• Business

    Powerglobe: Δρομολογεί επένδυση 12 εκατ. ευρώ στην Κρήτη- ετοιμάζει το “Power4Crete”

    • NewsRoom

    Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, CEO Powerglobe


    Συμφωνία αγοράς έκτασης στον Αθερινόλακκο της Κρήτης, πραγματοποίησε η  Powerglobe για να αναπτύξει εκεί το σχέδιό της με τίτλο “Power4Crete”, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση ενός πλωτού τερματικού LNG και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με σκοπό την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών του νησιού. Το τίμημα για την απόκτηση της έκτασης ανήλθε σε 3,36 εκατ. ευρώ, ενώ του όλου σχεδίου εκτιμάται σε 12 εκατ. ευρώ με ολοκλήρωση το Νοέμβριο του 2020.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το έργο  “Power4Crete”, θα έχει ισχύ 120 μεγαβάτ με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης, ενώ αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ. Στα πλαίσια αυτά, η εταιρεία θα αναπτύξει, σχεδιάσει, κατασκευάσει, διαχειριστεί και θα συντηρήσει τη μονάδα και τον σχετικό εξοπλισμό και τις υποδομές.

    Όπως είχε δηλώσει στο mononews.gr ο CEO της Powerglobe Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, «τα powerboat είναι πλωτές μονάδες ενέργειας, από 50 μέχρι 500 MW,  που εν πλω παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από φυσικό αέριο. Το έργο, εφόσον αποφασιστεί, χρειάζεται για να υλοποιηθεί  18 μήνες και ο στόχος είναι να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενέργειας του νησιού από το 2020 ως το 2023. Μετά την ολοκλήρωση  της διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης το πλοίο παραγωγής ενέργειας η πλωτή μονάδα ενέργειας θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή».

    Υπενθυμίζεται ότι στην Κρήτη, λόγω αυστηρών περιβαλλοντικών κοινοτικών κανονισμών θα πρέπει να αποσυρθούν από το 2020 και 2021 όλες οι ντιζελοκίνητες μονάδες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 728 MW. Σήμερα το ρεύμα παράγεται από τους σταθμούς του Αθερινόλακκου Λασιθίου ισχύος 195 MW, των Χανίων 290 MW και των Λινοπεραμάτων 243 MW.  Η ζήτηση σήμερα στην Κρήτη είναι 630 MW και το 2020 εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πάνω από 700 MW, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης.

    Σημειώνεται ότι το Power4Crete είναι το πρώτο έργο του είδους του στη Μεσόγειο, το οποίο συνδυάζει την ηλεκτροπαραγωγή με ένα πλωτό τερματικό LNG, δηλαδή το λεγόμενο FSRU. Σύμφωνα με τον Δρ. Γιούσεφ Χεγκάζι της Powerglobe, είναι ιδανικό για την προμήθεια ηλεκτρισμού σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.

    Η Powerglobe ανακοίνωσε επίσης ότι έχει συστήσει ομάδα εργασίας στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή έξι Ελλήνων ειδικών και με τη στήριξη των κεντρικών της γραφείων στη Ντόχα.

    Η εταιρεία είχε υποβάλει αιτήσεις χορήγησης άδειας ΑΣΦΑ και προμήθειας φυσικού αερίου στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τον φετινό Απρίλιο.



    ΣΧΟΛΙΑ