Πολιτική

Παιχνίδια κερδοσκόπων πίσω από το τραπεζικό «κραχ» βλέπει το Μαξίμου: Όλα πάνε τέλεια!

  • NewsRoom


Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου συγκάλεσε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το «κραχ» των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το Μαξίμου επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις, αναφέροντας πως όλα πάνε καλά στην οικονομία – και ειδικότερα στις ελληνικές τράπεζες!

Στη σύσκεψη συμμετείχαν του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας, Γιάννη  Δραγασάκη, του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, και του Υφυπουργού υπό τον Πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών:

  • Ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάϊο
  • Δημοσιευμένοι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας
  • Υπέρβαση του στόχου για την μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018
  • Αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση
  • Σημαντικότατη μείωση του  ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι εξίσου αναντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος:

  • Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα
  • Διαρκής μείωση της ανεργίας
  • Διαρκής βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης

Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΥΠΟΙΚ για sell off τραπεζών: Για άλλη μια φορά ένα δημοσίευμα του Bloomberg έφερε υπερβολική αντίδραση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ: Ανησυχητικά τα μηνύματα της ελληνικής οικονομίας, επιτακτική η ανάγκη αλλαγής πολιτικής

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Morgan Stanley: Τι λέει για το σημερινό sell off των τραπεζικών μετοχών


ΣΧΟΛΙΑ