• Business

    Ραγδαίες εξελίξεις στο σκάνδαλο των Folli Follie- Θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη η «αγία οικογένεια» των Κουτσολιούτσων

    folli follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Ο «μέγας θυμός» που κυριαρχεί στην επενδυτική κοινότητα για τα «έργα και ημέρες» της οικογένειας των Κουτσολιούτσων, δρομολογεί νέες και ραγδαίες εξελίξεις στο ανοικτό μέτωπο του σκανδάλου των Folli Follie.

    Μια ομάδα από περίπου 80 ζημιωθέντες επενδυτές, οι οποίοι είναι κάτω από τη νομική σκέπη της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, αποφάσισαν να κινηθούν δυναμικά και να προχωρήσουν εμπρόθεσμα στην υποβολή εγκλήσεων, για τη μεγαλύτερη απάτη στη σύγχρονη χρηματιστηριακή και επιχειρηματική ιστορία του τόπου.

    Με το δεδομένο αυτό και όπως όλα δείχνουν, η τριμελής οικογένεια του Δημήτρη, της συζύγου του Καίτης και του γιου τους Τζώρτζη, θα λογοδοτήσει εν τέλει στη Δικαιοσύνη. Όπως επίσης και οι άλλοι εμπλεκόμενοι στην αμαρτωλή υπόθεση, που σέρνεται εδώ και ενάμιση χρόνο, από την αποκάλυψή της.

    Ειδικά σε ότι αφορά την «αγία οικογένεια» των ιδρυτών και βασικών μετόχων της Folli Follie, φαίνεται να πηγαίνουν περίπατο οι ευσεβείς πόθοι τους, περί ατιμωρησίας. Πόθοι που επωάστηκαν από τους πολυσυζητημένους, νέους ποινικούς κώδικες. Με βάση τους οποίους τα αδικήματα της απάτης σε βάρος ιδωτών επενδυτών, αλλά και κατά του Δημοσίου διώκονται μόνο κατόπιν εγκλήσεων, από όσους έχασαν λεφτά. Πέφτοντας θύματα της διαχρονικής και εκτεταμένης παραποίησης των οικονομικών στοιχείων που δημοσιοποιούσε η εισηγμένη στη χρηματιστηριακή της Αθήνας Folli Follie.

    Όπως έχει αποκαλύψει το mononews.gr, εκπέμποντας και τα αντίστοιχα σήμαντρα κινδύνου ,το χρονικό περιθώριο για να κινηθεί η ποινική διαδικασία για τους εμπλεκόμενους στη απάτη των Folli Follie εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου. Στις λίγες μέρες που απομένουν πλέον μέχρι την επόμενη Πέμπτη, θα πρέπει οι επενδυτές ( μέτοχοι αλλά και ομολογιούχοι της Folli) να υποβάλουν έγκληση, ζητώντας την τιμωρία των υπευθύνων.

    Η υποβολή των εγκλήσεων είναι μια απλή διαδικασία και θα πρέπει να γίνει στο γραφείο της αρμόδια 4ης Τακτικής Ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεξοπούλου ,καθώς εκείνη έχει αναλάβει να «τρέξει» την υπόθεση. Μετά από του πόρισμα-φωτιά του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, που της έχει επιδοθεί πριν από περίπου έναν χρόνο…

    Καταθέσαμε εγκλήσεις στην Ανακρίτρια

    Ήδη, προς αυτήν την κατεύθυνση, δρομολογήθηκαν εξελίξεις. Επί των οποίων ο νομικός Γιάννης Κυριακόπουλος, επικεφαλής της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, αναφέρει: «Την προχθεσινή Δευτέρα, καταθέσαμε ως οφείλαμε στην αρμόδια Ανακρίτρια την επικαιροποίηση της μηνυτήριας αναφοράς μας, του Ιουλίου του 2018. Δηλώσαμε στην Ανακρίτρια ότι άμεσα θα κατατεθούν και οι εξουσιοδοτήσεις από ζημιωθέντες επενδυτές της Folli, για την υποβολή μηνυτήριων αναφορών- εγκλήσεων κατά όλων των υπευθύνων της απάτης.»

