη χώρα μας. Το γεγονός ότι μία εταιρεία αυτού του βεληνεκούς, της Digital Realty έρχεται και κάνει μία επένδυση τόσο μεγάλου βεληνεκούς εδώ, αλλάζει τελείως τη θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη, και είμαι απολύτως βέβαιος ότι τα επόμενα χρόνια θα προσελκύσει και άλλες τέτοιου τύπου επενδύσεις. Άρα, υπό την έννοια αυτή, πρώτον χαίρομαι ιδιαίτερα που άλλο ένα μεγάλο data center χτίζεται στην Ελλάδα, επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

«Η δημιουργία αυτής της επένδυσης εδώ θα ανεβάσει όλη τη ΒΙΠΕ ένα σκαλί προς τα πάνω. Δείτε το κτίριο τώρα και να έρθετε σε δυο χρόνια να δείτε το κτίριο που θα υπάρχει. Θα είναι ένα κόσμημα. Αυτό θα αλλάξει όλη τη γειτονιά, όλη την περιοχή. Άρα, ένας λόγος παραπάνω να τρέξουμε και εμείς λίγο περισσότερο το βιομηχανικό πάρκο στην Κρήτη».

«Heraklion 1»

H νέα επένδυση της Lamda Hellix στο Ηράκλειο της Κρήτης, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιχειρηματικών κινήσεων στρατηγικής σημασίας που τρέχει η εταιρία τον τελευταίο χρόνο για τη δημιουργία μιας νέας εποχής ασφαλών και διασυνδεδεμένων data communities σε μεγάλα hubs σε όλο τον κόσμο.

Το νέο αυτό data center αναμένεται να χρησιμεύσει ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια και συμπληρώνοντας την συνεχόμενα αυξανόμενη παρουσία της στην Αθήνα, η οποία διαθέτει δύο λειτουργικά data center και δύο υπό ανάπτυξη. Ως κόμβος για την παγκόσμια διακίνηση δεδομένων, αυτές οι επενδύσεις αναμένεται να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία συμβούλων IDG, για κάθε 1 ευρώ αρχικής επένδυσης της Lamda Hellix στην Ελλάδα, η συνολική προστιθέμενη αξία ξεπερνά τα 8,23 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Απ. Κάκκος (Lamda Hellix): Έρχονται νέες επενδύσεις σε Data Centers – Τον Δεκέμβριο τα εγκαίνια του Athens 3

Αυξάνονται οι επενδύσεις στην τεχνολογία το 2023ΣΧΟΛΙΑ