• Business

    Πώς μεγάλη ελβετική τράπεζα βοήθησε Αμερικανούς να κρύψουν από την εφορία των ΗΠΑ κεφάλαια 5,6 δισ. δολ.

    • NewsRoom


    Μεγάλη ελβετική τράπεζα παραδέχτηκε ότι συνωμότησε με φορολογούμενους των ΗΠΑ και άλλους προκειμένου να κρύψει πάνω από 5,6 δισ. δολάρια από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS), ανακοίνωσε το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

    Η Banque Pictet, το τμήμα private banking του ελβετικού Ομίλου Pictet, με ιστορία 218 χρόνια, θα πληρώσει περίπου 122,9 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση και κυρώσεις στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους εισαγγελείς.

    Μεταξύ 2008 και 2014, η τράπεζα είχε 1.637 λογαριασμούς για λογαριασμό Αμερικανών πελατών, οι οποίοι συλλογικά απέφευγαν περίπου 50,6 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους στις ΗΠΑ, ανέφερε το υπουργείο.

    Οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί κατείχαν περισσότερα από 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία Αμερικανών φορολογούμενων ύψους 20 δισ. δολαρίων που διαχειριζόταν η τράπεζα κατά τη σχετική περίοδο.

    Εάν η τράπεζα συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας της, το υπουργείο Δικαιοσύνης συμφώνησε να αναβάλει τη δίωξη για τρία χρόνια και και στη συνέχεια να απορρίψει την κατηγορία της εγκληματικής συνωμοσίας για εξαπάτηση της IRS.

    Ως μέρος της συμφωνίας, η τράπεζα συμφώνησε επίσης να συνεργαστεί με συνεχείς έρευνες για κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

    «Η εξάλειψη των οικονομικών παραβάσεων παραμένει προτεραιότητα για αυτό το Γραφείο», δήλωσε ο Damian Williams, εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

    «Ενθαρρύνουμε τις εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να έρθουν σε εμάς για να αναφέρουν τις παρανομίες πριν έρθουμε εμείς σε εσάς», πρόσθεσε.

    Ο όμιλος Pictet επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι η συμφωνία ακολουθεί την «εκτεταμένη συνεργασία του με τις αρχές των ΗΠΑ, σε πλήρη συμμόρφωση με την ελβετική νομοθεσία».

    «Η Pictet είναι στην ευχάριστη θέση να επιλύσει αυτό το ζήτημα και θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι πελάτες της εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις», τόνισε στη δήλωση.

    Ο όμιλος Pictet βοήθησε πελάτες να αποφύγουν τους φόρους των ΗΠΑ ανοίγοντας, διατηρώντας και αποκρύπτοντας αδήλωτους λογαριασμούς για αυτούς, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι εισαγγελείς.

    Η τράπεζα χρησιμοποίησε «μια ποικιλία μέσων» για να κρύψει αυτούς τους λογαριασμούς.

    Η τράπεζα διατηρούσε η ίδια αλληλογραφία που σχετίζεται με λογαριασμούς πελατών, αντί να την στέλνει στους πελάτες στις ΗΠΑ, προκειμένου να «βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι τα έγγραφα που αντικατοπτρίζουν την ύπαρξη των λογαριασμών παρέμεναν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και πέρα από την εμβέλεια των φορολογικών αρχών των ΗΠΑ».

    Διαβάστε ακόμη:

    Σλοβακία: Εκτακτος φόρος 30% στα κέρδη των τραπεζών

    Γυναίκα βρήκε πάνω από $86 εκατ. στον… τραπεζικό της λογαριασμό!

    Καταργείται το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών



    ΣΧΟΛΙΑ