H κυβέρνηση της Σλοβακίας θέλει να επιβάλλει έκτακτο φόρο στα τραπεζικά κέρδη, στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου μέτρων για τη μείωση του μεγαλύτερου δημοσιονομικού ελλειμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Λάντισλαβ Καμενίτσκι, οι τράπεζες στη Σλοβακία θα έρθουν αντιμέτωπες με επιπρόσθετο φόρο 30%, ο οποίος θα αποφέρει έσοδα 340 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Οι προκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο για αύξηση των κοινωνικών δαπανών αποτέλεσαν βασικό παράγοντα της επικράτησής του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Ο αριστερός ηγέτης, ο οποίος βρίσκεται στην τέταρτη θητεία του, επιστρέφει στην στρατηγική της απόσπασης περισσότερων κρατικών εσόδων από πιο επικερδείς επιχειρήσεις την οποία είχε εφαρμόσει στην προηγούμενη παραμονή του στην εξουσία πριν από μια δεκαετία.
Το σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στη Μπρατισλάβα νωρίτερα τη Δευτέρα, οδεύει στο κοινοβούλιο για την τελική έγκριση. Περιλαμβάνει 18 μέτρα συνολικής αξίας 2 δισ. δολαρίων, τα οποία έχουν στόχο να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες την επόμενη χρονιά.
Το ΑΕΠ της Σλοβακίας προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6,5% το 2023.
«Η περασμένη χρονιά ήταν χρονιά ρεκόρ όσον αφορά τα κέρδη και οι τράπεζες δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν ποτέ τη χρονιά αυτή» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στο υπουργικό συμβούλιο. «Πρέπει να πάρουμε μέρος αυτών των κερδών και να τα διανέμουμε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη» σημείωσε.
Διαβάστε επίσης:
Χακάν Φιντάν: Συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν στις ΗΠΑ την Παρασκευή
Ellinikon Experience Park: Φωταγωγήθηκε για τα Χριστούγεννα σε μια εντυπωσιακή τελετή
Έκθεση Φωτογραφίας στο Παγκράτι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μαρινάκης: «Δεν υπάρχει θέμα εμμονής», είπε για τα καρφιά Γεωργιάδη στον Δένδια – Τι σημαίνει το «Να ιδρώνεις τη φανέλα»
- Βρετανία: O Στάρμερ δεν δέχεται να παραιτηθεί μετά τη νίκη Φάρατζ και οι αγορές ανασαίνουν – Άνοδος για στερλίνα και gilts
- Κώστας Λυμπουσάκης: Ισορροπημένο στην πραγματικότητα ο κανονισμός του ΟΛΠ για τα ρυμουλκά
- Κορυφαία Πανεπιστήμια «θύματα» κυβερνοεπίθεσης: Χάκερ «χτύπησαν» σημαντική διαδικτυακή πύλη για τους φοιτητές
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.