• Business

    Πρώην trader της Deutsche Bank έφτιαξε περιουσία 6 δισ. δολ. από τις διακυμάνσεις της αγοράς

    • Bloomberg
    Alex Gerko

    Alex Gerko


    Μπορεί τα θεαματικά κέρδη που προσέφερε η Wall Street κατά τη διάρκεια της πανδημίας να αποτελούν παρελθόν, ωστόσο, η υψηλή μεταβλητότητα και η αστάθεια που επικρατούν στις αγορές έχουν δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες.

    Αρκετοί traders κατάφεραν μέσα σε αυτό το κλίμα να χτίσουν περιουσίες.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Alex Gerko, ο ιδρυτής της εταιρείας XTX Markets. Η εταιρεία του με έδρα το Λονδίνο διαχειρίζεται σε ημερήσια βάση όγκο μετοχών, εμπορευμάτων, νομισμάτων και σταθερού εισοδήματος σχεδόν 300 δισ. δολαρίων. Κατέβαλε μέρισμα σχεδόν 1,3 δισεκατομμυρίων στερλίνων (1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) τον Μάρτιο — υπερτριπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο Companies House.

    Από το 2020, περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια στερλίνες από αυτά τα μερίσματα έχουν πάει σε μια εταιρεία εγγεγραμμένη στα νησιά Κέιμαν που ελέγχεται από τον Gerko, βοηθώντας τον να δημιουργήσει μια περιουσία 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.

    Πρόκειται για μία πολύ γρήγορη άνοδο του 43χρονου Gerko, ο οποίος ίδρυσε την XTX πριν από επτά χρόνια και κατέχει το 75% της εταιρείας.

    Γεννήθηκε στην Ρωσία αλλά είναι πλέον Βρετανός πολίτης. Απέκτησε διδακτορικό στα μαθηματικά από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Ο Gerko ξεκίνησε την καριέρα του ως trader μετοχών στην Deutsche Bank και αργότερα μεταπήδησε στο συνάλλαγμα. Αποχώρησε το 2009 για να ενταχθεί στο hedge fund GSA Capital πριν ξεκινήσει την XTX.

    Η εταιρεία προσπαθεί να αυτοματοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερες διαδικασίες, ενώ χρησιμοποιεί στατιστικά μοντέλα για να αναλύσει τρισεκατομμύρια δεδομένα για συναλλαγές.

    Στα κεντρικά της γραφεία υπάρχει ένα αντίγραφο της κάψουλας προσγείωσης του Apollo 11, μαζί με τοίχους αναρρίχησης, στοές και λοβούς ύπνου.

    Η εταιρεία, της οποίας τα κέρδη το 2021 αυξήθηκαν κατά 42% στα 667 εκατομμύρια στερλίνες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επεκτείνεται και έχει γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, τη Σιγκαπούρη, τη Βομβάη και το Ερεβάν της Αρμενίας.

    Η XTX έχει δημιουργήσει μια ισχυρή θέση στην αγορά συναλλάγματος και ευρωπαϊκές μετοχές, δήλωσε ο Larry Tabb, επικεφαλής ανάλυσης της αγοράς στο Bloomberg Intelligence.

    «Επεκτείνονται σε αμερικανικές μετοχές, αλλά η αγορά έχει μεγαλύτερο συνωστισμό», είπε.

    Η αστάθεια από την πανδημία Covid-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε περιόδους άνθησης τα γραφεία trading.

    Η Citadel Securities, μια εταιρεία marker-making που ιδρύθηκε από τον Ken Griffin, σημείωσε καθαρά έσοδα από συναλλαγές ρεκόρ 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2022, αυξημένα κατά 23% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η Citadel Securities, η οποία ανταγωνίζεται την XTX, αποτιμήθηκε σε περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο.

    Η XTX, η οποία απασχολεί περισσότερους από 170 ανθρώπους, έχει προσφέρει αρκετά χρήματα: Περίπου 24 συνεργάτες της εταιρείας μοιράστηκαν πέρυσι κέρδη 557 εκατομμυρίων στερλίνων. Ο Gerko διευθύνει την XTX με συν-διευθύνοντα σύμβουλο τον Zar Amrolia, επίσης πρώην στέλεχος της Deutsche Bank.

    Ο Gerko είναι ο ιδρυτής της Mathematics Education for Social Mobility and Excellence, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που παρέχει προγράμματα ενίσχυσης για μαθητές γυμνασίου. Η XTX έχει επίσης δημιουργήσει ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα ύψους 15 εκατομμυρίων στερλίνων για φοιτητές και ερευνητές που εκτοπίστηκαν από την επίθεση της Ρωσίας.

    Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το XTX χρηματοδοτεί ένα νέο πρόγραμμα υποτροφιών Maryam Mirzakhani για γυναίκες υποψήφιες διδάκτορες μαθηματικών, σε ανάμνηση της ζωής της Ιρανής μαθηματικού που ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Μετάλλιο Φιλντς, επίσημα γνωστό ως Διεθνές Μετάλλιο για Εξαιρετικές Ανακαλύψεις στα Μαθηματικά.

    Διαβάστε ακόμη:

    Jack Ma: Πού “κρύβεται” ο δισεκατομμυριούχος της Alibaba;

    Tom Ford: Από το σχέδιο μόδας στη λίστα των δισεκατομμυριούχων



    ΣΧΟΛΙΑ