ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση Φέσσα: Το κλίμα έχει χαλάσει-Χάνεται η εμπιστοσύνη στις τράπεζες

  • NewsRoom
Θεόδωρος Φέσσας SEB


Σαφή μήνυμα προς την κυβέρνηση αλλά και γενικότερα την πολιτική τάξη για την οικονομία έστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Φέσσας, σημειώνοντας ότι το οικονομικό κλίμα πλέον «έχει χαλάσει» και θα επιδεινώνεται όσο βαίνουμε προς εκλογές.

Στον απόηχο της σημαντικής χθεσινής πτώσης του ΧΑ με επίκεντρο τις τράπεζες, την ώρα που η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έφθανε στο 4,55%, ο κ. Φέσσας τόνισε ότι «χάνεται η εμπιστοσύνη στις τράπεζες, άρα δεν υπάρχουν έσοδα από τα δάνεια, μόνο έξοδα».

Αναφορικά με το ζήτημα των κόκκινων δανείων, ο κ. Φέσσας απάντησε ότι οι τράπεζες θα έπρεπε να είναι πιο δυναμικές ως προς την αντιμετώπισή τους, τονίζοντας ότι επιχειρήσεις με σοβαρό πρόβλημα, θα έπρεπε να αναδιαρθρώνονται, με αλλαγή διοικήσεων, και όχι να τους γίνεται μια ρύθμιση στα δάνεια, κλωτσώντας ουσιαστικά το τενεκεδάκι πιο κάτω.

Σε ερώτηση αν θα χαρακτήριζε τη ΔΕΗ βιώσιμη, ο κ. Φέσσας απάντησε «υπό κάποιες προϋποθέσεις, ναι», διευκρινίζοντας όμως ότι θα έπρεπε να αποκτήσει μια εντελώς άλλη διάρθρωση στη διοίκηση και στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα η ομιλία του κατά την παρουσίαση της έρευνας της ΜRB με τίτλο «Ο σφυγμός του επιχειρείν», ο Θεόδωρος Φέσσας υπογράμμισε ότι «το κλίμα έχει χαλάσει» σε σχέση με την περίοδο μέχρι το καλοκαίρι, και ότι η ανάπτυξη της οικονομίας δεν υπερβαίνει το 2% του ΑΕΠ. «Το κλίμα έχει χαλάσει γιατί έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, που αντί να δίνεται έμφαση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, δίνεται σε μια παροχολογία, ένθεν κακείθεν» ανέφερε. Τα νούμερα «δεν επαρκούν για να μοιραστούν χρήματα που δεν υπάρχουν» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ μιλώντας για χαμηλές πτήσεις.

«Μπορεί στην Ελλάδα να βγήκαμε από το μνημόνιο, μπορεί να είμαστε δεμένοι σε ένα σταθερό νόμισμα, να υπάρχει έδαφος για επενδύσεις, αλλά δεν εμπνέουμε εμπιστοσύνη και δεν δείχνουμε καμία σταθερότητα, αυτά δεν βελτιώνονται, και γίνονται πολύ πιο έντονα όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Οι επενδύσεις θέλουν κερδοφορία, και σταθερό περιβάλλον, αυτά στην Ελλάδα ακόμη δεν τα έχουμε», τόνισε ο κ. Φέσσας.

Όσον αφορά την έρευνα της MRB, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό επιχειρείν με αυξητικό ρυθμό, είναι η διαφθορά και η αδιαφάνεια, που πλήττει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μεγαλου-ργεί η Τράπεζα Πειραιώς στο ΧΑ. Υψηλός ο τζίρος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα χέρια της ΑΑΔΕ και του εισαγγελέα οι λίστες με τους Έλληνες καταθέτες και επενδυτές του εξωτερικού

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΝΔ: Ανησυχητικά τα μηνύματα της ελληνικής οικονομίας, επιτακτική η ανάγκη αλλαγής πολιτικής