• Business

    To πρώτο «smart ship» της Κίνας είναι γεγονός

    ναυλαγορά ναυτιλία


    Παρουσιάστηκε το πρώτο μη επανδρωμένο «smart ship» της Κίνας. Τα αποκαλυπτήρια του πλοίου έγιναν στην Σανγκάη στα πλαίσια της έκθεσης Marintec China 2017, μία έκθεση που φιλοξένησε πολλές καινούργιες και καινοτόμες ιδέες για τον σχεδιασμό των πλοίων του μέλλοντος.

    Το Great Intelligence είναι ένα φορτηγό πλοίο με χωρητικότητα 38.800-dwt. Πρόκειται για μία τροποποιημένη έκδοση που φέρει την τεχνολογία της Green Dolphin, η οποία είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας το 2015. Τότε αποτελούσε το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα «smart ship» στην Κίνα.

    Είναι σχεδιασμένο από το Ινστιτούτο Σχεδιασμού και Έρευνας Εμπορικής Ναυτιλίας της Σαγκάης (SDARI) και κατασκευάστηκε εξ’ολοκλήρου από τα ναυπηγεία Guangzhou Wenchong Shipyard Co. (GWS), θυγατρική της Κρατικής Ναυπηγικής Εταιρείας Κίνας (CSSC). Στο έργο συμμετείχαν και το Lloyd’s Register (LR), το Ινστιτούτο Έρευνας Μηχανικών Συστημάτων (SERI) και η China Class Society (CCS).

    Το Great Intelligence διαθέτει ένα έξυπνο σύστημα πλοήγησης που του επιτρέπει να φτάνει στον προορισμό του όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση καυσίμου. Πετυχαίνει δηλαδή την άμεση βελτιστοποίηση των διαδρομών του, συνδυάζοντας επίδοση και απόδοση.

    Το σύστημα του πλοίου επιλέγει διαδρομές βάσει των δεδομένων που συλλέγονται από σταθμούς εξυπηρέτησης πλοίων και ξηράς. Το πλοίο επί της ουσίας μαθαίνει μόνο του και αυτό το καθιστά ικανό να εντοπίσει πιθανούς κινδύνους και προβλήματα του συστήματος.

    Στα χαρακτηριστικά του πλοίου συγκαταλέγονται επίσης:

    • Σύστημα Λειτουργίας και συντήρησης (SOMS) που επιβλέπει την απόδοση των βασικών υποδομών του πλοίου.
    • Έξυπνη πλατφόρμα ενσωμάτωσης, που επεξεργάζεται δεδομένα, τα αναλύει και κάνει προβλέψεις.
    • Σύστημα διαχείρισης ενεργειακής απόδοσης, που επιβλέπει την ενεργειακή απόδοση του πλοίου και παρέχει στατιστικές και υποστήριξη λήψης αποφάσεων.

    Σημειώνεται πως όλα τα συστήματα που φέρει το «smart ship» υπεβλήθησαν σε μία σειρά από ελέγχους και τεστ, τους οποίου πέρασαν επιτυχώς. Το Great Intelligence αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από την ναυτιλιακή εταιρεία Sinotrans Shipping για την μεταφορά άνθρακα και αλατιού μεταξύ της Κίνας, της Αυστραλίας και της νοτιοανατολικής Ασίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έξαρση νέων παραγγελιών. Γιατί οι εφοπλιστές στρέφονται στα νεότευκτα πλοία;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ναυτιλία: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από τους Έλληνες εφοπλιστές τον Νοέμβριο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά των tankers – Πτώση 39% στα VLCCs



    ΣΧΟΛΙΑ