    Επιπρόσθετα ο Γιάννης Κυριακόπουλος, σπεύδει να προσθέσει και τα ακόλουθα: «Δεν χωρά αμφιβολία ότι τα δημοσιεύματα του mononews.gr είχαν σημαντική βαρύτητα στην πληροφόρηση για την όλη υπόθεση. Κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στην ευαισθητοποίηση, πολλών από τους ζημιωθέντες επενδυτές, που ζήτησαν να πλαισιώσουν την κίνηση των απαιτούμενων ποινικών διαδικασιών».

    Εκτιμάται, ότι το αργότερο μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, οι «καμένοι» από την απάτη των Folli των Κουτσολιούτσων, θα έχουν προχωρήσει σε εγκλήσεις κατά των υπευθύνων, για τις οικονομικές ζημιές που υπέστησαν. Οι πρώτες ενδείξεις πάντως, κάνουν λόγω ότι οι περίπου 80 επενδυτές, κοστολογούν τη ζημιά τους σε πάνω από 2 εκατ. ευρώ εν συνόλω. Μένει βεβαίως να πιστοποιηθεί ο ακριβής αριθμός εκείνων που θα ζητήσουν από την Ανακρίτρια να κινήσει τις διαδικασίες, για να λογοδοτήσουν όσοι κριθούν ότι είναι υπεύθυνοι του σκανδάλου.

    Κινείται και ο ΕΦΚΑ, ερώτημα η Αικατερινάρη

    Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Εργασίας έδωσε εντολή στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ για να προχωρήσει κι εκείνη στην υποβολή εγκλήσεων προς την Ανακρίτρια, για την απάτη των Folli. Απομένει να διακριβωθεί και το τι θα πράξει το Υπερταμείο των Αποκρατικοποιήσεων, στο διοικητικό τιμόνι του οποίου βρίσκεται η Ράνια Αικατερινάρη.

    Από το αρχικό πόρισμα Δραγάτση προκύπτει ότι οι ζημιές του υπερταμείου ανέρχονται σε 9,259 εκατ. ευρώ από τις θέσεις στα Folli ( οι οποίες…. κληροδοτήθηκαν από την εποχή των ΚΑΕ), ενώ στο 1,4 εκατ. ευρώ είναι οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων. Η έρευνα όμως του οικονομικού εισαγγελέα είναι σε εξέλιξη και προφανώς θα αποκαλυφθούν κι άλλα για το μεγάλο σκάνδαλο. Το οποίο η αγορά το «μεταφράζει» σε απώλειες της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, για τους μετόχους μειοψηφίας και τους ομολογιούχους της εταιρείας, η οποία είχε αναγάγει σε… επιστήμη την πλαστογράφηση των οικονομικών στοιχείων και την συνακόλουθη παραπλάνηση των επενδυτών. Οι απώλειες αυτές είναι 15 φορές μεγαλύτερες, σε σύγκριση με την καταγεγραμμένη υπεξαίρεση των 100 εκατ. ευρώ (33,5 δισ. δραχμές τότε) από την Τράπεζα Κρήτης του «χρυσοδάκτυλου» Γιώργου Κοσκωτά. Ο οποίος τιμωρήθηκε με 25 χρόνια φυλακή, αλλά αφέθηκε ελεύθερος (τον Μάρτιο του 2001) έχοντας εκτίσει σχεδόν τη μισή από την ποινή που του επιβλήθηκε.

    Στην προκειμένη περίπτωση της αμαρτωλής Folli των Κουτσολιούτσων, οι νέοι ποινικοί κώδικες ρίχνουν στα 10 χρόνια της ποινές για αδικήματα απάτης σε βάρος του Δημοσίου ( άνω των 150.000 ευρώ) όταν προηγούμενα μπορούσαν να οδηγήσουν μέχρι τα ισόβια. Πλέον ακόμη και το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, τιμωρείται μέχρι τα 6 χρόνια φυλάκισης.

    «Όμορφος κόσμος, ηθικός , αγγελικά πλασμένος» που λέει και ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός…



    ΣΧΟΛΙΑ